hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 03. 28. (XII/13) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Tűz és sortüzek

Alig négy hónappal a pekingi olimpia megnyitója előtt a kínai karhatalom brutális erőszakkal lépett fel a tartományuk függetlenségét követelő tibetiek ellen. A megmozdulások vérbefojtása meghiúsíthatja Peking azon szándékát, hogy az idei olimpiai játékok hátszelét meglovagolva, mint a 21. század új nagyhatalma lépjen fel a világ színpadán.

Olimpia és a diktátorok

Diktatúrákban mindig gond van az olimpiákkal. Az 1936-os berlini játékok – a Vatikánnal kötött konkordátum mellett – ugródeszkát jelentettek a náci rendszernek, hogy kitörjön a diplomáciai elszigeteltségből. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyetlen mentsége a botrányos helyszínválasztásra az, hogy Berlint még Hitler hatalomra jutása előtt jelölték ki.

Tűz és víz

John McCain republikánus elnökjelölt szerint az iraki háborút meg lehet nyerni, míg egyik lehetséges demokrata ellenfele, Barack Obama inkább a muzulmán világ vezetőit vonná be a tárgyalásokba. McCain közel-keleti útja és az iraki háború megindításának ötödik évfordulója előtérbe helyezte az elnökségre aspirálók Irakkal és Közel-Kelettel kapcsolatos politikáját, amelyben minden másnál nagyobb a különbség az álláspontok között.

Négymillió békés megszálló

A Palesztin Hatóság (PH) felszólította a külföldön élő palesztinokat, hogy Izrael 6o. születésnapja alkalmából térjenek vissza Izraelbe szárazföldön, vízen és levegőben. Ziad Abu Ein, a PH börtönügyi miniszterének helyettese jegyzi a tervet, amely célul tűzi ki, hogy megvalósítsa az ENSZ közgyűlése 194. számú, a menekültekre is vonatkozó határozatát.

Belföld

Ma még nem szakad

Megelégelték a szocialisták, hogy a szabad demokraták konfliktus helyzetben rendre a koalícióból való kilépéssel fenyegetőznek. Az MSZP-ben egyre többen szorgalmazzák, hogy mostantól ők szabjanak feltételeket az SZDSZ-nek.

Zavaros viszonyok

Az SZDSZ kisgazdásodása fordulatok tekintetében felér egy brazil szappanoperával. A tavalyi elnökválasztási „szabálytalansággal” kapcsolatos botrány elején még úgy tűnt, Kóka János javára történt csalás, jelenleg viszont úgy néz ki, épp fordítva: Fodor Gábor érdekében.

Durva zsidózás a Hírlapban

Nyílt levélben tiltakozott száz magyar értelmiségi, amiért Bayer Zsolt a Magyar Hírlapban azt írta, hogy megérti az antiszemitizmust. A levélírók azt akarják megtudni Széles Gábortól, a lap tulajdonosától, hogy vállalhatónak tartja-e újságjában az ilyen zsidóellenes publicisztikákat.

Törvénytelen nemzedék

A család válsága, a társadalom általános értékvesztése és a politika cinizmusa – szakértők szerint alapvetően e három okra vezethető vissza az iskolában (is) egyre terjedő agresszivitás. A napokban egy budapesti középiskolában egy tinédzser megrúgta, megütötte és egy csapteleppel megfenyegette fizikatanárát, akit jelenleg idegszanatóriumban ápolnak; egy Nógrád megyei kisiskolában pedig maguk a szülők fojtogatták az igazgatót, aki rosszalkodó csemetéjüket bátorkodott elültetni a helyéről.

Már a nyugdíjasok között is a Fidesz vezet

A rendszerváltás óta egyetlen pártnak sem volt akkora rokonszenvtábora, mint jelenleg a Fidesznek, amely a választókorú népességben 39 százalékon áll, a biztos pártválasztók körében pedig 67 százalékon - a Szonda Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatása szerint.

