hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 05. 18. (XI/20) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Irak lett a veszte

Tony Blair bejelentette, hogy június 27-én benyújtja lemondását II. Erzsébet királynőnek, amikor is a régóta kiszemelt utód, Gordon Brown pénzügyminiszter veheti át a stafétabotot. Blair búcsúbeszédében azt mondta: „Lehet, hogy tévedtem Irakkal kapcsolatban, de legalább akkor is felszámoltunk egy olyan veszélyforrást, amely embertelen mészárlásokért volt felelős, és sok szenvedést okozott. Biztos vagyok benne, hogy a történelem ezt megbocsátja majd.” Ellenfelei Bush bábujának tartják, míg megfogyatkozott hívei Churchill és Thatcher mellett a háború utáni legnagyobb brit politikusként búcsúztatják a távozó miniszterelnököt.

Meglepetéskormány

A frissen megválasztott francia elnök szokásához híven meglepte a közvéleményt: a sajtóban lebegtetett francia apátságbeli pihenés helyett egy luxushajón időzött pár napig Máltán, majd sietve visszatért, hogy összeállítsa a beígért „dream-team” kormányt. A kormány összetétele hidegzuhanyként érte nemcsak a vezetői válsággal küzdő szocialistákat, de még a külföldi megfigyelőket is. Nicolas Sarkozy ugyanis ígéretéhez híven nyitni akar a baloldal felé; ennek megfelelően több szocialista politikust hívott meg kormányába, többek között az arab és palesztin elkötelezettségéről ismert Hubert Vedrine-t is.

Zarándokünnep

Amerika ünnepel: ünnepli magát és azokat a négyszáz évvel ezelőtti bátor embereket, akik mindent maguk mögött hagyva hajóra szálltak, hogy egy új világot építsenek a föld másik felén. Május 13-án volt a 400. évfordulója annak, hogy az első telepesek megalapították Jamestown városát a mai Virginia állam területén.

Ki rabolta el Madeleine-t?

Praia da Luz a portugál tengerpart egy festői szépségű falucskája, a népszerű Algarve régió kiemelt üdülőhelye. Portugália e legdélebbi tartományának fő vonzerejét a turisták számára az enyhe éghajlat, a hosszú mór befolyást hirdető arab kultúra és a hosszan elnyúló, hol homokos, hol bizarr formájú sziklákkal és barlangokkal szabdalt tengerpart jelenti, ám vannak, akik „vadász-területként” tartják számon.

Belföld

A jó és a rossz harca

A piac mindenhatóságának dogmája végzetesen meggyengíti hazánkat. Az erre épített politika kiváltságokat követel magának, de semmilyen felelősséget nem vállal – jelentette ki Orbán Viktor a Nemzeti Fórum második országos gyűlésén, Kiskunmajsán.

Vigyázz, rendőr

Alig csitultak el az őszi események visszhangjai, újabb visszaélések miatt főhet a rendőrség vezetőinek feje. A napokban ítélték el azt a Széna téri bankrabláskor pénzőrzéssel megbízott századost, aki majd félmillió forintot tett zsebre, és ügyészségi nyomozás indult egy huszonegy éves nő vallomása nyomán is, aki azt állítja, hogy két egyenruhás rendőr erőszakolta meg.

Heroin receptre

Nem fogadták kitörő örömmel a Kendermag Egyesület országszerte tartott drogliberalizációs demonstrációit vasárnap. Debrecenben állítólag Kósa Lajos polgármester akadályozta meg a színpad felállítását, Budapesten pedig a rendőrségnek kellett a kordonon kívülre terelni a Jobbik megtévedt bárányait. Mindeközben kiderült: a drogosoknak kínos az SZDSZ, a liberálisoknak azonban nagyon is kapóra jönnek a hasonló események.

Hídverés helyett kirekesztés

A politikai idő múlása sajátosan átretusálja a múltat. Furcsa, de tény: minél messzebb vagyunk a rendszerváltástól, annál több mindent várunk utólag tőle. Csoóri Sándor nemrégiben megjelent Márciusi levél című dolgozatával is ez a helyzet. A szerző nem kevesebbet állít, mint hogy „A rendszerváltás pillanatában azt hittük, hogy a szabadság megigazulása és megváltása jön el”. Azon túlmenően, hogy az „azt hittük” szerkezet meglehetősen homályos (hitte, aki hitte), a kitétel tárgyilag sem állja meg a helyét. A rendszerváltás időszakában készült felmérések, közvélemény-kutatások ugyanis szinte egybehangzóan állították, hogy a magyar társadalom tagjainak többsége a demokráciától nem elsősorban a szabadság növekedését várta (talán nem is tudta, mi az), hanem jólétet. Megigazulást és megváltást pedig bizonyosan nem. Nem csoda viszont, hogy ha valaki manapság a szabadság megigazulásaként írja le 1989–90-et, az végképp csalódik.

