hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 08. 31. (XI/35) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A hiperelnök lendületben

Nicolas Sarkozy elnökségének első száz napja alatt új stílust vezetett be a francia politikai életben. Most már nemcsak saját stábja, de az egész ország számára diktálja a ritmust, amivel a közvélemény-kutatások tanúsága szerint a franciák nagy része elégedett. A felgyorsult tempót az életrajzírók is igyekeznek felvenni: máris portrékönyv jelent meg az elnök ellentmondásos karakteréről Hajnal, este vagy éjszaka címmel.

Görög tragédia

A görög kormány az Európai Uniótól kért segítséget a napok óta tomboló súlyos erdőtüzek megfékezéséhez. Közel százhetven helyen birkózott a tűzzel a tűzoltóság és a katonaság, a halálos áldozatok száma meghaladta a hatvanat. Az ökológiai katasztrófa mellett emberi tragédiák bontakoztak ki a lángok között.

Iszlamista múltú elnök Törökországban

A hadsereg és a szekuláris politikai elit erőteljes nemtetszése ellenére, az iszlamista múlttal rendelkező Abdullah Gült választották Törökországban elnökké. Míg ellenzői attól tartanak, hogy Gül tevékenysége elmossa majd az egyház és az állam közötti határokat, az Európai Unió például üdvözölte az elnökválasztás eredményét, mivel a csatlakozási tárgyalások fellendülését várja tőle.

Diktatúra vagy ellenpuccs?

Pervez Musarraf pakisztáni elnöknek egyre több olyan kihívással kell szembenéznie, ami veszélybe sodorhatja hatalmát. A napokban a független Legfelsőbb Bíróság ugyanis olyan határozatot hozott, amelynek értelmében visszatérhet az országba Nawaz Sharif egykori miniszterelnök, akinek hatalmát maga Musarraf döntötte meg még 1999-ben egy katonai puccsal.

Gyűlöletfórumok Európában

Brüsszelben és Genfben újra életre kelhet Durban rosszemlékű szelleme. Miközben az ENSZ és az Európai Unió elfogulatlan félként igyekszik feltűnni a palesztin–izraeli konfliktusban, az ENSZ Közgyűlése úgy döntött, hogy ismét konferenciasorozatot kezd a rasszizmusról. Ennek csúcspontja egy 2009-re tervezett nemzetközi találkozó lesz. Mint ismeretes, a legutóbbi, a 2001 őszén – néhány nappal a szeptember 11-ei támadások előtt – Dél-Afrikában megrendezett tanácskozás középpontjában az Izraelt apartheid, rasszista államként megbélyegző álláspontok és demonstrációk álltak.

Belföld

Változtatási trend

Eltérő mértékben de szinte minden megyét érintenek az iskolaátszervezések és az elbocsátások az idei tanévkezdéskor. Az önkormányzatok a finanszírozási feltételek változásával, a kötelező órák megemelésével és a gyermeklétszám csökkenésével magyarázzák döntésüket. Borsod-Abaúj-Zemplén megye: tizenegy iskola és egy óvoda zárta be kapuit, Miskolcon pedig két iskola szűnt meg, és két-két oktatási intézmény integrációjára volt szükség. Húsz pedagógus maradt állás nélkül.

Oktatás és rettegés

Fiskális oktatáspolitika – így lehetne jellemezni azokat a gazdasági természetű változtatásokat, amelyek a most kezdődő tanévtől alapvetően meghatározzák az iskolák, azon belül is leginkább a kisiskolák sorsát. A szakszervezetek szerint legalább 22 intézményt zárnak be, 400-at átszerveznek, és az elmúlt hónapokban mintegy 10 ezer pedagógus veszítette el munkahelyét. A kistelepülések polgármesterei rettegnek, hogy – az egykori körzetesítéshez hasonlóan – a jelenlegi kormányzati intézkedések „kivégzik” a falvakat. Eközben az oktatáskutatók alaptételévé vált: az oktatási rendszerből kikerülők 20 százaléka nem rendelkezik megfelelő képzettséggel ahhoz, hogy tartós munkahelyet találjon.

Hogyan tovább, MSZP?

Ha népszerűsége nincs is a történelmi mélyponton, eddigi legkritikusabb időszakát éli meg az MSZP. A két legfrissebb közvélemény-kutatás eredménye szerint ugyan nőtt a párt támogatottsága, ám ugyanilyen mértékben erősödött a Fidesz népszerűsége is.

A hét eseményei

Budapest nem lett jobb hely?Budapesten öt éve nem javul az életminőség a fővárosiak szerint, akik elsősorban az egészségügyi ellátás és a közlekedés megítélésén keresztül értékelik a városvezetés munkáját is – derül ki a Szonda Ipsos felméréséből. A megkérdezettek szerint a budapesti életminőség „összképét” jelentősen rontja „az elvárható szintet sem elérő” közlekedési infrastruktúra. A fővárosiak a legkritikusabbnak a parkolási helyzetet és a köztisztaságot tartják.