A hét eseményei

Civilek is indulhatnakNépszavazási kezdeményezést hitelesített az Országos Választási Bizottság (OVB) az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban. A magánszemély által benyújtott népszavazási kezdeményezés szövege a következő: „Egyetért-e azzal, hogy a 2003. évi CXIII. törvény az Európai Parlament tagjainak választásáról úgy módosuljon, hogy 20 000 választópolgár aláírásával hitelesített érvényes ajánlásának megszerzése esetén a választáson ne csak a pártok, hanem az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvényben foglaltak szerint nyilvántartásba vett bármelyik társadalmi szervezet állíthasson listát?” Az eredményes népszavazás azt jelentené, hogy a 2009-ben esedékes európai parlamenti választáson nemcsak pártok, hanem társadalmi szervezetek is listát állíthatnak, azaz javasolhatnának képviselőket. A népszavazási kezdeményezést az OVB egyhangúlag hitelesítette.Perel a debreceni MSZPAz MSZP debreceni szervezete beperli Kósa Lajost. A szocialisták az eljárást azért kezdeményezik, mert - szerintük - a városi közgyűlés március 20-ai zárt ülését kommentálva a polgármester tudatosan hazugságot állított, amikor úgy nyilatkozott: „a szocialistákat csak politikai indokok vezérelték a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságába és felügyelőbizottságába delegált tagjaik viszszahívásakor”. Debrecen fideszes polgármestere szerint „a pártbizottságok által hozott határozatokat végrehajtó képviselő-testületek kora (...) lejárt”.Milliárdok a közlekedésreA kormány felosztotta a vasúti és közúti személyszállítási közszolgáltatás, valamint a vasúti pályahálózat működtetésének támogatására a költségvetésben szereplő összeget, összesen több mint 135 milliárd forintot.

Hit és értékek

Megélhetésünk, jogaink és méltóságunk védelme

Az utolsó három parancs – vagyis a lopásnak, a hamis tanúzásnak és a másik ember vagyona megkívánásának tilalma – összefoglalva az anyagi megélhetés és az emberi méltóság védelmét, valamint az igazságos jogrend alapjait biztosító útmutatások.

Életveszélyes Hittérítés

XVI. Benedek húsvétkor egy ismert olaszországi muszlim közéleti személyiséget keresztelt meg. A nagy sajtóvisszhangot kiváltó áttérés ráirányította a figyelmet az európai muszlim közösséget elhagyó „aposztaták” viszontagságos sorsára.

HÁTTÉR

Túl vagyunk egy frontális ütközésen

„A győztesek viccet mesélnek, a vesztesek sajtótájékoztatót tartanak” – értékelte lapunknak Wermer András kampányszakértő Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor népszavazással kapcsolatos reakcióit. Orbán Viktor egykori kommunikációs tanácsadója szerint ugyan jól szerepelt a Fidesz a népszavazáson, de még nincs lefutva a 2010-es választás. A belpolitikai helyzetet közösen elemeztük.

Hová repül a szabad madár?

Mi történik az SZDSZ-ben a színfalak mögött? – kérdi az alapítókat Tihanyi Péter.

A Darwini téveszme

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöksége a hónap elején kiadott állásfoglalásában védelmébe vette a darwini evolúciós elméletet, egyúttal tudománytalannak minősítette a kreacionizmust, magyarul a teremtéstudományt. „A biológiai tudománynak nem titkolt célja bebizonyítani, hogy ami értelmesen tervezettnek látszik, azt a véletlen hozta létre” – állítja Richard Dawkins ateista biológus, az Isteni téveszme című könyv szerzője. Ami értelmesen tervezettnek látszik, az valóban az is – vélik ezzel szemben az intelligens tervezésről írt Tudomány, hit, világmagyarázat című könyv szerzője és szakmai lektorai.

Lőtávolságban

A világon sehol sincs egymáshoz ilyen közel két szemben álló erőd. A Narva folyó két partján álló erődöket alig több mint száz méter választja el egymástól: a jobb parton Ivangorod erődítménye, a bal parton Narva vára és városa áll. Ma a Narva folyó Oroszországot választja el Észtországtól és egyben az EU-tól, miközben Narva lakóinak többsége, Ivangorodhoz hasonlóan, orosz anyanyelvű.

Mi lett Lipótmező korábbi lakóival?

Egy évvel ezelőtt került nyilvánosságra, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI) egy tollvonással megszüntetik. Mára az épületet szinte teljesen kiürítették, a betegeket és az orvosokat szélnek eresztették. A hírek szerint nemcsak az utcára kerülő kezeltek, de a gyógyításukon fáradozók közül is többen – a saját elmondásuk szerint – érzelmileg belerokkantak a történtekbe. A magyar pszichiátriai ellátás elmúlt egy évének története bizonyítja, hogy a felnőtt társadalom a mai napig nem tudja, miként viszonyuljon Lipótmező lakóihoz.

