hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 07. 08. (IX/27) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A keletnémet Vaslady

Nemcsak az Európai Unió egészének kell egyfajta válsághelyzettel szembesülnie, hanem az uniót alkotó egyes alapító tagországoknak is. Az alkotmánnyal kapcsolatos francia referendum nyilvánvalóvá tette Chirac elnök belpolitikai kudarcát, és az utóbbi hetekben fontos szövetségese, Gerhard Schröder német kancellár is nehéz kihívásokkal szembesült – olyannyira, hogy a külpolitikai szakértők máris megkezdték pályafutásának temetését. "A kancellár az európai politika élő halottja" – hangzott a brit sajtó végkövetkeztetése az elmúlt napokban. A kancellár kilátásai valóban nem túl rózsásak, és igen kis esélye van rá, hogy Tony Blairhez hasonlóan előrehozott választásokkal hosszabbítsa meg mandátumát.

Moszkva a fél világ élén

Az orosz médiában a G8- csúcstalálkozójánál – amelytől nem vártak semmi Moszkva szempontjából komoly eredményt – jóval nagyobb helyet kapott, és a politikusok számára is jóval fontosabbnak bizonyult a kilenc ázsiai ország vezetőinek Kazahsztán fővárosában, Asztanában megrendezett találkozója.

Irán új forradalmat hirdet

Túszejtő, titkos halálkommandó parancsnoka, sőt a New York Sun cím? lapnak nyilatkozó egyik iráni emigráns szerint Mahmud Ahmadinezsád alapította a Forradalmi Gárda úgynevezett Jeruzsálem Brigádját is, amely többek között az al-Kaidával is szorosan együttműködött. Az új iráni elnök környezete szerint ezek a vádak az amerikai-cionista médiakampány rágalmai csupán. Bár a brit és a német külügyminiszter is jelezte: nem fogadják el a vádakat, kérdéses, hogy ilyen indítással lehet-e tárgyalópartner a nyugati világ számára az új iráni államfő.

Belföld

Mese a civil királyfiakról

Leegyszerűsödött a politikai élet. Legalábbis a kampányesemények tekintetében, hiszen kétszereplősre szűkült a "célszemélyek" köre. Gyurcsány és Orbán felváltva köti le a sajtó és a nép figyelmét. Orbán a napokban Békés megyét "rohanta" le, Gyurcsány pedig a heavy metal Mekkájába látogatott, Mezőtúrra. Követtük őket. 

Lottóötös

"Berontok a szájába, és szétszakítom" – mondja emelt hangon Bangó Béla, aki arról vált országosan ismertté, hogy nem nyert kétmilliárdot a lottón. Illetve mégsem nyert. Merthogy néhány órán keresztül úgy hitte, ő ütötte meg a főnyereményt. A nagyobb baj az, hogy Bélával együtt az egész falu így tudta, és ehhez képest keresték fel barátok és ellenségek néhány milliónyi támogatás erejéig. Ki esedezve, ki fenyegetve.

Nem jutottak dűlőre

Kávé? – mosolyog rám Orbán Viktor kérdőn a fehér asztal mellett az ezüst termosz tartalmát firtatva. Kávé – mondom neki az igazságnak megfelelően, friss és finom. Állami – feleli még mindig mosolyogva, aztán a tea felé lép. A következő három órában zajló meghallgatás családja állami forrásból történt esetleges gyarapodásával kapcsolatban hasonlóan udvarias hangnemben zajlott. Saját bizottsági szereplését illetően a Fidesz elnöke azt mondta: "Jól elboldogultam." 

