hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2006. 08. 05. (X/31) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Nincs győztes Libanonban

Az izraeli hadsereget meglepte a Hezbollah makacs ellenállása. Fordulatot jelez ez a térség erőviszonyaiban? – A hadviselés nem olyan egzakt tudomány, mint a matematika. Tudomásul kell venni, hogy hibák, kudarcok előfordulnak, és ettől az izraeli fegyveres erők sem mentesek. Különösen igaz ez olyan helyeken, mint a libanoni határ, ahol a fegyveres erők védelmi feladatot láttak el. Bármenynyire szeretnénk is, egy nyolcvan-száz kilométeres front vagy határ minden méterét nem lehet egyformán biztonságossá tenni. De kétségtelen, hogy Izrael fegyveres erői ma nem tűnnek olyan legyőzhetetlennek, mint 1967-ben vagy 1973-ban.

Nincs győztes Libanonban

Az izraeli hadsereget meglepte a Hezbollah makacs ellenállása. Fordulatot jelez ez a térség erőviszonyaiban?– A hadviselés nem olyan egzakt tudomány, mint a matematika. Tudomásul kell venni, hogy hibák, kudarcok előfordulnak, és ettől az izraeli fegyveres erők sem mentesek. Különösen igaz ez olyan helyeken, mint a libanoni határ, ahol a fegyveres erők védelmi feladatot láttak el. Bármenynyire szeretnénk is, egy nyolcvan-száz kilométeres front vagy határ minden méterét nem lehet egyformán biztonságossá tenni. De kétségtelen, hogy Izrael fegyveres erői ma nem tűnnek olyan legyőzhetetlennek, mint 1967-ben vagy 1973-ban.

Brüsszel és a Közel-Kelet

Az Európai Unió felszólította mind a Hezbollahot, mind Izraelt arra, hogy „szüntessék be a hadiállapotot”. Brüsszelben azt remélik, az unió kulcsszerephez juthat majd a közel-keleti helyzet rendezésében és egy esetlegesen Dél-Libanonba helyezett nemzetközi haderőben.

Szövetséget Iránnal

„Úgy véljük, hogy Irán a térség fontos és tiszteletreméltó szereplője” – jelentette ki Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter a hét elején Bejrútban tett látogatása során. Libanoni vezetőkkel folytatott megbeszélése alkalmával hozzátette: „Nem hagyhatjuk, hogy Libanont destabilizálják, mivel az az egész térség destabilizálásához vezethet.” Majd kiemelte, hogy Irán „egy nagy ország, egy nagy nép, egy nagy civilizáció, amely tiszteletet érdemel, és amely jelentős szerepet játszik a térség stabilitásában”.

Hatalomátadás

„Utánam Raul rendelkezik a legtöbb tapasztalattal és ismerettel” – jegyezte meg nem sokkal 2001-ben történt első nyilvános rosszulléte után Kuba első embere, esetleges utódlására célozva. Fidel Castro azonban nem sokkal később azt is hozzátette: „Persze Raul mellett ott van még hazánk rengeteg fiatal tehetsége is a nyomomban.” Kuba alkotmánya mindenesetre úgy rendelkezik, hogy az államelnök huzamosabb idejű kiválása a hatalom gyakorlásából automatikusan az alelnököt emeli a funkciójába, akár egészségügyi okokból, akár halála miatt nem képes tovább tevékenykedni. Bár most Fidel egészségi állapota kelt nem kis riadalmat a szigetországban, sokan máris a legrosszabbtól tartanak.

Kafr-Kána: nyitott kérdések

A világszerte hatalmas felháborodást keltő dél-libanoni Kána faluban történt robbanás, amelyben 56 civil halt meg, valószínűleg nem az, aminek látszik. Holott a világsajtó minden kétséget kizáróan Izraelt teszi felelőssé az esetért, és már „emberiség ellen elkövetett bűntényről” beszélnek, az ügy körültekintő vizsgálata mégis több kérdést hagy nyitva, mint amennyit megválaszol.