Járai: ez adósságcsapda

Járai Zsigmond jegybankelnöki mandátumának lejárta óta több nagyszabású ügyletbe is beszállt. Biztosítótársaság alapítása után a napokban egy civil fórumot hozott létre az államadósság visszaszorítására. A volt jegybankelnök szerint a kialakult „államadósság-csapda” ma a magyar gazdaság egyik kulcsproblémája. „Ahhoz, hogy vissza tudjuk fizetni az államadósságot, mindenkinek több mint két évig ingyen kellene dolgoznia az országban.” Az Adósságtanács első ülésén „nagyon színes társaság” – számos neves közgazdász, gazdaságkutató, ismert újságíró és tudós – vett részt.

Maffia-ellenes pénzügyi kontroll

London a pénzvilág egyik központjának számít, azonban a nemzetközi alvilág kedvenc pénzmosó centruma lett. Az EU elsősorban a több százmilliárd eurós áfacsalások és csempészet miatt tervezi a pénzügyi ellenőrzés szigorítását.

A hét eseményei

Nyugdíjemelés májustól Májusban 1,1 százalékkal, átlagosan 850 forinttal emelkednek a nyugdíjak – ismertette Budai Bernadett a kabinet szerdai döntését a kormányülés utáni sajtótájékoztatón. Januárban már 5 százalékos nyugdíjemelés történt, így öszszesen 2,7-2,8 millió nyugdíjas átlagosan havonta 4500 forinttal kaphat többet. Az átlagos öregségi nyugdíj így közel 86 ezer forintra emelkedik. 2008-ban öszszesen 170 milliárd forinttal kapnak többet a nyugdíjasok, a májusi nyugdíjemelés a nyugdíjak esetében 31 milliárd, a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásokat tekintve 1,2 milliárd forint többletkiadást eredményez.

KÁVÉSZÜNET

A legendás hírű edző

Három arany, négy ezüst, két bronz. A magyar úszó-válogatott bravúrosan szerepelt az Eindhovenben megrendezett Európa-bajnokságon, az éremtáblázaton a hetedik helyen végzett. Kiss László szövetségi kapitány munkáját mindenütt nagyra értékelik, legutóbb a Time magazin közölt róla portrét.

Minden az életmentő bébiétellel kezdődött

A lángelméjű feltalálóknak nem csak a technika terén van keresnivalójuk. Egy sikertörténet kezdődhet a bébitápszer feltalálásával is – az emberiség létét így is lehet forradalmasítani. 150 évvel ezelőtt a csecsemőhalálozási ráta még igen magas volt – legfőképpen a megfelelő anyatejpótló termék hiánya miatt. Egy svájci gyógyszerész, Henri Nestlé elsőként fejlesztett ki újszülöttek számára is fogyasztható csecsemőtápszert, a kezdeti sikert egy baba megmentése jelentette, aki sem anyatejet, sem más táplálékot nem volt hajlandó elfogadni. Az Henri Nestléről elnevezett cég mára a világ legnagyobb élelmiszeripari vállalatává, egyben Svájc legnagyobb iparvállalatává nőtte ki magát.

Lóra mindenki

Áprilistól rendezik meg a Nyitott Lovardák idei rendezvénysorozatát, amelyhez az ország hatvan lovardája csatlakozott, és kínál ingyenes programokat két hónapon át.

Megelőzhetők a rák- és érrendszeri betegségek

Az EU tagállamaihoz viszonyítva Magyar-országon közel kétszeres a rosszindulatú daganatok által okozott halálesetek száma, a szívkoszorúér-betegségek esetén ez a szorzó háromszoros, míg az agyérbetegségeknél négyszeres. Mindennek eredményeképpen évente egy közepes méretű városnyi lakossal, ötvenezer fővel többen halnak meg nálunk, mint Nyugat-Európa országaiban. Ennek fő oka a szűrések elhanyagolása és az önpusztító életmód.