Hit és értékek

Stressz

Miért képes az egyik ember a kihívások közepette túlnőni a képességein és leküzdeni a szinte lehetetlent is? Miért omlik össze a másik egy sokkal kisebb probléma miatt? Miért van az, hogy a legkomfortosabb körülmények között élő városi lakosok élik át és betegednek leginkább bele az élet feszültségeibe? Miért okoz betegségeket, amikor valaki készen kap mindent az életben és az is, ha ugyanezekért napról napra reménytelennek látszó küzdelmet kell folytatnia? Feloldhatjuk-e magunkat a belső feszültséget kiváltó lelki nyomások alól pusztán relaxálással, diétával vagy az újabban világszerte divatos nevetőkúrákkal? Miért lesz a gondtalan gyermekekből szorongó felnőtt? Száz évvel ezelőtt született az emberi egészség ma talán legtöbbet vizsgált területének, a stresszkutatásnak alapfogalmait meghatározó tudós, Selye János, aki szerint elsősorban tőlünk függ, hogy az élet kihívásai serkentenek vagy éppen rombolnak bennünket.

HÁTTÉR

Mit kerestek a Várban a papok?

Három egyházi személy áldotta meg szombaton a Magyar Gárda zászlóit.Felekezeteik hárítják a felelősséget, és kormányzati hecckampányról beszélnek, miközben valamennyien kikerülik az eset kapcsán felmerülő logikus kérdést: összeegyeztethető-e az általuk képviselt kereszténységgel a militáns nacionalizmus?

Lemajmolt Levente-mozgalom

A Magyar Gárda szimbolikájában, alapító nyilatkozatában és az avatás liturgiájában is a Levente-mozgalom köszön vissza.

Játék a tűzzel

A Budai várban a köztársasági Elnöki Hivatal környékén négyezer ember tolong. Kezdés előtt már lépni sem lehet a Szent György téren. Több száz árpádsávos zászló a levegőben, különböző méretekben. Látni még sok nemzetiszínű zászlót, ’56-os lyukas lobogót, Vesszen Trianon feliratút, turulmadarasat és néhány hit-remény-szeretet feliratút, alatta hímzett Szűz Máriával. A tömeg zöme idősekből áll. A nők elegáns nyári ünneplőben, fehér és színes csipkék, fátylak, magyaros kosztümök, az arcukon sok smink. Az urak fekete, khakiszínű és magyaros öltözetben, néhányan Bocskaiban. Sok nagyon jó arcú fiatal van a téren (tizenhat–huszonhat évesek), szolid, nem kirívó, konzervatívnak mondott öltözetben.

Ötletből iparág

George Lucas kábultan nézte a kávézó ablakán át a szemközti Grauman’s Chinese Theater mozi előtt hosszú sorokban kígyózó tömeget. A rendőrök kordonokkal terelték el a forgalmat a felbolydult sugárúton. 1977. május 25-ét írtunk, George éppen elkészült fantáziafilmjének utolsó simításaival, s mivel kollégái – Francis Ford Coppola, Brian De Palma, hogy csak néhány nevet említsünk – megnyugtatták, hogy sikerült a legrosszabb filmet elkészítenie, amit valaha láttak, a bukástól való félelmében elmenekült feleségével a premier, a sajtó és a szakma elől egy hosszabb vakációra. Egyedül fiatal barátja, a szárnyait bontogató Steven Spielberg biztatta Lucast, hogy filmje minden idők egyik legmeghatározóbb alkotása lesz, és meg fogja változtatni az egész filmgyártást. George belekortyolt a kávéjába, s miközben azon tűnődött, hogy miért csődült ide ez a rengeteg ember, s miért zárták le a sugárutat, tekintete feljebb siklott a mozi bejárata feletti műsortáblára, melyen nem kis megdöbbenésére saját filmjének címe volt felírva nagy betűkkel: STAR WARS.

Tévédömping ősztől

Horror-, sci-fi- és poéncsatorna is szerepel majd a tizennyolc új, magyar nyelvű adó között, melyeket a tervek szerint ősztől sugároznának Magyarországon. Ezek elindításával azonban ugyanennyi régi, eddig sugárzott tévécsatornát is le kellene venni a képernyőről. A helyzet persze még ennél is összetettebb.

Mesebeli dinasztia

Negyvennyolc éves indiai ügyvéd, nem beszél franciául, nem járt még Franciaországban. Legérdekesebb ismertetőjegye, hogy ő a francia trón legesélyesebb örököse. Az indiai Bophalban élő Balthazar Napoleon de Bourbon ugyanis egyenes ági Bourbon-leszármazott, így a trón iránti igényével megelőzi a legitimisták által hivatalos trónörökösként számon tartott XX. Lajost, aki csak a család egyik Anjou-oldalágának leszármazottja.