Slota krétát evett

Jan Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője gyűlöli a zsidókat, a cigányokat és a magyarokat. Mindez egyáltalán nem zavarja a szlovák külügyminisztert, Jan Kubist, aki Bécsben nemrég kijelentette: „Vladimir Meciar és Jan Slota esélyt érdemelnek… Esélyt kell adnunk nekik, hogy megmutassák, hol állnak ma.” Néhány nappal később, a Die Pressének adott interjúban Slota megmutatta, hol áll ma.

Nincs győztes Libanonban

Az izraeli hadsereget meglepte a Hezbollah makacs ellenállása. Fordulatotjelez ez a térség erőviszonyaiban?– A hadviselés nem olyan egzakt tudomány, mint a matematika. Tudomásul kell venni, hogy hibák, kudarcok előfordulnak, és ettől az izraeli fegyveres erők sem mentesek. Különösen igaz ez olyan helyeken, mint a libanoni határ, ahol a fegyveres erők védelmi feladatot láttak el. Bármenynyire szeretnénk is, egy nyolcvan-száz kilométeres front vagy határ minden méterét nem lehet egyformán biztonságossá tenni. De kétségtelen, hogy Izrael fegyveres erői ma nem tűnnek olyan legyőzhetetlennek, mint 1967-ben vagy 1973-ban.

Nincs győztes Libanonban

Az izraeli hadsereget meglepte a Hezbollah makacs ellenállása. Fordulatot jelez ez a térség erőviszonyaiban?– A hadviselés nem olyan egzakt tudomány, mint a matematika. Tudomásul kell venni, hogy hibák, kudarcok előfordulnak, és ettől az izraeli fegyveres erők sem mentesek. Különösen igaz ez olyan helyeken, mint a libanoni határ, ahol a fegyveres erők védelmi feladatot láttak el. Bármenynyire szeretnénk is, egy nyolcvan-száz kilométeres front vagy határ minden méterét nem lehet egyformán biztonságossá tenni. De kétségtelen, hogy Izrael fegyveres erői ma nem tűnnek olyan legyőzhetetlennek, mint 1967-ben vagy 1973-ban.

Belföld

Fantomok az éjszakában

Ha ragaszkodsz mind a két vesédhez, és ha a májadat sem akarod idő előtt elveszíteni, óvakodj a hétvégi szórakozóhelyeken a színes bőrűektől – tanácsolta az a közkézen forgó email, amelyik a Hajógyári-szigeten eltűnt futballisták halálát szervkereskedőkkel hozta összefüggésbe. A gyorsan terjedő pletyka a hazai „zenésztársadalmat” is lépésre késztette: több lap hasábján egyoldalas hirdetésben tájékoztatták a közönséget arról, hogy a Hajógyári-sziget továbbra is Magyarország egyik legbiztonságosabb szórakoztatóközpontja.

Szeptembertől kevesebb a gólya

Idén kevesebben jelentkeztek a felsőoktatási intézményekbe, így a ponthatárok is alacsonyabbak voltak, mint tavaly. Míg egy évvel ezelőtt csaknem 150 ezren, addig 2006-ban csak 132 ezren adták be a felvételi lapjukat. A felvettek száma is csökkent, 103 ezerről 93 ezerre.

A kasza már egyenes

Dr. Ángyán József professzor – a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének (Magosz) a szakértője – igen fontosnak tartja, hogy most, a politikai uborkaszezon kellős közepén is bizonyos dolgokat elmagyarázzanak a magyar társadalomnak. Szerinte ugyanis országunkban nem reform, hanem pénzbehajtás zajlik. Ez ellen pedig feltétlenül tiltakozni kell minden alkotmányos eszközzel.

Igazoltatások országa

Az európai átlaghoz képest hazánkban sokkalta több, évente körülbelül két-millió igazoltatást végeznek a rend szigorú őrei, magyarán minden ötödik állampolgárt évente minimum egyszer igazoltatnak. A rendőrség nem indokol, teszi a dolgát a törvény betűje szerint.

