hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 04. 15. (IX/15) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Jackson, a tetten ért rém

Rodney S. Melville bíró rettenthetetlenül folytatja tovább a Michael Jackson-ügy felgöngyölítését. A vád ezúttal a több évvel ezelőtti, eddig elhallgatott eseteket is előszedte, amelyekkel kapcsolatban az elmúlt hetekben több tanút is beidézett a bíróságra. A vallomások alapján bebizonyosodhat, hogy a biszexuális énekes több éven át sorozatosan több gyermeket is molesztált. Jackson ugyanakkor egy rádióműsorban Nelson Mandelához és Mohammed Alihoz hasonlította magát, és azt állította: rasszista összeesküvés áldozata lett.

A nem árják kedvence a Mein Kampf

Váratlan feszültség keletkezett egy könyv kiadásának a körülményei miatt az elmúlt hetekben Németország és Törökország között. Bajorország szerzői jogi eszközökkel próbálja megakadályozni Adolf Hitler Mein Kampfjának a terjesztését – eddig eredménytelenül. A náci ideológia alapművét egyszerre tizenhárom török könyvkiadó jelentette meg, ami önmagában is megdöbbentő jelenség. Hitler könyve bestseller lett, és ezt csak részben magyarázza a több mint ötszáz oldalas könyv igen alacsony, négy és fél dolláros (855 forint) ára. 

Irán már gyártja az uránt

A látszat néha csal. Ariel Saron izraeli kormányfő washingtoni látogatásának napirendjén nemcsak a gázai kivonulás és a Male Adumim-i lakásépítő program szerepelt, hanem a sokkal kisebb nyilvánosságot kapó iráni nukleáris program is. Izrael szerint elérkezett az idő, hogy az iráni ügyet büntető szankciók kiszabása céljából az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalják. Irán már csak karnyújtásnyira áll az urándúsítástól, amely az atomfegyver elkészítését elérhető közelségbe hozza. Joav Galant, Saron katonai titkára Bush elé tárta a legújabb hírszerzési dokumentumokat és műholdfelvételeket, amelyek szerint Irán nukleáris programja "rendkívül előrehaladott" állapotban van.

A számlát az FBI kéri

A Bush-kormány olyan törvénytervezet kidolgozásán fáradozik, amelynek révén több százmillió nemzetközi banki ügylettel kapcsolatos adathoz férhetne hozzá – adta hírül a napokban a The New York Times. Az intézkedés célja a terrorizmus, valamint a pénzmosás elleni harc hatékonyságának fokozása lenne. A tervezet támogatói szerint egy ilyen lépés elengedhetetlen a terrorszervezetek pénzmozgásainak nyomon követéséhez, de megnyugtatásképpen azt is hozzátették: az új rendelkezés tartalmazna olyan elemeket is, amelyek megakadályoznák a személyes adatokkal való visszaélést. 

Belföld

Nem lesznek magyar hunok

Az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottsága keddi ülésén nem támogatta azt az országos népi kezdeményezést, hogy a hunokat ismerjék el magyarországi kisebbségnek. Minden szakember szerint tudománytalan állítás, hogy a hunok itt élnek közöttünk. Ennek ellenére már van is hun egyház. 

Nem öregbítették Magyarország hírnevét

A magyar sajtó nem kezelte kiemelt hírként, hogy félezer magyar lány bukott le Olaszországban a minap, akik callgirlként tevékenykedtek a festői Firenzében. Az olasz sajtóban sem keltett szenzációt, talán azért, mert az olasz internetes keresők tucatjával ontják a magyar hosztesz-, callgirl- és egyéb prostitúciós tevékenységet folytató lányokat közvetítő cégek elérhetőségeit. 

Háború a rakparton

A környék lakói tiltakoznak, a politikusok vitatkoznak, a jogászok pereskednek, a sajtó értekezik, a vállalkozó eközben rendületlenül építi a Belgrád rakparton a "szórakoztató központ"-ot. 

Hit és értékek

A tiltott szenthely

Grüll Tibor, Jeruzsálem
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!