hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A szökőár után a turisták is elszöktek
Lassan éled újjá az indiai-óceáni turizmus

2005. 07. 12.
Már fél éve a december 26-án pusztító szökőárnak, ám azóta is számos tekintetben jelen van a katasztrófa. A több százezres emberáldozatot követelő szökőár több millió árvát, özvegyet hagyott maga mögött. A sokkhatás lassan múlik, de maradt a depresszió, a kilátástalanság, melyek mélyen érintik a térség gazdaságát. A szökőár drasztikusan térdre kényszerítette az idegenforgalmat, mely a délkelet-ázsiai országok egyik legfontosabb gazdasági forrása volt. A cunami sújtotta "speciális" turistaparadicsomok – melyek nem ritkán a gyermekeket is meggyalázó szexipar melegágyai voltak – más helyszíneket keresnek. Az Európához közel eső Marokkó látszik következő célpontnak. 



Srí Lanka-i gyerek fürdik egy menekülttáborban. Szűkös mozgástér Fotó: Reuters

Hat hónappal a cunami után, nem túl fényes kilátásai vannak a lesújtott indiai- óceáni országok
idegenforgalmának. Különösen Thaiföldön gyászos a helyzet, mely azelőtt a délkelet-ázsiai térség elsődleges úti célja volt. Az ország turizmusa nem tudott olyan hamar lábra állni, mint ahogyan várták, és az idei főszezonig, azaz novemberig előreláthatólag nem is fog. Szakértők szerint csupán a 2006-os év végére lehetséges, hogy visszatér minden a normális kerékvágásba, ennek azonban nagyon súlyos gazdasági és szociális következményei lesznek.

Az idei első negyedév hivatalos adatai elképesztők: a cunami óta 67 százalékkal esett vissza a térségbe látogató svéd és brit turisták száma (akik azelőtt a legnagyobb turistatömeget képezték). De ennél jóval kevesebb német és francia látogató érkezik a térségbe. Jelentősen, 64 százalékkal kevesebb dél-koreai, és közel 90 százalékkal kevesebb japán vendég érkezik – adta közre az AFP francia sajtóügynökség. Ezekben a hónapokban Pukett, Phang Nga és Krabi térségében kevesebb, mint 20 százalékos az elfoglaltságunk az egyébként normálisnak számító 60 százalékhoz képest – nyilatkozta Napasorn Kaki, a Thaiföldi Turizmus Hivatal második embere. Puketten és Krabin majdnem minden hotel újra kinyitott, de ami Phang Ngat illeti – a leginkább sújtott térséget – a szállodák csupán 38
százaléka tudott újra kinyitni. Itt azelőtt 40 ötcsillagos szálloda volt, most pedig csak egy van. A szökőár előtt 20 nemzeti és nemzetközi légitársaság látta el Pukett turizmusát, mindebből mára csak 8 maradt. Ez azt jelenti, hogy a cunami még mindig katasztrófaként sújtja az idegenforgalmat – tette hozzá.

Srí Lanka helyzete sem túl rózsás, hiszen az év eleje óta történt 8 százalékos növekedés ellenére tavalyhoz képest 60 százalékkal visszaesett a turizmus. Ide sorolhatjuk a Maldív-szigeteket, a luxusutazások közkedvelt célállomását, ahova idén 700 ezer látogató helyett csupán 500 ezerre számítanak. Pukettől 40 kilométerre, Pi-Pi szigetén, mely azelőtt sosem látott holt szezont, most egyre több üres komp érkezik. A szakmabeliek nem túl derűlátóak, becsléseik szerint másfél év kell még a teljes helyreállításhoz.

A puketti Turizmus Egyesület elnökhelyettese, Kitti Phatanachinda elkeserítőnek tartja a jelenlegi adatokat, melyek szerint a szigeten idén az eddig megszokott évi haszon csupán egyharmadát fogja hozni a turizmus, azaz 2 milliárd dollárt. Itt a szállodák 10 százalékát mosta el a szökőár, de az egész sziget haldoklik tőle, hiszen itt a vállalatok 90 százaléka a turizmushoz kötődik. A cégek, a vállalatok közel egyharmada már be is zárt, és a szállodák nagy része már csak részmunkaidőben foglalkoztatja személyzetét. Hogy valamiképp mégis mentsék a helyzetet, a puketti utazási irodák tervbe vették júliustól októberig tartó időszakra szóló akciós utazási ajánlatok meghirdetését.

Ha sikerül is a térség teljes újjáépítése, még mindig van mivel megküzdeni, hisz a turisták nagy részét a félelem és különböző babonák tartják távol. Vannak, akik egy újabb szökőártól tartanak, mások pedig úgy vélik, az elhunytak szellemei ma is kísértenek a katasztrófa helyszínein. 

Segélyek

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!