Hit és értékek

Felrázta Amerikát

„Az erkölcsi relativizmus terjedésének korában nagyon fog hiányozni az a bátorság és rendíthetetlen meggyőződés, amelyet Jerry képviselt” – nyilatkozta Pat Robertson, az amerikai CBN televízió alapítója a héten elhunyt Jerry Falwell tiszteletesről. A 73 éves Falwell – Robertsonnal együtt – sokat tett azért, hogy a korában szubkultúrának számító evangéliumi kereszténység Amerika egyik meghatározó politikai és közéleti erejévé vált. A Falwell által alapított Erkölcsi Többség (Moral Majority) elnevezésű szervezet mozgósította először szervezetten a sokmilliós amerikai keresztény konzervatív tábort 1980-ban, Ronald Reagan megválasztása előtt. Azóta csak Bill Clinton tudott győzni az „erkölcsi többséggel” szemben, így nem véletlen, hogy a republikánus elnökjelöltek egymást igyekeznek túllicitálni Falwell örökségének méltatásában. A San Franciscó-i melegek azonban „anti-megemlékezéseket” kívánnak tartani Falwell halála kapcsán, amelyekkel egy „intoleráns korszak” végét ünnepelnék meg.

Csata a lelkekért

2005-ös megválasztása óta először látogatott Dél-Amerikába XVI. Benedek pápa. A régió stratégiai fontossága jelentős, hiszen a globálisan 1,1 milliárd katolikus hívőnek közel a fele ebben a térségben él. A Vatikánnak azonban mégis „aggasztó problémákkal” kell itt szembesülnie, amelyek közül XVI. Benedek szerint a legnagyobb fejfájást az evangéliumi gyülekezetek előretörése, valamint a hedonista kultúra terjedése jelenti.

HÁTTÉR

Cyber-özvegyek

Évának néhány héttel ezelőtt megakadt a szeme egy magazin írásán, amely arról szólt, hogy milyen tünetei vannak a netfüggőségnek, és hogy a világháló egyre több áldozatot szed itthon is. Villámcsapásként érte a felismerés, hogy az a férfi, akivel már tizenöt éve együtt él, szenvedélybeteg. Az elején elnéző volt vele, azt gondolta, ebben a stresszel teli világban mindenkinek szüksége van kikapcsolódásra. De ma már ott tart, hogy a számítógép-függőséget ugyanolyan tragédiaként éli meg, mintha párja alkoholista vagy drogfüggő lenne.

Felszabadulásaim

Az emberiség jövőjét tekintve nem gondolkozhatunk szűk országhatárok között, mert egy szabad gondolkozású ember ennél szélesebb látókörben figyeli és értékeli a történéseket. Egy haladó gondolkozású embernek ilyen módon szükségszerűen kozmopolitává kell lennie.

Befűtöttek a Nabuccónak

A Szovjetunió felbomlása óta az orosz diplomácia egyik fő törekvése a „közelkülföld” (a volt szovjet tagállamok) megtartása Moszkva holdudvarában. Ez a próbálkozás azonban – különösen a grúziai és az ukrajnai „narancsos” forradalmak óta – kevéssé volt eredményes. Most azonban úgy tűnik, hogy a Kremlnek sikerült áttörést elérnie a közép-ázsiai posztszovjet köztársaságokban.

A Bronzkatona harca

A legutóbbi észt–orosz konfliktust szándékosan provokálták ki a május 17–18-ára tervezett Oroszország-EU csúcstalálkozó előtt, ahol egy újabb tíz évre szóló együttműködési megállapodás aláírására kerülne sor – vélik sokan Oroszországban, ahol az emberek nehezen térnek napirendre a tallinni Bronzkatona eltávolítása okozta megrendülésen. A közvélemény egyharmada szerint a hadsereget kell erősíteni, hogy a jövőben „senki ne merje megalázni hőseinket”.

Magyar trapper

Nem túl jó szezont tudnak maguk mögött az egyetlen legális hazai prémvadász-társadalom tagjai. Ők azok, akiket vidéken a nép egyszerűen csak „hörcsögösök” néven emleget. A szakma nagy múlttal rendelkezik, de jelenleg éppen leszálló ágban van, mert a hörcsögöknél nincs gradáció. A szakszó arra a helyzetre vonatkozik, mikor a hörcsögtársadalom töméntelen mennyiségben vállal utódot. Talán a megszorítások, talán a klímaváltozás miatt, vagy csak egyszerűen divatba jött a szingli létforma, de mostanság nem sokasodnak.

Szívet melengető élmény

Széchenyi István Egyetem, Győr, 2007. április 27-e, kilenc óra harminc. Gyülekeznek az érdeklődők, a kilencvenfős előadóterem egykettőre megtelik egyetemi polgárokkal, a többségük diák. Van, aki már be sem fér, sürgősen átköltözünk tehát egy kétakkora hodályba.

