hetilap

Hetek hetilap vásárlás
London: ötkarika harmadszor
Hét évig készülhet a brit főváros

2005. 07. 12.
London nyerte el a 2012-es olimpiai játékok rendezési jogát – jelentette be Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerdán délután. A Szingapúrban ülésező NOB négy körben szavazva döntött a brit főváros pályázatának elfogadásáról, megadva ezzel a lehetőséget, hogy London egyedülálló módon immár harmadik alkalommal lássa vendégül a világ sportolóit.  A londoni Trafalgar téren ezrek törtek ki euforikus örömben, táncoltak és pezsgőt bontottak a hír hallatán.



Komputeres látványkép a strandröplabdaversenyek jövőbeli helyszínéről, a Temze partjáról. Hét év a felkészülési idő Fotó: Reuters

Eufória Londonban, csalódott arcok Párizsban. A 2012-es olimpia rendezési jogáról szerdán döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Öt város pályázatát értékelték, amelyek végső prezentációjukat szerdán tárták a bizottság elé. 

A legesélytelenebb jelentkező talán Madrid volt. Spanyolországban volt már olimpia, Barcelona rendezte 1992-ben, de a főváros még soha nem adott otthont a nemzetközi sportseregszemlének. A legelső körben Moszkva esett ki, amely a számos ország által (az afganisztáni megszállás miatt) bojkottált 1980-as olimpia utáni fájdalomdíjként is szerette volna elnyerni a rendezés jogát. Putyin elnök videoüzenetében arról biztosította az érintetteket, hogy az orosz nép minden erejével szeretne házigazdája lenni a 2012-es játékoknak, és Moszkva garantálja minden résztvevő biztonságát. Moszkvát követően New York volt a következő kieső. Bush elnök az olimpiai bizottságnak azt üzente, hogy a kormány és a kongresszus teljes mellszélességgel az olimpia mellett áll, ennek értékéből azonban valamelyest levont az a tény, hogy New York állam törvényhozói éppen egy hónapja szavazták le egy csillagászati összegekért megépítendő stadion tervét. 

Az utolsó körben London és Párizs maradt versenyben. Érdekességnek tekinthető, hogy mindkét város kétszer rendezett már olimpiát, Párizs utoljára 1924-ben, London 1948-ban. Ezúttal a brit főváros győzött, és egyedülálló módon harmadik olimpiájának adhat otthont 2012-ben. Mind Párizsban, mind Londonban hatalmas tömegek hallgatták és nézték az eredményhirdetést, a Trafalgar téren, illetve a párizsi városháza előtt elhelyezett kivetítőkön. Tony Blair elégedetten üdvözölte a döntést: "Nagyszer? lehetőséget kaptunk, hogy fejlesszük a sportot országunkban, hogy fantasztikus olimpiát rendezzünk, és hátrahagyjunk valamit a jövőnek is" – jelentette ki a skóciai Gleneaglesben, a G8-csúcstalálkozón.

"Megbízhatnak Franciaországban, megbízhatnak a franciákban, megbízhatnak bennünk" – szólt Jacques Chirac üzenete, amely végül nem ért célt. A párizsiak mintha egy percig nem is értették volna a döntést, majd mivel az eső is eleredt, hamarosan kiürült a kivetítő előtti tér. A szingapúri döntés annál is nagyobb csalódást okozott Franciaországban, mivel ez már a harmadik elutasítás volt 1992 óta Párizs számára.

Athéni csődtömeg

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!