hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 05. 25. (XI/21) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Iráni forgatókönyv két helyszínnel

A Közel-Kelet ismét lángokban áll. Irán és Szíria mindent elkövet, hogy elejét vegye a szunnita arab szövetség megszilárdulásának. A Gázai övezetben meggyilkoltatja Mahmúd Abbász testőreit, Bejrútban keresztényeket robbantat fel, és bankot raboltat. Nar el-Baredben pedig halomra gyilkoltatja a libanoni hadsereg katonáit. Nem kerül sok fáradságába, hiszen a működésképtelen megállapodások alatt parázsló hamu könnyen lángra lobbantatható. Amíg pedig a nemzetközi közösség a „tűzoltással” foglalkozik, az iráni atomprogram befejező szakaszába léphet.

Kábítószer és terror

Libanonban kedvező a politikai „széljárás” a keleti Bekaa-völgy hasistermelői számára. A libanoni rendőrség és hadsereg erőit túlságosan leköti a rivális politikai csoportok és a terrorszervezetek megfékezése, így idén a drogpiac beszállítói abban reménykednek, hogy a termés központi irtása elmarad.

Elmúlt a Colgate-pillanat

A Tony Blair utódjaként kijelölt Gordon Brown megnyerte a munkáspárti képviselők kilencven százalékának támogatását. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi pénzügyminiszter lesz az első olyan modern kori brit kormányfő, aki nem választások útján kerül a kormányfői pozícióba.

Totális támadás

Az Észtország és Oroszország közötti konfliktus a diplomáciai fagypont és az utcai tüntetések után új formában jelent meg: az észt hatóságok szerint orosz hackerek állnak az internetes támadások mögött, amelyek csaknem három héten keresztül megbénították az országot.

Terroristák a tőzsdén

A Barrons online szerint a CIA speciális egysége havonta ad jelentést a világ legnagyobb tőzsdéinek a terroristagyanús személyek pénzmosással és indexmanipulációval kapcsolatos tevékenységéről. A Wall Street vezetői minden hónapban megkapják azt a jelentést, amelyet a CIA készít az általa gyanúsnak tartott cégek és személyek egyre erősödő pénzügyi aktivitásáról.

Belföld

Jön a Fidesz?

Családi napnak érdekes, politikai események unalmas volt a Fidesz hétvégi kongresszusa, mely „személyügyileg” Schmitt Pál alelnöki jelölésétől való visszalépése miatt teljesen tétnélkülivé vált. Orbán Viktor és csapata leegyszerűsítette a rendezvény üzenetét: a kormányoldalon válság és széthúzás, az ellenzék térfelén egység és siker. A Fidesz azt kívánja megvalósítani, ami Lengyelországban már megtörtént: a jobboldal politikájának köszönhetően 10 százalékos párttá töpörödött a baloldal.

Éhen haltak

Különös homály fedi annak az óbudai családnak az ügyét, amelyikben a rendőrség szerint tudatos éhezés miatt egy várandós kismama és csecsemője is életét vesztette. Bár a rendőrség egyelőre nem tudta megerősíteni semmiféle kultikus befolyás gyanúját, egyre több erre utaló tény és még több találgatás kerül napvilágra.

Parancsuralom

Bár a magyar rendvédelem „lefejezését” kiváltó rendőrbotrányban egyelőre több a kérdés, mint a válasz, azt senki nem vitatja, hogy a testület válságban van. Szakértők szerint nem látszatintézkedésekre, hanem a szervezet gyökeres átalakítására, legfőképpen a katonai jogállás megszüntetésére lenne szükség.

K. Gy., egy 34 éves rendőr, BRFK

– Szolgálatban mentem a rendőrautóval, rajtam egyenruha, mellettem egy csinos lány vezette a saját kocsiját. Egyszer csak észrevettem, hogy mindig pont mellettem halad és mosolyog rám, én vissza, így haladtunk pár percig, aztán átkiabáltam az ablakon: megállunk egy telefonszám-cserére? Megálltunk. Másnap randevúztunk. Nagyon sok nőt izgat az egyenruha, vonzódnak hozzá. De hát ilyen dolog nagyon sokszor történik, 34 éves vagyok, nem is tudom, hány eset volt már, amikor vagy gyorsan hajtott a csaj, vagy piroson ment át, vagy mind a kettő, lemeszeltem. Nem szólt semmit, de ahogy kiszállt, ahogy nézett, ahogy felhúzta a szoknyáját, ahogy odajött hozzám, lehetett érezni, hogy szívesen lerendezné a büntetést. És lerendeztük. Hol nála, hol nálam, hol a kocsiban.

Hit és értékek

Zöldség az egész

Képzeljük el egy pillanatra: milyen lenne, ha soha többé nem ehetnénk nemcsak sonkát, szalámit vagy rántott húst, de még fagylaltot, vajat, joghurtot, sajtot, tojást és cukrot sem. Nincs több torta, nincs több rántotta. Nem ihatnánk többé tejet. Ezt hirdeti ugyanis a vegetarianizmus egyik legszigorúbb ágát képviselő veganizmus. A vegánok azok, akik nem esznek semmi olyan élelmiszert, amely állati eredetű… A kultikus étkezési hóbort már számos ember – köztük gyerekek – életét követelte.

