hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 09. 14. (XI/37) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Veszélyes világ

A szeptember 11-ei merényletek hatodik évfordulójának alkalmából újabb videofelvételt jelentetett meg Oszama bin Laden, melyben történelmi és vallási érvekkel az iszlámra való áttérésre szólította fel az amerikaiakat. A 30 perces beszédben a terroristavezér a 2001-es terrorcselekmények egész világra kiterjedő hatásaival dicsekszik, valamint az Egyesült Államokban működő demokratikus rendszert teszi a gúny tárgyává. Bin Laden nem tesz közvetlen utalást közelgő támadásra, ugyanakkor az elmúlt hetekben meghiúsított terrorakciók is arra utalnak, hogy az al-Kaida újabb pusztító terrorakcióra készül, ezúttal „őshonos” európai születésű és az iszlámra áttért merénylők felkészítésével.

Nincs visszaút

Hiába tért vissza Pakisztánba Nawaz Sharif száműzetésben élő egykori kormányfő, nagyszabású tervei már a repülőtéren meghiúsulni látszottak. Alighogy hazájába ért, a pakisztáni rendőrség máris letartóztatta, majd röviddel ezután feltették egy szaúdi gépre, amellyel néhány órával később Dzseddában landolt. Az októberi elnökválasztás előtt belpolitikai káosz fenyeget az egyetlen muzulmán atomhatalomnak számító Pakisztánban.

Rosszkedvünk tele

Tévedni emberi dolog, tévedésben megmaradni ostobaság. Egyszerű igazság, de annál nehezebb megfogadni. Különösen igaz ez a Közel-Keletre, amellyel kapcsolatban politikusok, döntéshozók, véleményformáló értelmiségiek, újságírók hada képtelen feladni dogmáit, és marad meg tévedéseiben egyszer, kétszer, sokadszor. Az oslói békefolyamat kezdete óta sok víz lefolyt a Jordánon, de az utóbbi hónapok békekezdeményezései alapján olybá tűnik, mintha ma is 1991-et írnánk. Vagy mintha a megfelelő emberek a megfelelő helyen makacsul ragaszkodnának tévedéseikhez, s arra készülnek, hogy újra elkövessék azokat.

Izraeli légicsapás

Az izraeli kormány többnapos hallgatása után amerikai hivatalnokok a hét elején megerősítették, hogy az izraeli légierő gépei a múlt héten komoly támadást intéztek szíriai célpontok ellen. Szíria a támadás miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult, azzal vádolva Izraelt, hogy az súlyosan megsértette a szíriai légteret, míg az izraeli kormány többször is kitért az elől, hogy kommentálja az eseményeket.

Belföld

Olykor meghallgatná Gyurcsányt

A Magyar Gárda a Fidesznek okozza a legnagyobb politikai kárt – állítja a Heteknek adott interjújában Lázár János. Az ellenzéki politikus meglepő őszinteséggel határolódik el párttársától, Bencsik Andrástól, ugyanakkor a rendészeti minisztertől is több bátorságot várna a szélsőségek elleni fellépésben. Nem tart a kormány „darukampányától”, de a Fidesz automatikus győzelmében sem biztos.

Mindenki az MSZP ellen

Bár Sólyom László szezonnyitó parlamenti beszédében megüzente, hogy nem fogja szeretni, a szocialisták mégis mindent elkövetnek, hogy még idén tető alá hozzák a gyűlöletbeszéd korlátozására irányuló módosításokat. Nehezíti törekvéseiket, hogy nemcsak a szabadságjogokért aggódó civilek, hanem még saját koalíciós partnerük is behúzta a féket a tervezetek láttán. Schiffer András jogvédő szerint a magát antifasisztának tituláló kormány látványos jog- és értékvédő tevékenysége kontraproduktív módon éppen a fasizálódást erősíti a társadalom ezzel kacérkodó rétegeiben.

Beszédek és indulatok

Mind az MSZP-, mind a Fidesz-frakcióban tapintható volt a frusztráltság az őszi ülésszak első ülésén, ahol Sólyom László köztársasági elnök próbálta rávenni a feleket, hogy az ír, a finn és a spanyol mintákhoz hasonlóan Magyarországon is történjék kiegyezés a politikai oldalak között. Értesüléseink szerint mindkét oldal saját politikai stratégiájára nézve tartotta károsnak az elnök felszólalását. Gyurcsány Ferenc egyébként újabb, 48 pontos programot hirdetett.