Romafantázia?

A rendőri túlkapások – különösen tekintettel a roma kisebbséget ért hatósági atrocitások – miatt az európai közösség hajlamos „rendőrállamnak” nevezni Magyarországot. Évente több ezer esettel foglalkoznak a polgári jogi aktivisták, és a Helsinki Bizottság éves jelentése is növekvő tendenciát mutat a romákat érő folyamatos negatív diszkrimináció területén.

Ki nem akar itt gyereket?

Az új kormány máris új témából készülhet az őszi ülésszakra: el kell dönteni, ki és mikor mondhat le arról, hogy gyermeke lehessen. Nemrégiben még a béranyaságról, az őssejtekből előállított embriók sorsáról, valamint a meleg párok örökbefogadási lehetőségeiről kellett állást foglalniuk a politikusoknak, a polgári kormány pedig egyenesen célként tűzte elénk a három gyermeket a négy kerék és a három szoba mellé. Nagyon úgy tűnt tehát, hogy mindenki akarja a gyerekeket, a nyár ezzel szemben az alanyi és alkotmányos jogon járó meddőségről szóló vita jegyében telik. De ki nem akar itt gyereket?

Békepipa és csatabárd

A Magyar Állam és a Vatikán között létrejött konkordátum megszületése óta viták kereszttüzében áll. Mivel a Gyurcsány-kormány és a magyar katolikus egyház szívélyesnek aligha mondható viszonya elsősorban az egyházfinanszírozásról alkotott eltérő elképzeléseikre vezethető vissza, a frissen megválasztott kabinet e téren is rendet szeretne. A megállapodás felülvizsgálatára ezért szociológusokból, egyházi szakértőkből és közgazdászokból álló bizottságot hozott létre, melynek vezetésével a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szociológiai Intézetének igazgatóját, Tamás Pált (képünkön) bízták meg.

A MIÉP segít?

Augusztus közepén a sportegyesület elnökségének asztalára teszi a Ferencvárosi Torna Club (FTC) megmentésének „megoldáscsomagját” a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) – közölte Szabó István Pál, a MIÉP budapesti elnöke. A ferenc-városi polgármesterjelölt a szurkolókat tenné részvényesekké, valamint visszaszerezné a Fotex Rt.-től az egyesület márkanevének tulajdonjogát. Az egyesület körül „olyan emberek jelennek meg megmentőként, akik hordaként hordanák szét” a klubot – nyilatkozta az elnök a mostani jóakarókról.

Ferihegy húsz percre bezárt

Ferihegyen mintegy húsz percig reptérzár volt kedden este a rossz időjárási körülmények miatt – erősítette meg Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője. A 18.25–18.45 óráig tartó reptérzár tíz-tizenkét induló és érkező járatot érintett. Az induló gépek nem indultak el, az érkezők egy része pedig Debrecenben, Sármelléken és Bécsben szállt le, más részük a levegőben várta meg, míg jobbra fordul az idő. Szollár Domokos közlése szerint a repülőtér már a normális rend szerint működik.

Hit és értékek

Az ismeretlen Newton

Meglehet, a tudomány a nagy londoni pestisjárványnak köszönheti a gravitáció felfedezését. A rettegett kór miatt 1666-ban bezárták a Cambridge-i Egyetemet. A tanárokat és diákokat vidékre küldték, így került Isaac Newton is haza, Lincolnshire-be, a családi birtokra. A kertben almafák nőttek, és a folytatást már minden kisdiák fújja… Azt azonban csak az elmúlt évtizedekben közzétett, korábban az örökösök magánarchívumaiban rejtőző kéziratokból tudjuk, hogy Newton a fizika, matematika vagy a fénytan törvényeinek tanulmányozásánál sokkal fontosabbnak tartotta a Biblia könyveinek – különösen a próféták írásainak – a tanulmányozását. Mások – például a világhírű író, Dan Brown – szerint azonban Newtont mégsem a teológia, hanem az alkímia és a rózsakeresztesek titkos tudománya érdekelte. Egy dolog biztos: Sir Isaac Newton életrajzát a 21. században újra kell írni.