Francia vádirat a Kurszkról

Hét évvel ezelőtt, 2000 augusztusában a Barents-tengeren szenvedett katasztrófát az orosz haditengerészeti flotta egyik büszkesége, a Kurszk tengeralattjáró. Hazája partjai mellett vesztette életét a teljes legénység, 118 fő. A hajótestet egy évvel később kiemelték, hogy a nyomozást lefolytathassák. A hivatalos álláspont szerint egy lejárt szavatosságú gyakorló torpedó kontrollálatlan robbanása váltotta ki a katasztrófát, ám vannak, akik más felelőst gyanítanak a szerencsétlenség mögött.

Többre vágyunk

Koltai Lajost idén tagjai közé választotta az Amerikai Rendezők Társasága, jelenleg ő az egyetlen magyar e neves társaságban. Legújabb filmjét, az Evening-et (Este) júniusban mutatták be az Egyesült Államokban. A Sorstalanság rendezője ezúttal világsztárokat vonultatott fel. A filmjében játszik Glenn Close, Claire Danes, Meryl Streep és Vanessa Redgrave is. A szereposztás érdekessége, hogy az utóbbi két színésznő filmbeli lányai a valóságban is ugyanezt a „szerepet” játsszák.

Majomgárda alakult

Az elmúlt heti számukban megjelent képsorozat jó kiegészítője lehet Weöres Sándor Majomország című versének átköltése:

KÁVÉSZÜNET

Gyula, a vizek városa

Gyulán az elmúlt három évben megújult a történelmi belváros, az Öreg-Körös, valamint négy környékbeli településsel együtt újra életre keltették a Fehér-Körös vidékét, amely valódi turistalátványosság lett séta- és kerékpárutakkal, vízi túrára alkalmas útvonalakkal. Minderre 2 milliárd 800 millió forintot fordítottak, döntően uniós pályázati pénzekből.

Kivédhető a bölcsőhalál

Jóllehet a bölcsőhalál évente átlagosan „csak” harminc csecsemő halálát okozza, nem létezik módszer a veszélyeztetett csoport kiszűrésére, tehát a probléma alapvetően minden babát érint. Sajnos még mindig kevesen tudják, hogy a ritka tragédia, ami az első életévben, leginkább éjszaka, észrevétlenül zajló folyamatként jelentkezik, maximálisan kivédhető lehetne.

RECEPT: Pikáns sült kukorica

Hozzávalók: 6 cső megtisztított csemegekukorica, 10 dkg lágy vaj, 1-2 gerezd zúzott fokhagyma, 10 dkg reszelt cheddar (vagy bármilyen más kemény sajt), 1 csapott teáskanál só

Programajánló

2007. szeptember 6-án csütörtök délután 13.30-kor kezdődik az ez évi Quatratlon Gála az ELMÜ Sportközpontban (Bp. XIII., Népfürdő u. 18–20.) Világhírű magyar sportolók küzdenek meg a legjobb képességű bajnok címéért.

Nyolcéves a SzeptEmber Feszt

Az ingyenes rendezvénysorozat már minden helyszínt kinőtt, ezért néhány éve a budapesti Bókay-kertben rendezik meg. A többhektáros, ősfás ligetben a fesztivál látogatóinak létszáma évről évre átlépi a 80 ezres határt. A hétvége fénypontja a Média Grill Verseny, amelyen idén a Hetek stábja is elindul.

Duma Plaza

Nehogymár a vakolat verje le a kőművest!

Fő foglalkozása: magyar

– Sturm úr, tudja-e, hogy az önök szervezete egyesekben félelmet kelt?– Ez szemenszedett félelemkeltés. Ezt csak olyanok mondják, akik mindenbe beleütik az orrukat. Érti. Az orrukat. Hahaha!– De akkor miért öltöznek feketébe?– Kérem, azért, mert magyar testvéreink a magyar ételeken kissé meghíztak, és a fekete szín slankít.– Árulja el: miért Usztics Mátyás mondta az esküszöveget?– Mert ősi magyar neve van, és ő maga is erősen hasonlít a honfoglaló magyarokra.– Miért, azok is kopaszodtak?– Nem, azok is alacsonyak voltak.– Értem. Azt hallottam, hogy a gárda tagjai kapnak majd fegyveres kiképzést is. Apropó: maga volt katona?– Nem, felmentettek a sorozáson. Allergiával.– Mire allergiás?– Mindenre, ami nem magyar. A múltkor prüszkülni kezdtem a felvágottaknál a párizsi miatt.– Egyáltalán van valami nem magyar, amit szeret?– Hogyne. A svédasztal.– Egyébként ön sportol?– Igen, tagja vagyok a Mélymagyarok búvárszakkörnek.– És mibe merülnek?– A magyar hagyományokba.– Kiskorában is ilyen erős érzelmei voltak?– Igen, míg társaim matchboxoztak, én turult röptettem. Óvodai jelem egyébként a jurta volt.– Egy nap általában hányszor szokta kimondani a „magyar” szót?– Erős napokon többszázszor.– Most, felavatott gárdistaként mi lesz az első dolga?– Végre befejezem a nyolcadik osztályt! Így, harmincöt évesen már tényleg itt az ideje.

Sztrájk

Hírek, információk a készülő, egész napos BKV-sztrájkról
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!