Máglyára kerültek a Pokol iratai

Megszűnt a "Pokol" az Országos Széchényi Könyvtárban, vagy éppen most kezdődik? A dolgozók által ezzel a névvel illetett, feldolgozatlan irathalmazt – több évtized, vagy akár egy évszázad dokumentumainak nagy részét – ugyanis a könyvtár főigazgatója megsemmisíttette. Ezzel a tettével – egyes vélemények szerint – kimerítette a "kulturális bűncselekmény" fogalmát, más megközelítésben milliárdokért értékesíthető dokumentumokat küldött a zúzdába. A főigazgató azonban úgy látja, hogy csupán "fertőzött, egészségre ártalmas és használhatatlan" másodpéldányokat semmisíttetett meg, amelyre a dolgozók egészségének a védelmében is szükség volt. Hogy melyik állítás az igaz, ennek kiderítésére a Nyilvánosság Klub szakmailag kompetens vizsgálóbizottság felállítását kéri. A könyvtár felett őrködő Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) még csak most tájékozódik arról, mi történt, és a közeljövőben fog nyilatkozni az ügyről.

Hit és értékek

A rögtönzött népirtás

Idén tavasszal emlékezett meg a világ az örmény népirtás kilencvenedik évfordulójáról. A Hetek is foglalkozott a témával, török és örmény nézőpontból egyaránt. (A kaukázusi álom akadálya. Hetek, 2005. április 29. és Törökország még adósa az örményeknek. Hetek, 2005. május 6.) Az egykori genocídium, melyről Adolf Hitler 1939-ben cinikusan azt kérdezte, hogy "Ki emlékszik rá?", sok tekintetben még ma is felkavarja a kedélyeket. A francia nemzetgyűlésben egy képviselő felvetette, hogy addig ne is tárgyaljanak Törökország csatlakozásáról az Európai Unióhoz, míg nem ismeri el a felelősségét azért, hogy az Oszmán Birodalomban tömegesen gyilkolták az örményeket. 

Folyamatos hadiállapot

– A közelmúltban jelent meg – Berta Pállal közösen írt – Harmadik háború cím? kémregénye. A könyv vajon nyári szórakoztató olvasmány, avagy fontos üzenetet is hordoz?– Nem akartam afféle izgis lektűrt írni, de ha az lett, annak külön örülök. Szerzőtársammal rengeteg jó sztorit gyűjtöttünk össze benne, ezért – legalábbis reményeim szerint – kellemes olvasmány. De én inkább – ha fogalmazhatok így – a háttérre vagyok büszke. Hiszen bemutatjuk az Európában és a világban jelenleg is zajló különös háborút. Ugyanis, bár látszólag úgy tűnik, hogy béke van, folyamatos hadiállapot részesei vagyunk.

HÁTTÉR

Gáza ostrom előtt

Ariel Saron a héten ismertette a gázai kivonulás végrehajtására vonatkozó tervét az izraeli parlamentben. A mintegy 8 ezer telepest augusztusban három hét alatt fokozatosan evakuálnák a Gázai övezetből. A nagyszabású akcióhoz 43 ezer katonát és rendőrt állítanak készenlétbe, és 17 tartalékos zászlóaljat mozgósítanak. Az előzetesen tervezettnél is nagyobb katonai készültség egyik oka a kivonulást ellenző mozgalmak erőszakos fellépése. Vannak, akik Izraelben már-már polgárháborús feszültségről beszélnek. 

A Naprendszer elfoglalása

Különleges Függetlenség Napi tűzijátékkal kedveskedett a NASA július negyedikén hajnalban: ekkor csapódott be ugyanis a Deep Impact űrszonda a Tempel-1 nev? üstökösbe. A mosógép méretű, 372 kilogrammos űrszonda becsapódását a küldetést megvalósító szakembereket is meglepő, látványos robbanás követte, annak ellenére, hogy az üstökös számára az ütközés olyan volt, mintha egy szúnyog ütközne egy Boeing 747-es repülőgéppel. 

Borúra aszály

Az éghajlatváltozás a legsúlyosabb probléma, amivel napjainkban szembe kell néznünk, még a terrorizmusnál is komolyabb fenyegetést jelent – állítja David King, a brit kormány tudományos főtanácsadója. A globális felmelegedés már a közeljövőben világszerte – így Magyarországon is – ijesztő méret? károkat okozhat. A kérdést a világ vezető hatalmainak skóciai csúcstalálkozóján is napirendre tűzték. Jó hír, hogy a politikusok is felkarolják a globális klímaváltozás ügyét, megoldásokat azonban a szakembereknek kell kidolgozniuk – ha tudnak.