A hét eseményei

Kiugrik az SZDSZ a koalícióból?Egyre mélyebbnek tűnik az MSZP és az SZDSZ közötti konfliktus az egészségügy finanszírozásának reformja ügyében. Az MSZP nagy régiók szerint hozná létre a biztosítókat, és nem kapkodná el a döntést, azaz akár a korábbi menetrendtől eltérve később hozná létre ezeket a szervezeteket, míg az SZDSZ legfeljebb megyei szinteket látna, és a versenyre és a mielőbbi döntésre tenné a hangsúlyt. Lapzártánk után, csütörtökön egyeztetnek a koalíciós pártok a több-biztosítós rendszerről, de a kormánypártok soraiban sokan borúlátóak az egyezség tekintetében. Az SZDSZ korábban a biztosítási rendszer reformjához kötötte a koalícióban való maradást. Lengyel Zoltán újabb botrányaRendőrök jelenlétében ordibált utódjával a meztelen képei miatt a Fideszből kilépett Lengyel Zoltán, Sáregres polgármestere. A képviselő emberei egykori bejelentett lakhelyén, a felesége révén kapott, körzeti orvosi szolgálati lakás udvarán vágták ki bosszúból a fákat és a tujákat, mivel a házat péntekre vissza kell szolgáltatniuk az önkormányzatnak. Orbán a „hazugságbeszéd” kapcsán értékelOrbán Viktor, a Fidesz elnöke helyzetértékelést tart jövő kedden az őszödi beszéd (ellenzéki terminus szerint „hazugságbeszéd”) nyilvánosságra kerülésének egyéves évfordulója alkalmából.Az MSZP és a Jobbik a Gárda-ügy győzteseA Magyar Gárda megalakulása és az azt követő viták is hozzájárulhattak, hogy az MSZP támogatottsága elmozdult a mélypontról (plusz négy százalék), a Jobbiké pedig érzékelhetővé vált – áll a HVG-nek készített Medián felmérésben. Így a Fidesz 54, az MSZP 35, az SZDSZ 3, az MDF 3, a Jobbik 2 százalékon áll a választani tudó biztos szavazók között.

Hit és értékek

Adóprés alatt a Vatikán

Olaszországban belpolitikai vihart kavart, hogy az Európai Bizottság (EB)„kotorászni” kezdett a katolikus egyház intézményeinek adókedvezmények formájában juttatott állami támogatások ügyében.

Egy százalék - tíz év

A tíz éve működő „egyszázalékos” rendszer keretében a személyi jövedelemadóból idén a jogosultak 14,4 milliárd forintot ajánlottak fel, melyből 4,1 milliárdot kaptak az egyházak. A korábbi évek tendenciáját folytatva idén is csak a felajánlásra jogosultak 22 százaléka érezte fontosnak, hogy valamely hazai felekezetnek juttasson adójából. (A 2001-es népszámláláskor 7,3 millió ember állította magáról, hogy valamelyik tradicionális keresztény felekezet tagja.) Az APEH tájékoztatása szerint a katolikus, a református és az evangélikus egyház részére összesen 620 ezer felajánlás érkezett a 3,3 millió adózótól, igaz, ez a szám az egyházak részére juttatott idei felajánlások csaknem 90 százalékát teszi ki.

HÁTTÉR

Titánok között

A magyar külpolitikának „világossá kell tennie, hogy Magyarország nem a Nyugat és a Kelet között, hanem a Nyugat oldalán akar aktív lenni” – írta 2006 nyarán megjelent elemzésében Jeszenszky Géza volt külügyminiszter. A washingtoni nagykövetként is szolgált diplomata figyelmeztetése egy évvel később is aktuális: az elmúlt hónapokban több jel utalt arra, hogy a magyar kormány látványos nyitása a volt kommunista nagyhatalmak, Oroszország és Kína irányában nyugati szövetségeseink, elsősorban az Egyesült Államok fenntartását váltotta ki. Tudatos stratégiai irányváltás történt, vagy csak a meglévő lehetőségeket igyekszik tudatosabban kiaknázni a magyar diplomácia? A Hetek két vezető külpolitikai elemzőt, Bába Iván volt államtitkárt és Dunay Pált, a Magyar Külügyi Intézet igazgatóját kérdezte arról, hogy az újra markánsan elkülönülő nagyhatalmak között mennyire tudja egy kis ország nemzeti érdekeit képviselni?