Az ismeretlen Newton

Meglehet, a tudomány a nagy londoni pestisjárványnak köszönheti a gravitáció felfedezését. A rettegett kór miatt 1666-ban bezárták a Cambridge-i Egyetemet. A tanárokat és diákokat vidékre küldték, így került Isaac Newton is haza, Lincolnshire-be, a családi birtokra. A kertben almafák nőttek, és a folytatást már minden kisdiák fújja… Azt azonban csak az elmúlt évtizedekben közzétett, korábban az örökösök magánarchívumaiban rejtőző kéziratokból tudjuk, hogy Newton a fizika, matematika vagy a fénytan törvényeinek tanulmányozásánál sokkal fontosabbnak tartotta a Biblia könyveinek – különösen a próféták írásainak – a tanulmányozását. Mások – például a világhírű író, Dan Brown – szerint azonban Newtont mégsem a teológia, hanem az alkímia és a rózsakeresztesek titkos tudománya érdekelte. Egy dolog biztos: Sir Isaac Newton életrajzát a 21. században újra kell írni.

HÁTTÉR

Az ismeretlen Newton

Meglehet, a tudomány a nagy londoni pestisjárványnak köszönheti a gravitációfelfedezését. A rettegett kór miatt 1666-ban bezárták a Cambridge-i Egyetemet. A tanárokat és diákokat vidékre küldték, így került Isaac Newton is haza, Lincolnshire-be, a családi birtokra. A kertben almafák nőttek, és a folytatást már minden kisdiák fújja… Azt azonban csak az elmúlt évtizedekben közzétett, korábban az örökösök magánarchívumaiban rejtőző kéziratokból tudjuk, hogy Newton a fizika, matematika vagy a fénytan törvényeinek tanulmányozásánál sokkal fontosabbnak tartotta a Biblia könyveinek – különösen a próféták írásainak – a tanulmányozását. Mások – például a világhírű író, Dan Brown – szerint azonban Newtont mégsem a teológia, hanem az alkímia és a rózsakeresztesek titkos tudománya érdekelte. Egy dolog biztos: Sir Isaac Newton életrajzát a 21. században újra kell írni.

A villamos is aluszik...

"Jó napot kívánok! Jegyeket, bérleteket ellenőrzésre!" - a jól ismert felszólítást már a Combino első útján nekiszegezték az ellenőrök az utasoknak, akik többnyire Demszky Gábor és a BKV meghívásából utaztak a járaton. Ekkor még mindenki azt hitte, hogy az óriáshernyóval bármikor zavartalanul eljuthat A-ból B-be. Mára viszont bebizonyosodott, hogy aki e villamoson lyukasztja ki a jegyét, lehet, hogy kisebb kalandtúrát kap cserébe. A sorozatos meghibásodások miatt a német járműveket a főpolgármester kérésére még a forgalomból is kivonták a hét elején.

A villamos is aluszik...

„Jó napot kívánok! Jegyeket, bérleteket ellenőrzésre!” – a jól ismert felszólítást már a Combino első útján nekiszegezték az ellenőrök az utasoknak, akik többnyire Demszky Gábor és a BKV meghívásából utaztak a járaton. Ekkor még mindenki azt hitte, hogy az óriáshernyóval bármikor zavartalanul eljuthat A-ból B-be. Mára viszont bebizonyosodott, hogy aki e villamoson lyukasztja ki a jegyét, lehet, hogy kisebb kalandtúrát kap cserébe. A sorozatos meghibásodások miatt a német járműveket a főpolgármester kérésére még a forgalomból is kivonták a hét elején.

