hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jackson, a tetten ért rém
Már a hollywoodi hírességek is kihátráltak mögüle

2005. 04. 19.
Rodney S. Melville bíró rettenthetetlenül folytatja tovább a Michael Jackson-ügy felgöngyölítését. A vád ezúttal a több évvel ezelőtti, eddig elhallgatott eseteket is előszedte, amelyekkel kapcsolatban az elmúlt hetekben több tanút is beidézett a bíróságra. A vallomások alapján bebizonyosodhat, hogy a biszexuális énekes több éven át sorozatosan több gyermeket is molesztált. Jackson ugyanakkor egy rádióműsorban Nelson Mandelához és Mohammed Alihoz hasonlította magát, és azt állította: rasszista összeesküvés áldozata lett.



Michael Jackson Fotó: Reuters

A Jackson-perben vallomást tett egy 1993-as üggyel kapcsolatban az akkori sértett édesanyja. Mint kiderült, a gyermek – aki azóta már nagykorúvá vált – még 1992-ben ismerkedett meg az énekessel, amikor az ellátogatott a fiú mostohaapjának autókereskedésébe. Mivel a gyermek nagyon megörült a popsztárnak, az anya nem akadályozta meg, hogy többször is találkozzanak. Jackson eleinte rendszeresen felhívta a kisfiút, akivel gyakran egy óránál hosszabb beszélgetéseket is folytatott. A család ezek után többször is ellátogatott Jackson birtokára, Neverlandre, ahol a kisfiú már az első alkalommal arra kérte anyját, hadd aludhasson a sztár hálószobájában, "mint a többi kisfiú", akik a birtokon lévő vidámpark és állatkert megtekintésére érkeztek. Az anya azonban ebbe nem egyezett bele.

Az énekes ezt követően drága ajándékokkal és luxusutakkal halmozta el a családot, majd egy 1993-as Las Vegas-i közös "kirándulás" alkalmával végül könnyek között kérlelte a kisfiú anyját: hadd aludjon együtt a gyermekkel. "Zokogott, sírt és remegett" – idézte fel a hölgy a több mint tíz évvel ezelőtti eseményeket. "Azt mondta: egy család vagyunk. Miért ne aludhatna az én ágyamban? Miért nem bízik meg bennem?" Az anya végül engedett Jackson unszolásának, és cserébe már másnap egy értékes aranykarkötőt kapott az énekestől. A kisfiú és a popsztár ettől kezdve szinte elválaszthatatlanok voltak egymástól, az anya pedig megengedte, hogy Jackson rendszeresen együtt aludjon a gyermekkel. Az asszony beszámolója szerint a kisfiú viselkedésében ekkor furcsa változások álltak be: "Elkezdett úgy öltözködni, mint Michael, visszahúzódó és beképzelt lett."

A család és a popkirály közös "kiruccanásokat" tettek a floridai Disney Worldbe és Monacóba is, ahol az énekes és az akkor 13 éves fiú közös hotelszobában aludtak, a mama pedig megkapta Jackson hitelkártyáját, amivel kedvére vásárolgathatott a monacói boltokban. Az énekes ebben az időszakban egyre több ajándékkal halmozta el az állítólagosan gyanútlan anyát: aranyfülbevalókat, nyakláncokat, gyűrűket és egy 7 ezer dolláros ajándékutalványt adott neki, amelyet a hölgy Los Angeles egyik legdrágább butikjában válthatott be.

Elsőként a mama bátyja jelezte Jacksonnal kapcsolatos aggodalmát, aminek hatására az anya végül konfrontált az énekessel. "Nagyon mérges lett, hogy vissza akarom szerezni a fiamat. A helyzet teljesen kicsúszott az irányításom alól." 1993 májusában végül megszakították a kapcsolatot Jacksonnal, a fiút pedig elvitték a gyermekjóléti hatósághoz, ahol az végül vallomást tett Jackson molesztálásáról. Az ügy végül egy több millió dolláros megállapodással zárult a sértett családja és Jackson között: a fiú 15, 3 millió dolláros életjáradékot, a két szülő pedig fejenként 1,5 millió dollárt kapott készpénzben, cserébe a hallgatásért. A most 25 éves sértett, aki várhatóan nem tesz vallomást, az anya állítása szerint 11 éve nem áll szóba családjával.

Mint kiderült, legalább 5 olyan személy ügyében idézhet be a vád tanúkat, akiket Jackson korábban szexuálisan molesztált. Az öt esetből egyikben sem történt vádemelés, két esetben viszont Jackson pénzzel rendezte az ügyeket – állítása szerint csupán azért, hogy a "médiacirkuszt" elkerülje. Jackson ellen azonban a napokban vallomást tett egyik volt házvezetőnője is, akinek fiát az énekes szintén molesztálta. A házvezetőnő arról is beszámolt, hogy látta az énekest egy másik kisfiúval, a ma már huszonéves Wade Robsonnal együtt fürdeni, és azt is tanúsította, hogy a fiú többször is az énekes szobájában aludt. Jackson egy másik korábbi alkalmazottja szerint 1991 és 2003 között kilenc kisfiú vendégeskedett Neverlanden, köztük Macaulay Culkin, az egykori gyerekszínész is. A hölgy szerint a gyermekek féktelenül viselkedtek: dohányoztak, pornófilmeket néztek és többször ittak alkoholt is. 

A legsúlyosabb vádat azonban az egyre inkább pedofilparadicsom képében feltűnő Jackson-birtok egyik biztonsági őre fogalmazta meg, aki szexuális aktus közben nyitott rá véletlenül az énekesre. Az áldozat egy kilencéves kisfiú volt, akinek Jackson utóbb 23 millió dollár hallgatási pénzt fizetett. Azok a hollywoodi hírességek, akik korábban ajánlkoztak, hogy eljönnek tanúskodni barátjuk a "popkirály" mellett, most mélyen hallgatnak, csakúgy mint az énekest a fiatalok bálványaként "felépítő" lemezcégek és zenés videocsatornák.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!