RECEPT: Tavaszi szárnyasragu

Hozzávalók: 40 dkg csirkemell, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg karfiol, 10 dkg zöldborsó, 8 dkg csiperkegomba, 1 dkg laskagomba, 1 fej vöröshagyma, 1 doboz tejföl, 1 dl étolaj, kevés petrezselyem, 1 gerezd citrom leve, 2 db tyúkhúsleveskocka

Angolt tanulni élvezet

Ezt, a címben szereplő érzést fogalmazzák meg lelkesen az eNyelviskola.hu hallgatói az új, online nyelvoktató módszerrel kapcsolatban. A Hetek olvasói közül is bárki, aki kipróbál legalább egy ingyenes leckét a www.enyelviskola.hu/hetek weboldalon, azt tapasztalhatja, hogy az eNyelv-iskola segítségével az angoltanulás többé nem jelent sorozatos kudarcélményt. Végre, tényleg élvezetes lehet a tanulás, mert nem szükséges aggódni amiatt, hogy nem tudunk elmenni egy-két tanfolyami alkalomra, és lemaradunk a többiektől. Nem kell feszengeni egy tanteremben az ismeretlenek előtt, mert nem jut eszünkbe egy szó, vagy mert még nem túl jó a kiejtésünk. A kínos szituációk helyett bárhol és bármikor tudunk tanulni, otthon vagy egy irodában, egy laptop és wifi segítségével egy kávéházban, vagy akár egy kert hintaágyában, reggel, délben, este vagy akár éjszaka. Hogyan tanuljunk az eNyelviskolában? Az online nyelvoktatás bármilyen kényelmes és hatékony is, mindenki részéről céltudatos közreműködést igényel. Ezért jó, ha nem feledkezünk el arról, hogy „meg akarunk tanulni angolul”. Elsőként is érdemes magunkban tisztázni a pontos célt, mit is szeretnénk elérni, mert ezek különbözőek lehetnek. Meglévő tudásunkat szeretnénk szinten tartani, vagy egy bizonyos készséget fejleszteni (beszédkészség, szövegértés, íráskészség). Vagy általános és módszeres nyelvtanulásra van szükségünk, mert nyelvvizsgázni szeretnénk. Miután a célt tisztáztuk, a jelenlegi tudásszintünket kell meghatároznunk. Az ingyenes szintfelmérő tesztet, a jelzett web-oldalon az Információs ikonra (i) kattintva a Profil menüpont Szintfelmérő almenüjében érhetjük el. Ha kitöltöttük a tesztet, a lap alján találunk egy javasolt szintbesorolást. Mivel minden szint elején van egy ingyenes lecke, így ennek elvégzésével is ellenőrizhetjük, hogy a javasolt szint valóban megfelelő-e számunkra. Egy nagy levegő, és már kezdhetjük is! Először mindig érdemes vázlatosan áttekinteni a teljes leckét, majd ezt követően visszatérni az első oldalhoz. A Bemelegítő lapokon ízelítőt találunk a lecke tartalmából. Minden egyes lapon felmérhetjük a számunkra ismert és még ismeretlen szavakat. Ez utóbbiakat megnézhetjük a lapok alján található szótárban vagy a leckék végén található Szavak lapon. Ezt követően feldolgozzuk az Olvasmányt, melyben a Szövegértés feladatlapok is segítségünkre lesznek. Módszeresen elsajátíthatjuk Nyelvtani ismereteinket, melyeket azonnal elmélyíthetünk a Nyelvtani gyakorlólapokon. A tanultakat a Mindennapi angol részben is gyakorolhatjuk, hogy majd a valós szituációkban se legyen gondunk. A tananyag végén az Ellenőrző feladatokkal tesztelhetjük a leckében megszerzett tudásunkat, és ha nem lennénk megelégedve az elért eredménnyel, akkor törölhetjük a kitöltött feladatlapokat, és újból nekiláthatunk. Sok leckénél videotanórát is megtekinthetünk. Az eNyelviskola.hu amúgy sem egy „embertelen” módszer. A tanulás során bármikor felvehetjük a kapcsolatot az Ügyfélszolgálat „hús-vér” munkatársaival. Ők segítenek pédául a számunkra legmegfelelőbb tanár kiválasztásában is, akivel ezután egy VoIP telefon és egy webkamera segítségével igazi élő kapcsolatot teremthetünk. Tanárunk segíteni fog a kitűzött cél elérésében. Ha az eNyelviskolán múlik, akkor többet nem érezzük majd kínban magunkat, ha valaki megkérdezi tőlünk: „Do You speak English?”. Sőt, mi tesszük majd fel ezt a kérdést külhonban, mikor gond nélkül angolul tájékozódunk. Ha kedvet kaptunk a tanuláshoz, további információt is kérhetünk a 06(20)991-0577 számon. A Heteknek köszönhetően pedig megvásárolhatjuk az online leckéket awww.enyelviskola.hu/hetek oldalon. Kívánjuk a Hetek olvasóinak, hogy élvezzék az angolt bárhol, bármikor!
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!