Messiás-vita

Egy évvel halála után nyilvánosságra hozták Jichák Kaduri kabbalista csodarabbi utolsó, eddig titkos üzenetét, amely állítólag a zsidó messiás nevét tartalmazza – írta a zsidó pünkösd, a sávuót ünnepére megjelent számában az Israel Today című lap. A hír mind zsidó, mind keresztény körökben nagy érdeklődést váltott ki, kritikusai azonban lehetetlennek tartják, hogy a jóval száz év feletti rabbinak tulajdonított feljegyzés hiteles lehet.

HÁTTÉR

Rendőrbalhék

A rendőrség körüli botrányok mély válságról árulkodnak. A válság okai két tényezőre vezethetők vissza, az egyik az ország morális válsága, vagyis az a körülmény, hogy a rendőrség olyan, mint az a közeg, amiben működik. A másik ok a rendszerváltásig nyúlik vissza, ahhoz a körülményhez kötődik, hogy a kilencvenes évek elején a mélyreható változást elkerülni akaró rendőrség le tudta győzni azokat, akik a rendőrség demokratikus, civil kontrollját akarták megteremteni.

Gyi lovam, gyi Betyár

Lázár Vilmos: – Apánk műszaki kereskedőnek tanult, a Keravillnál dolgozott, sokáig úgy is becézték, hogy Kera Vili, mert ő is Vilmos volt, anyu meg az önkormányzat Sportosztályán dolgozott. Apu a Keravill után textillel kezdett intenzívebben foglalkozni, először maszek lett, aztán jött a saját cég, saját kft. Apánk kőbányai srác volt, a Liget utcában laktak a sörgyár mellett, és mindennap a házuk előtt mentek el ezek a söröslovak. Vágyakozva nézte őket. Később aztán felengedték a kocsira. Valószínű ezt a nosztalgiáját akarta újraélni velünk, mikor – életünk legnagyobb szerencséjére – vett nekünk egy pónilovat. Nem volt egy egyszerű jószág, Mukinak hívták, és úgy odaverdesett minket a földhöz, ahogy kellett.

A Gyurcsány-csomag hatása

„Ne csüggedjetek, a nehezén már túl vagyunk”– biztatta a miniszterelnök a napokban a megszorítások miatt egyre inkább elégedetlenkedő MSZP-tagságot. Külföldi elemzők ugyanakkor felvetették: lehetséges forgatókönyv a miniszterelnök cseréje. Bár közel egy évvel a második Gyurcsány-kormány megalakulása után már kimutathatók a megszorító intézkedések pozitív hatásai: javultak a makrogazdasági mutatók, a társadalom mélyében ugyanakkor fájdalmas folyamatok zajlanak.

A nagy berepülés

Húsz éve ezekben a napokban mindenki azt kérdezte, hogyan volt képes egy 19 éves nyugatnémet kölyök egy kisgéppel eljutni Moszkvába, a Vörös térre, a kommunizmus szívéig. Mathias Rust repülését lelkes publicisták Lindberghéhez hasonlították. Rust úgy tervezte, döbbenetes tettére nem lehet más válasz, mint hogy a nagyhatalmak felhagynak a hidegháborúval.

Koporshow

A hétvégén rendezték meg a Hungexpo F pavilonjában a Temexpo 2007 kiállítást. Akit érdekelt, az betekinthetett a temetkezés és a kegyeleti szokások korábban tabuként kezelt világába, sőt megismerkedhetett a legújabb trendekkel is. A kívülállóknak ugyancsak szürreális látványban lehetett része. A nyitott koporsók sorai között jellemzően sötétbe öltözött üzletemberek nemes sajtok és borok társaságában tárgyaltak. Kiderült: hazánkban is jó üzlet a halál, bár még nem olyan éles a konkurenciaharc, mint mondjuk Japánban.

Horthy-mosdatás

Mi a céljuk a rendezvénnyel?– Hogy minél hitelesebben tájékoztassuk a jövő nemzedékét Horthy Miklósról és az ő koráról. Ami jelenleg van, az ugyanis nem elfogadható.

A kormányzó feltámasztása

Horthy utcákat és utakat, valamint Horthy-emlékműveket szeretne látni az országban a Horthy Miklós Társaság, amely Mádl Dalma asszony által is támogatott konferenciát rendezett a Magyar Kultúra Alapítvány székházában. Nyilatkozataik szerint a rendezvény célja csupán az, hogy hiteles tájékoztatást nyújtsanak a Horthy-kor történelmi eseményeiről, és az előadások anyagából készült kiadványt eljuttassák a magyar iskoláknak, egyetemeknek. A „hiteles” tájékoztatás elve azonban igencsak megkérdőjelezhetőnek bizonyult. Az ott elhangzottak, valamint a konferenciát záró Horthy-emléktábla-avatás végül arról győzhették meg a látogatót, hogy jóval többről van itt szó, mint csupán a történelemkönyvekből hiányzó fejezetek pótlásáról.