Szőlő, bor, panaszok

A tavaszi fagy és a nyári aszály után ezúttal a munkaügyi ellenőrök keserítik a magyar szőlősgazdák életét. A feketemunka visszaszorítása ugyan nemzeti érdek, ám tapasztalataink szerint nem nagyon fogja emelni a kormány népszerűségét, hogy a szívességi munka – ahogy sok helyütt hívják, a kaláka – után is behajtják a járulékot. Vigaszt jelenthet ugyanakkor, hogy a természeti károk ellenére az idei bor minőségére nem lehet majd panasz.

Zuhanórepülés

Teológiát tanult, mégis az alvilágban kötött ki. Tudatosan fellázadt minden ellen, amiben hitt. Szó szerint hét emeletet zuhant. Az életéről készült filmben a drog, a szex, a vér, a halál dominál. Interjú, katarzis nélkül.

Titánok között

A magyar külpolitikának „világossá kell tennie, hogy Magyarország nem a Nyugat és a Kelet között, hanem a Nyugat oldalán akar aktív lenni” – írta 2006 nyarán megjelent elemzésében Jeszenszky Géza volt külügyminiszter. A washingtoni nagykövetként is szolgált diplomata figyelmeztetése egy évvel később is aktuális: az elmúlt hónapokban több jel utalt arra, hogy a magyar kormány látványos nyitása a volt kommunista nagyhatalmak, Oroszország és Kína irányában nyugati szövetségeseink, elsősorban az Egyesült Államok fenntartását váltotta ki. Tudatos stratégiai irányváltás történt, vagy csak a meglévő lehetőségeket igyekszik tudatosabban kiaknázni a magyar diplomácia? A Hetek két vezető külpolitikai elemzőt, Bába Iván volt államtitkárt és Dunay Pált, a Magyar Külügyi Intézet igazgatóját kérdezte arról, hogy az újra markánsan elkülönülő nagyhatalmak között mennyire tudja egy kis ország nemzeti érdekeit képviselni?

Feri atya magánélete

A kötelező papi nőtlenség is hátterében állhat a legújabb hazai egyházi botránynak. A vidéki plébános egy fiút orális szexre csábító üzenete kivételnek számít, az elmagányosodás jóval jellemzőbb következménye a római katolikus papság életvitelének. A vallásszociológus szerint a rendszer rossz, de csak egy bátor pápai lépéssel lehetne változtatni rajta.

Drágulást ígérnek a gazdák

A hús akár 20 százalékkal, a tej 5–12 százalékkal drágulhat idén ősszel. Egy kilogramm kenyér ára jóval meghaladja a 200 forintot, a tojás akár 50 forintba is kerülhet. Van olyan tejtermelő cég, amely két hónap alatt 12 százalékkal emelte az árait, de – mint mondták – „nem ez a vége, megy ez tovább is”.

Kísért a vörös terror árnya

Oroszországban rossz emlékű évforduló volt augusztusban: hetven évvel ezelőtt kezdődtek a tudatosan előkészített tömeges megtorlások. A sztálini akciót a történelemkönyvek Nagy Tisztogatás néven emlegetik, míg a nép egyszerűen csak „A harminchetes év”-nek nevezi. Az elkövetkező két évben 1,7 millió embert tartóztattak le politikai okokból, az elhurcoltak száma a „társadalomidegen elemekkel” együtt meghaladta a 2 milliót; közülük több mint 700 ezer embert kivégeztek. Ekkora, az állam által saját állampolgárai ellen végrehajtott terrorakciót a világtörténelem addig még nem látott. Noha a Szovjetunió azóta széthullott, és Sztálin sem árthat már közvetlenül senkinek, a brutális tömegterror következményei mind a mai napig meghatározzák az orosz társadalmi öntudatot, az oroszok politikai és hétköznapi magatartását. Nem különben az orosz állam viszonyát az orosz társadalomhoz.

Gyengélkedik a pannon puma

Mindenkit meglepett a valóság: a magyar gazdaság jobban gyengélkedik, mint ahogy bárki is gondolhatta volna. A KSH végleges adatai szerint az év második negyedében gyakorlatilag megállt a gazdaság növekedése, azaz 0,1 százalékkal „nőtt” csupán az előző negyedévhez képest. A nagy kérdés ma az, itt van-e a mélypont, vagy további „gyengélkedésre” kell felkészülnünk?

