hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Számháború a parlamentben
Töpörödő vagy kirobbanóan sikeres a gazdaság?

2005. 07. 12.
Kovács Klára

Államháztartási hiány, munkanélküliségi ráta, infláció, reálbérek, hitelbesorolás, lakásépítés, családtámogatás – ezek és még sok hasonló gazdasági szakkifejezés "keringett" a napokban a parlamenti ülésteremben. Az ellenzéki és a kormánypártok vitájának célja éppen azt szolgálta volna, hogy egyezségre jussanak a pártok a gazdaság helyzetének, állapotának megítélésében. Ám a számháború során az adatok mögé bújtatott ellenséges indulatok nem segítettek abban, hogy összeálljon a kép, milyen is a gazdaságunk: kirobbanóan sikeres, vagy töpörödő és leszakadó. 

Hetek óta a legszélsőségesebb állítások látnak napvilágot a hazai gazdaság állapotát illetően. A nagyobbik ellenzéki párt úgy véli: gazdasági és pénzügyi válságba sodródott az ország, míg a kormányoldal kirobbanó sikerről, dinamikus fejlődésről van meggyőződve. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter nyílt vitát kezdeményezett az ellenzékkel annak érdekében, hogy egyezségre jussanak a gazdaság valós helyzetével kapcsolatban, mert mint mondta, árt az ország megítélésnek, a befektetéseknek, ha irreálisan rossz képet rajzol a politika a gazdaságról. Gyurcsány Ferenc, miniszterelnök hétfőn úgy fogalmazott: "Véget kell vetni a politikai hazugságoknak. Ne engedjük elhazudni a sikert, a teljesítményt. Az emberek fontosabbak a pártoknál, Magyarországról van szó, nem a politikáról." A miniszterelnök úgy számolt, hogy 12 tételből 10 esetében a jelenlegi kormány teljesítménye jobb, mint előzőé. Meglátása szerint a jelenlegi kormány ideje alatt kisebb az átlagkeresetűek által fizetett adótétel, jobban emelkedik a béreknél a nyugdíjak vásárlóértéke, 40 százalékkal több támogatás jut a gyermekeknek, csökken az államadósság kamatterhének GDP-n belüli aránya, 15 éves rekordot dönt a lakásépítések száma, Magyarország a térség legvonzóbb célpontja, két évtizede most a legalacsonyabb az infláció. Négy ponton azonban döntetlen állást hirdetett a miniszterelnök. A kormányfő úgy véli, a foglalkoztatás alakulása, a gazdasági növekedés, a költségvetés hiánya, illetve az államadósság alakulása tekintetében hasonlónak mondható az Orbán- illetve a Medgyessy–Gyurcsány-kormány teljesítménye. 

Varga Mihály, volt fideszes pénzügyminiszter szerint nem valós a sikersztori. Mint fogalmazott: lehet, hogy Gyurcsány Ferenc a parlamentben megnyeri a szócsatát, de a kormánynak nem a Fidesszel kell viaskodnia, hanem a munkanélküliséggel, az elszegényedéssel, az elnéptelenedő településekkel. A kormányfő a parlamentben kirobbanó sikerről beszél, de mit mondana annak a tiszafüredi asszonynak, aki már 8 hónapja hiába keres munkát. És ő nincsen egyedül – fűzte hozzá –, több mint 300 ezer sorstársa van országszerte. Varga válaszában hosszasan sorolta a gazdasági problémákat: a gázáremelést, az új adónemek bevezetését, a folyamatosan növekvő államadósságot. Felrótta, hogy a kormány regnálása alatt csökkentették a kedvezményes lakáshitel igénybevételének időtartamát, elvettek az adókedvezményekből, az új családtámogatási rendszer miatt pedig több ezer család rosszabbul jár jövőre, mint az idén. 

Kedden tovább folytatódott a parlamenti számháború. Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter vitára hívta ki a pártok szakértőit, megkísérelve, hogy tényeket felsorakoztatva közös álláspontot alakítsanak kis a gazdaság helyzetét illetően. A miniszter a kormány képviseletében elsősorban szép dolgokat sorolt, míg az ellenzékiek főként a negatívumokat hangsúlyozták. Így a klasszikus "elbeszélés" miatt éppenséggel a közös nevező nem jöhetett létre. 

Kóka János számos valós pozitívumot emelt ki. Elmondta, az idén tovább folytatódik jelentős működőtőke-beáramlás. Az év első negyedévében 1,1 milliárd eurónyi tőke jött az országba, ami 430 millióval felülmúlja a tavalyi eredményt. 15 év alatt összesen 50 milliárd eurónyi tőke érkezett, s e tekintetben hazánk első helyen van a régióban. Pozitívumként emelte ki többek között, hogy 10 éve folyamatosan nő a gazdaság, meghonosodott az új vállalati kultúra, javul a versenyképesség, stabil a pénzpiac, szárnyal a tőzsde, sikerül kordában tartani az államadósságot, és csökken az infláció. 

Áder János, a Fidesz-frakció csoportjának vezetője válaszában így reagált: "A miniszter a Guinness Rekordok könyvébe kerülhetne, mert ennyi hazugságot még senki nem hordott össze a Ház falai között." Majd hozzátette: Kóka János "szénné égette magát". A visszafogottabb szónoknak tartott Varga Mihály hozzátette: "Ma, aki sikeres, az éppen a kormánnyal szemben tud sikeres lenni. Éppen a kormány az, aki leggyengébb láncszemként nehezíti a gazdaság, a vállalkozások az emberek sikerét." A bérek alakulásával kapcsolatban hozzáfűzte: "Tavaly, 1996 óta először, csökkentek a reálkeresetek, miközben 4000 milliárd forinttal nőtt az államadósság. Kérdés – tette hozzá –, ha valóban olyan sikeresek vagyunk, miért kapunk egymás után negatív minősítést a hitelminősítő cégektől?"

Herényi Károly, az MDF vezérszónoka szerint ugyan nincsen válságban a gazdaság, de nagyon súlyos helyzetben van az államháztartás. Herényi szerint "az ellenzék és a kormányoldal más Magyország-képet lát". Álláspontja szerint " nem indokolt a lakosság pánikba, depresszióba kergetése, de a sikerpropaganda, a kirobbanó gazdaság-propaganda sem".

Mire költjük a bevételeket? - A 2003-2005 évi együttes kiadási többletek és azok finanszírozása milliárd Ft-ban

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!