hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 03. 17. (XI/11) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Népítélet és a hatalom vaksága

Kilencven éve, 1917. március 15-én győzött az orosz polgári forradalom, és lemondott II. Miklós cár. Az évforduló kapcsán Alekszandr Szolzsenyicin drámai hangú cikkben figyelmeztette Vlagyimir Putyint arra, hogy hatalmas a szakadék Moszkva és a szegény provinciák között. Szavai szerint „a jövőben ez borzalmas következményeket válthat ki”. A régóta hallgató Nobel-díjas író szerint a nép megalázott csoportjainak türelme kiszámíthatatlan időpontban fog elfogyni, hasonlóan az 1917-es eseményekhez.

Elnökök párbaja

Felemás fogadtatásban részesült latin-amerikai körútján George W. Bush amerikai elnök. Az elmúlt években radikális baloldali fordulatot átélt kontinens önjelölt vezetője, Hugo Chávez „politikai hullának” nyilvánította az amerikai elnököt, aki a maga részéről igyekezett barátságos hangot megütni a térség mérsékeltebb vezetőivel. A tét politikai és gazdasági szempontból is igen jelentős Amerika számára, nem beszélve arról, hogy a közel-keleti nehézségek ellensúlyozására is jól jönne Bush elnöknek a külpolitikai siker.

Megfélemlített áldozatok

A CNN vezető hírolvasója, Thomas Roberts húszévnyi hallgatás után nyilvánosság előtt vallott arról, hogy tizenéves korában szexuális zaklatás áldozatává vált. Az elkövető egy katolikus pap volt, akit ötéves börtönbüntetésre ítéltek, melyből mindössze tíz hónapot töltött le.

Bizalmatlan információk

Az Európai Unió és az Egyesült Államok titkosszolgálatai hajba kaptak az Amerikába induló légi utasok adatbázisán. Február végén Brüsszel bejelentette, hogy igényt tart az Európából Amerikába utazó utasok adataira, de Washington a brüsszeli European Voice című hetilap szerint nem bízik az európaiakban, és visszatartja az információkat.

A hét eseményei

Phenjan feltételeket szab

Üzen a mozijegy

Az E-Group Budapesten is bemutatta a világ legjelentősebb mobiltechnológiai kiállításán, a barcelonai 3GSM kiállításon már sikeresen debütált NFC (Near Field Communication) mobilmegoldásait. A fizikai összeköttetést nem igénylő alkalmazások lényege, hogy a mobiltelefonokba ültetett chipek szinte bármilyen – az NFC-technológiát támogató – elektronikus eszközzel képesek kommunikálni.

Belföld

Mindenki másképp csinálja

Lapzártánkig sikerült a rendőrségnekszétoszlatni azokat a tüntetőket, akik a forradalom emléknapján valamennyi jelentős fővárosi eseményen részt vettek árpádsávos zászlóikkal és zajkeltő szerszámaikkal. A Fidesz-naggyűlést követően többen a belváros felé vonultak, majd miután többször is összecsaptak a rendőrökkel, kisebb csoportokra oszolva rongálták tovább Budapest utcáit és a parkoló autókat.

Jó zsidók és rossz zsidók

Hol nyílt, hol kódolt zsidózással telt a békéscsabai „Polgári esték” rendezvénysorozat nyitó előadása. Bayer Zsolt a fideszes polgármester vendégszeretetétől és helyeslő pillantásaitól övezve uszította ötszáz fős hallgatóságát.

Náci a föld alatt

David Duke, a Ku-Klux-Klan egykori vezetője után újabb szélsőjobbos nemzetközi „sztár” látogatott hazánkba a Gede Testvérek kiadó jóvoltából. A hét elején a holokauszttagadó nézeteiről hírhedté vált angol történész, David Irving járt Budapesten, hogy új könyvének magyar fordítását népszerűsítse hazánkban.