A Trabant élt és élni fog

Igen, a Trabant. Merész ötletnek tűnik az újragyártás megkezdése, de a retrohullám és több sikeres előzmény – Mini, VW Bogár újraélesztése –, úgy látszik, a Trabant nevét is eljuttatta oda, hogy valaki ismét bele merjen vágni a gyártásába.

KÁVÉSZÜNET

Az opera királya

Luciano Pavarotti neve öszszefonódott az 1990-es olasz futballvébével, melynek Puccini Turandot című művéből Kalaf áriája lett a vezérmotívuma. Később a legendás Három Tenor megalapításával másfél milliárd emberhez vitte közelebb az opera világát. Azt még kritikusai is kénytelenek elismerni, hogy a 20. század végén az olasz tenor „crossover” személyiségének köszönhetően vált a műfaj széles körben újra népszerűvé.

Életfogytig betegen

Kimutatható, hogy a kisgyerekek óriási érdeklődéssel és még nagyobb mozgásigénnyel kerülnek az első osztályokba. Aztán a kezdeti lendület a tudásszomjjal együtt viharos gyorsasággal tűnik el az iskolaévek alatt, hogy végérvényesen átadja a helyét a napi nyolc-tíz órás monoton ülőmunkának. Egy nemzetközi felmérés szerint a 18 év alatti magyar fiatalok közül csupán minden negyedik nevezhető teljesen egészségesnek: sem szervi, sem ortopéd elváltozása nincs, vérnyomása rendben, és elhízottnak sem nevezhető.

Ciklámenvirágzás Sopronban

Sopron környékének kellemes klímája messze földön híres, jótékony hatást fejt ki az üdülni, regenerálódni vágyókra. A várostól délre eső dombvidék, a Lővérek a város legszebb, legelőkelőbb üdülőnegyede, melynek különlegességét a csendes erdők, fenyvesek, tölgyesek, gesztenyések adják. Természeti környezetével a Balfi-dombság, a Fertő tóval pedig egy páratlan, egymással teljes harmóniában lévő tájképet alkot.

Csapatépítés kezdőknek

Szeptember elejére lezajlottak a gólyatáborok, melyekre úgy invitálták a leendő hallgatókat, hogy kapcsolatépítés és tapasztalatszerzés szempontjából egész jövőjük függhet attól, hogy részt vesznek-e a nagy ismerkedésben. Az egy hét együttlét tulajdonképpen eligazítás és felkészítés az egyetemi életre – hangsúlyozták mindenhol a szervezők. Diákok egybecsengő tapasztalatai szerint a beavatásos gólyatáboroknak ma egyetlen célja van: a kollektív züllés „állat módra.”

RECEPT: töltött hagyma

Hozzávalói: 1 kg egyforma nagyságú makói hagyma, 30 dkg darálthúspörkölt, 6 dkg előfőzött rizs, 2 dl tejföl, 1 tojás, zsemlemorzsa, vágott petrezselyem, só, bors, paprika.

Tombol a Titanic-kultusz

1912 tavaszán jéghegynek ütközött, kettétört, majd két óra leforgása alatt elsüllyedt a kor legnagyobb utasszállító gőzhajója, a Titanic. Mintegy 1500 ember odaveszett, hétszázan megmenekültek. A luxushajó a 20. század egyik szimbólumaként maradt meg a köztudatban: a monstrum ünnepélyes felavatását a korszellemnek megfelelően a modernizációba, a páratlanul gyorsan fejlődő tudományba vetett hit ovációja kísérte. A katasztrófa sokkoló hatása csak egy kezdeti epizód volt a 20. század kiábrándító kataklizmáinak sorozatában.

A többi néma csend

Luciano Pavarotti halála nemcsak az operaszerető közönséget rázta meg. A nagy világlapok első oldalon tudósítottak halálhíréről, a CNN élő egyenes adásban közvetítette a temetést, Olaszország pedig államférfinak kijáró módon búcsúztatta. A szülővárosában, Modenában rendezett szertartáson az operavilág nagyságain, sztárokon kívül politikusok is megjelentek, többek között a miniszterelnök, Romano Prodi vagy a volt ENSZ-főtitkár, Kofi Annan. Az interneten szörfözve megdöbbentő látni, de a gyász ellenére is örömteli, hogy a kegyeleti topikok hozzászólói között sok olyat is lehetett találni, közöttük tizen- és huszonéves fiatalokat, akik saját bevallásuk szerint nemhogy az operát, de általában a klasszikus zenét sem szeretik, ismerik.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!