Fekete lyuk Afrika szívében

Történelmi jelentőségű eseményre került sor az elmúlt hétvégén Afrika legnagyobb országában. Kongóban 46 év után először tartottak szabad választásokat. Az eseményt komolyabb zavargások nélkül sikerült lebonyolítani, ennek ellenére kétséges, hogy sikeres lesz-e a vérzivataros évtizedeket maga mögött tudó ország demokratikus átállása. A választásokat az Európai Unió is felügyelte, a kiküldött bizottságnak tagja volt Olajos Péter, az Európai Parlament MDF-es képviselője. Vele beszélgettünk tapasztalatairól.

A rettenthetetlen antiszemita

Gyorshajtásért és ittas vezetésért letartóztatták Mel Gibsont. A többszörös Oscar-díjas színész vadonatúj, Lexus márkájú gépkocsijával a megengedett maximális sebesség kétszeresével haladt, amikor megállították. A letartóztatás elől megpróbált megszökni, majd botrányos viselkedését a rendőrségen is folytatta: káromkodott és antiszemita kijelentéseket tett. Kijózanodása és ötezer dollár óvadék kifizetése után hosszas közleményben igyekezett megmagyarázni magatartását, elsősorban az alkohol- és kábítószer-függőségbe való többszörös visszaesésére hivatkozva.

Végzetes teher

Valószínűleg öngyilkos lett az a tizenkilenc éves angol sakkozónő, aki egy Csehországban megrendezett sakktorna alatt vesztette életét. A csodagyerekként számon tartott Jessie Gilbert szállodája nyolcadik emeleti ablakából zuhant ki éjszaka, miután barátnőjével és játékostársával este együtt iszogattak. Az öngyilkoság gyanúját támasztja alá az a tény is, hogy szobájában antidepresszánsokat találtak, és a lánynak hamarosan részt kellett volna vennie apja bírósági tárgyalásán, akit saját lánya elleni nemi erőszakkal vádolnak.

Ellovagolt a Tenkes kapitánya

Zenthe Ferenc 1941-ben lett a Színművészeti Akadémia hallgatója. Miután átvette diplomáját, rövid pécsi és debreceni szerződés után a Madách Színház tagja lett és volt. Játszott, többek között, Shakespeare-, Miller-, Shaw-, Schiller- és Lloyd Webber-darabokban. Olyan nagyívű történelmi filmeket, mint például a Tenkes kapitánya, a Föltámadott a tenger vagy a Rákóczi hadnagya is ő tett emlékezetessé. Majd a hatvanas évektől egyre több vígjátékban szórakoztatta a mozik közönségét. Pályafutásának talán egyik csúcspontja az 1983-ban bemutatott Jób lázadása című film. A Rózsa Sándor, a Tüskevár és a Bors című filmek talán csak a mai harmincasoknak és az idősebbeknek mondanak valamit, de a Szomszédok című filmsorozatot éppen mostanában ismétlik, és aki kiváncsi, láthatja benne a színészt mint a csupaszív, józan, néha bölcs Taki Bácsit. Zenthe Ferencet 2005-ben a nemzet színészévé választották. Ugyanebben az évben az MTA Magyar Örökség-díjjal tüntette ki. Az indoklás „sokoldalú emberábrázolás”-át emelte ki. Hosszú betegség és kórházi kezelés után nyolcvanhat évesen hunyt el.

Fertőzött vér

Joshua Lunior , a huszonnégy éves New York-i egyetemista első pillantásra makkegészségesnek néz ki, ő azonban nem titkolja el súlyos betegségét. „Ha melléd ülnék, nem mondanád meg rólam, hogy van valami bajom, hacsak nem mondanám el magam, persze nem akarom titkolni, ez az életem részévé vált”- mondta el a USA Today újságírójának, Steve Sternbergnek. Joshua születésétől fogva vérzékenységben (hemofília) szenvedett, és négy és fél éves korában gyógykezelése során egy vérkészítmény HIV vírussal fertőzte meg. Húsz évvel ezelőtt ugyanis még nem szűrték a vért az ártalmas vírustól, amely akkoriban kezdett elterjedni.

Lángokban a Közel-Kelet

Tisztelt Szerkesztőség!
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!