Irány a Balaton

EU-százmilliárdok, golfpályák és minden igényt kielégítő szállodák az ígéretekben, miközben paródiák születnek arról, hogy vizezik a sört a bódékban, romlott a fagyi, és ugyanennyi pénzért Horvátországban már tengerparti szállodában lehet nyaralni. Néhány ellentmondás a Balatonról, ahol a májusi szép idő miatt idén hamarabb indult meg a szezon.

Hibázott a kormány

Hogyan lett a függetlenségét hangsúlyozó liberális elnökjelöltből hirtelen környezetvédelmi miniszter?– Az elnöki szék, mint köztudott, egy szavazaton múlt. Ez nagyon erős támogatást adott nekem az SZDSZ hitelességének visszaszerzéséért indított programhoz. Úgy ítéltem meg, hogy mindenféleképpen képviselnem kell azokat, akik mögém álltak, és a miniszteri szerepvállalás tűnt a legalkalmasabbnak ennek megvalósításához. Ha más szerepet vállaltam volna, az nem lett volna ennyire egyértelmű, ha pedig nem vállaltam volna szerepet, az helytelen lett volna. A környezetvédelem a jövő kihívásaival foglakozik a mában, ennél keresve sem találhattam volna komolyabb feladatot magamnak. Minden miniszterség olyan, amilyenné tesszük, igyekszem fajsúlyos munkát végezni a tárca élén.

KÁVÉSZÜNET

Rocky 6

A 60 éves Sylvester Stallone még mindig a régi: bizonyítja ezt legújabb Rocky filmje éppúgy, mint az Ausztráliában kirótt pénzbüntetés a bőröndjében talált, arrafelé tiltott testépítő szerek miatt. Az imázs felélesztése nem átmeneti: 2008-ra a Rambo-szériának is várható egy utolsó, minden eddigit betetőző változata. Úgy tűnik, a színész-író-rendező Stallonénak ha máshol nem is, a film hollywoodi világában sikerült a számkivetett, esélytelen hősöket végérvényesen győzelemre vinnie.

Tapolca

A Balaton-felvidéken fekvő Tapolca egy ízig-vérig békebeli kisváros pihentető hangulatát árasztja. Érkezzen az ember családdal vagy baráti társasággal – de akár egyedül is – bőségesen talál kikapcsolódási lehetőséget az alig húszezer fős településen.

Papírban sült nyelvhal

A következő receptet nem a megszorító intézkedések ihlették, hanem egy gyors, de annál ízletesebb vacsora reménye, ráadásul rendkívül háziasszony-kímélő, mert elkészítése nem igényel konyhai tapasztalatot, edények hiányában pedig a mosogatástól is megkímélhetjük magunkat.

Programok

Utcaszínházi Fesztivál – május 27–29-én a szentendrei skanzenben. Az utcaszínházi műfaj legelismertebb képviselői, a hazai és nemzetközi fesztiválokon rendszeresen fellépő önálló művészek és együttesek előadásai várják a nagyérdeműt. Szabadtéri Néprajzi Múzeum, 2000 Szentendre, Sztaravodai út Tel.: 06(26) 502-500 „XXII. Gyermeknapi Diósgyőri Várjátékok” – A történelmi és várjátékok során megismerhetjük az apródok életét a lovaggá ütésig. Viadalok, színpadi előadások, lovagi tornák, vásári forgatag, komédiások május 27-én a Diósgyőri Várban és Miskolc belvárosában. Tel.: 06(46)411-747, 06(46)412-508 Gyereknap a Városligetben – május 26–27-én 17. alkalommal rendezi meg a Fővárosi Önkormányzat és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közös, ingyenes kétnapos programsorozatát. Budapest XIV., Városliget. Évezredes divat a tatai várban – A július 1-jéig látható tárlat a viseletek, a textilfestés, a kozmetikai szerek és az ékszerkészítés alapjaitól kezdve kalauzolja végig a látogatót: a bronzkori, kelta, római és avar leleteken keresztül ábrázolja a divat változásait. Habán-mítosz 1593–1734 címmel egy közel 150 darabos egyedülálló kerámiaválogatás, valamint Tiffany és Gallé címmel a szecesszió üvegművészetéből látható kiállítás az Iparművészeti Múzeumban. Budapest IX., Üllői út 33–37.

Duma Plaza

Légy pörög a hátán, egy másik kérdezi: – Break? – Nem, Kemotox!

Megkezdődött Malina Hedvig pere

„…Kérem tehát a tisztelt bíróságot, hogy a vádlottra példás büntetést rójon ki, mert hazugságaival csúnyán beszennyezte két fiatal férfi jó hírét! Elmondása szerint iskolába menet két bőrfejű támadott reá a közeli parkban, majd súlyosan bántalmazta, s mindezt pusztán azért, mert – ez kérem nevetséges – magyarul merészelt beszélni mobiltelefonján. Nos, a vizsgálatok szerint mindez csupán aljas rágalom!
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!