A szökőár után a turisták is elszöktek

Már fél éve a december 26-án pusztító szökőárnak, ám azóta is számos tekintetben jelen van a katasztrófa. A több százezres emberáldozatot követelő szökőár több millió árvát, özvegyet hagyott maga mögött. A sokkhatás lassan múlik, de maradt a depresszió, a kilátástalanság, melyek mélyen érintik a térség gazdaságát. A szökőár drasztikusan térdre kényszerítette az idegenforgalmat, mely a délkelet-ázsiai országok egyik legfontosabb gazdasági forrása volt. A cunami sújtotta "speciális" turistaparadicsomok – melyek nem ritkán a gyermekeket is meggyalázó szexipar melegágyai voltak – más helyszíneket keresnek. Az Európához közel eső Marokkó látszik következő célpontnak. 

London: ötkarika harmadszor

London nyerte el a 2012-es olimpiai játékok rendezési jogát – jelentette be Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerdán délután. A Szingapúrban ülésező NOB négy körben szavazva döntött a brit főváros pályázatának elfogadásáról, megadva ezzel a lehetőséget, hogy London egyedülálló módon immár harmadik alkalommal lássa vendégül a világ sportolóit.  A londoni Trafalgar téren ezrek törtek ki euforikus örömben, táncoltak és pezsgőt bontottak a hír hallatán.

Új rekorddal ünnepelt a tizenöt éves BÉT

Optimizmus uralkodott a héten a vezető tőzsdéken, amihez hozzájárult az esésbe forduló olajár hatása is. Európában az exportőrök is örülhettek a jelentős eurógyengülésnek, miközben az amerikai piacokon több kedvező makrogazdasági hírt nyugtázhattak örömmel a piacok. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed múlt heti ülésén sorozatban kilencedszer emelt irányadó kamatszintjén, amely most 3,25 százalék lett. Elemzők az idei évben még legalább egy további kamatemelésre számítanak, ami ugyan nem kedvez a részvénybefektetéseknek, a tovább javuló fogyasztói bizalmi index, az új munkanélküliek számának csökkenése, és a mérsékelt bérnövekedési mutató ellensúlyozták a negatív hatást.

Hét lépés

A 100 lépés programja elérte a vidéket. A héten meghirdetett három lépés a mezőgazdasági termelők problémáira ad miniszterelnöki választ. A lépések elvitathatatlan érdeme, hogy több ponton is érintik a mezőgazdaságban kialakult, kormányokon átívelő problémahegyet. 

Választások előtt

Messze még 2006, de nagyon is közel a választási kampányok hangulata. Persze jól tudjuk, hogy a mai korszakban szinte permanens kampány zajlik, úgyhogy nem kell különösebben meglepődnünk, ha azt halljuk, hogy a pártok kampánycsapatai újabb és újabb ötletekkel, forgatókönyvekkel állnak elő. Ilyenkor megszaporodnak a mindenféle hamisítványok (vagy annak látszó "tárgyak"). Az elemző elismételhetné az ilyenkor szokásos közhelyeket ("de hát uraim, a fontos ügyekkel legyenek szívesek foglalkozni", vagy "amin Önök vitatkoznak, az egyáltalán nem érdekli az embereket", s végül "hagyják már abba az értelmetlen sárdobálást") – de az elemző itt él Magyarországon, továbbá van épp elég külföldi tapasztalata. Nem gondolom tehát, hogy akár nálunk, akár pedig más országokban a politika az úgynevezett "fontos dolgokról" szólna. A politika mindig és mindenütt arról szól, ami éppen foglalkoztatja a politikusokat. Jelen pillanatban például arról, hogy a két nagy párt (de a többi is) hogyan pozícionálja magát a választás előtt nem egészen egy évvel.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!