A rák nem gyógyíthatatlan

„Nem hajoltam meg a közvélekedés előtt, miszerint a rák gyógyíthatatlan betegség” – mondja Balogh István a Gyermekrák Alapítvány elnöke, akinek akkor hároméves Roland nevű fiánál 1996-ban diagnosztizáltak nyirokcsomórákot. Mikor tudomására jutott: az Egyesült Államokban a gyermekkori nyirokcsomórákból kilencvennyolc százalékban gyógyulnak meg a betegek, szemben a hazai ötven százalékkal, kapcsolatba lépett külföldi szaktekintélyekkel, kiharcolta, hogy a specialisták tanácsot adjanak az itteni orvosoknak, hogyan kellene Rolandon személyre szabottan elvégezni a kezeléseket.

Golf és wellness együtt húz

Az idegenforgalom olyan, mint egy puzzle: nem elég csak egy-egy elemére koncentrálni, hanem összefüggő egészet kell létrehozni. Legalábbis ha azt akarjuk, hogy húzóágazattá váljon – állítja Arie Yom-Tov ingatlanfejlesztő, aki a nehézségek ellenére is nagy fantáziát lát Magyarországban.

Hatalom és erkölcs

Egyre szorultabb helyzetbe kerül Paul Wolfowitz, a Világbank elnöke, miután nyilvánosságra hozták, hogy jogosulatlanul adott fizetésemeléseket barátnőjének. A sajtó már tényként kezeli távozását. Lord Browne, a British Petrol néhai sikerelnöke Wolfowitznál is rosszabbul járt zilált magánélete miatt. A két eset alapján úgy tűnik, még érvényben vannak olyan erkölcsi normák, melyek csúcsvezetők számára sem hagyhatók figyelmen kívül.

KÁVÉSZÜNET

Bobby McFerrin

A héten Budapestre látogatott Bobby McFerrin, a tíz Grammy-díjjal büszkélkedő világhírű jazzénekes és karmester, aki páratlan zenei tehetsége mellett széles mosolyával is levette lábáról a kelet-európai közönséget. A Don’t Worry, be Happy című dal szerzőjét bámulatos képességei miatt „élő hangszernek” is titulálják. A zene nagymestere a muzsika megszerettetését és tanítását érzi leginkább hivatásának, bár húszmillió eladott lemezzel a háta mögött előadóművésznek sem utolsó.

A sípot és a szabályokat is kívülről kell fújni

Magyarország egyetlen olyan női futball játékvezetője, aki férfi NB I-es mérkőzésen fújta a sípot. Gaál Gyöngyi mindössze harmincévesen vezette élete legemlékezetesebb nyitómeccsét az angol Manchester City pályáján, ahol élőben közel harmincezren a televízión keresztül pedig milliók kísérhették figyelemmel az angol-finn összecsapás izgalmas másfél óráját. Ma pedig ő az egyik esélyes jelölt a kínai női focivébé játékvezetői posztjára.

Kaposvár, a virágváros és környéke

Somogyország fővárosának egyik leghangulatosabb része a sétálóutca, amelyen egymást követve helyezkednek el a szebbnél szebb épületek és hívogató kávéházak. Itt folyton pezseg az élet: fesztiválok, ünnepek, vásárok és egyéb kulturális rendezvények mellett számos múzeum, képtár és magángyűjtemény várja a látogatókat. Immár hagyomány, hogy a tavasz utolsó hétvégéje a művészeké, ilyenkor Kaposvár átalakul a Festők Városává.

Bodzaszörp

Virágzik a bodza, és a fekete bodza. Kifejlett virága ital, szörp vagy fagylalt, illetve a rántott bodza kedvelt alapanyaga. Sőt, a virág nemcsak bodzavirág lehet, hanem akácvirág vagy rózsaszirom is, azaz ugyanígy készíthetünk akác- és rózsaszörpöt is. Vigyázat: semmiképp se szedjünk virágot szennyezett levegőjű helyen!

Programok

Habán mítosz 1593–1734 – Magyar magángyűjtemények kincsei – az Iparművészeti Múzeumban nyílt kiállítás egy közel 150 darabos kerámiaválogatást mutat be. A habánok (más néven anabaptisták vagy újrakeresztelkedők) 16. századi protestáns vallási irányzat tagjai voltak, magas szintű kézműves tevékenységeik közül a kerámiakészítés a legismertebb, fajansztechnikával készült tárgyaik főúri megrendelésre készült remekmívű darabok. (Budapest IX., Üllői út 33–37.)

Duma Plaza

Föri, ölmönt az öszöd?

Mindenhatóság

A hivatal komor és barátságtalan épülete előtt állok. Belépek, az ajtón túl három fegyőr fogad. Szúrósan fürkésznek, különösen a kopasz, hajszálon múlik, hogy nem fordulok vissza. „Bocs, hogy élek, ígérem, nem fordul elő többet” – mondanám, ekkor azonban a kicsi kétmázsás hozzám fordul: „Mit parancsol?” – kérdi szájából két pohár szürkebarát. Röviden tisztázzuk, továbbmegyek, gombot nyomok, sorszámot kapok. Bent néhány tucat adóalany ül bevallásra készen, fegyelmezetten, türelmesen. Cetlim két ablakot jelöl számomra, előttem várakozó nincs. Az ablak mögött sincs. Még tíz perc múlva sincs!
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!