Hit és értékek

Kémchipek

Tíz éve a Közellenség című filmben méga titkosszolgálatok csúcsfegyvere volt a hordozója minden lépéséről jelentést adó kémchip. Ma szupemarketek tömegcikkeinek csomagolásában is ott rejtőznek a miniatűr jeladók, csakúgy mint a mobiltelefonok új generációjában. Hamarosan az eladók egy monitoron már a belépéskor megtudhatják az érdeklődőről, hogy mennyi pénz lapul a zsebében, azaz a kártyáján. Az autósról pedig a jogosítványa fogja jelenteni, ha lejárt. A jóléti tarsadalmak hálózatai a diktatúrák lehetőségeit meghaladó módon képesek már ma is ellenőrizni a polgárokat. A Nagy Testvér már nemcsak figyel, de követ és jelent is.

HÁTTÉR

Márciusi ifjak, 2007

Milyennek látja Magyarországot? Mit szeret, és mit utál itt leginkább?Kinek hisz, és honnan tájékozódik? Hogyan definiálná a siker fogalmát, és mit gondol a sikerhez vezető útról? Melyek a legfontosabb értékek az ön számára? Érdekli-e a politika, és milyen mértékben veszi ki a részét a közügyekből? Mekkora áldozatra volna képes a hazáért? Néhány kérdés, melyet korunk márciusi ifjainak tettünk fel.

A vezér karaktere

És a máz alatt ott húzódik egysértett, hatalmat és győzelmet rettenetesen akaró másik személy, aki egészen addig harcolni fog benne, ameddig visszafordíthatatlanná nem válik a mélybe zuhanása

Mór: fatális véletlenek sorozata?

Bár jogi értelemben még Kaiser Edea móri gyilkos, N. László és W. Róbert beismerő vallomása óta szinte biztos: közel öt éven át tévúton járt az igazságszolgáltatás. A főnyomozó százévente előforduló véletlenekkel és Kaiserék együttműködési készségének teljes hiányával magyarázza a történteket.

Márciusi sikertörténet

1848 március 15-e üzenete ritka, magyar sikertörténet: a polgári átalakulás reformprogramjának győzelmét, a politikai elit és a tömegek közös táborban való egyesítését jelképezi. A korszak neves és névtelen „hősei” vállalták az áldozatot, a nemesek az előjogaikról való lemondást, a „megajándékozottak” pedig később, a szabadságharc kitörésekor a haza védelmét. A márciusi napokban győzelemre vitt eszmék, a magyar nyelvű és kultúrájú, polgári berendezkedésű, független nemzetállam megteremtése több, mint fél évszázadnyi küzdelem után valósult meg.

Műtét baltával

„Mindenki tisztában van vele, hogy az egészségügy beteg, de ami most zajlik benne, azt leginkább baltával való műtéthez hasonlítanám” – hangzott el egy főorvos szájából a Lipótmezőn tartott tájékoztatón, ahol az Egészségügyi Minisztérium megbízottjai próbálták felvázolni a számukra is még igen homályos jövőt. Egyetlen dolog biztos: miniszteri határozat született a március 31-ével megszüntetendő kórházakról és ágyakról.

Árpádsáv

T. Szerk!

Menekülnek a diplomások

Tisztelt Szerkesztőség!

Nők és férfiak egymás közt

Szeretnék gratulálni a házastársi félreértésekről szóló cikkükhöz! Már ez a rövid írás is nagy segítséget jelentett nekünk a vőlegényemmel, és szerintem sokaknak. Azóta nemcsak egymással, hanem a rokonainkkal és a munkatársainkkal is sokkal jobban szót tudunk érteni. A könyvet is megszereztük (bár ez nem volt olyan egyszerű). Jó lenne írni még a témáról, mert nagyon keveset tudnak róla az emberek. Várjuk a folytatást!

Kínaiak Magyarországon

Tisztelt Szerkesztőség!
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!