hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 04. 11. (XII/15) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Srebrenica: egy illúzió vége

Tizenöt évvel ezelőtt, 1993. április 16-án az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot fogadott el arról, hogy a háború sújtotta Boszniában a többségében muzulmánok lakta Srebrenicát és környékét védett övezetté nyilvánítják. Két nappal később mintegy nyolcszáz holland kéksisakos érkezett a városba, hogy felügyeljék a demilitarizált övezetet, ám ez sem mentette meg a Balkánt a második világháborút követő legszörnyűbb európai genocídiumtól. (2008. 04. 11)

A Lovag visszatér

Olaszország teljes gőzzel (értsd: politikusai egyre durvább hangnemű összeszólalkozásaival) készül a vasárnap és hétfőn tartandó előrehozott választásokra. Ha minden akadály elhárul az útból, és a szavazásra csakugyan sor kerül – egyesek formális okokból még szűk egy héttel a kitűzött időpont előtt is a választások elhalasztását szorgalmazzák –, a köz várhatóan visszatapsolja Silvio Berlusconit.

137 000 kilométeres vesszőfutás

Hétfőn Párizsban kialudt az olimpiai láng. Ez még nem jelenti az olimpiai mozgalom végét, csupán annyit, hogy a hatalmas rendőri készültség ellenére a Tibetben zajló elnyomás ellen tün-tetőknek itt sikerült az, ami London-ban még nem: eloltani az olimpiai lángot.

Az évszázad terrorpere

Megkezdődött az eddigi legnagyobb brit terroristaper. A nyolc vádlott olyan, precedens nélküli robbantássorozatot tervezett, amelynek pusztítása szeptember 11-ei tragédiáját is felülmúlhatta volna.

Megbukott, de marad a diktáror

Igazi diktátor módjára, Mugabe elnök egyelőre nem enged. A március 29-ei elnökválasztáson leadott voksokat, úgy tűnik, azóta sem sikerült „hivatalosan” megszámolni, jóllehet az ellenzék adatai szerint Mugabe riválisa nyert. A nyomorgó országból az ellenzékieket megfélemlítő hadjáratokról és farmfoglalásokról érkeznek aggasztó hírek. Pedig Mugabét állítólag tanácsadói is figyelmeztették: próbáljon meg méltósággal távozni a hatalomból.

Belföld

Játszmák és kényszerek

Szétverik-e a pártjaikat a kormánypárti elnökök? A legtöbben ezt a kérdést teszik fel a baloldalon. Mindenesetre nagyon erős képzelőerőre van szüksége annak, aki az elmúlt napok történéseiben racionalitást kíván felfedezni. Kormányzati forrásaink szerint óráról órára változnak az erőviszonyok, a reggeli megállapodások estére érvényüket vesztik, miközben mindenki a hogyan továbbról ötletel.

Pogrom Újlipótvárosban

Beégés lett a zsidóellenes provokációból, melyet az utcai zavargásokból jól ismert Polgár Tamás – fedőnevén Tomcat – szervezett egy jegyiroda elé. A bakancsosokat tízszeres túlerő fogadta, így kénytelenek voltak kapitulálni. Lapzártánk utánra azonban újabb megmozdulást szerveznek, ezúttal a teljes magyar szélsőjobb bevonásával. A környéken lakók szerint mindez a vészkorszak pogromjaira emlékeztet.

Biztosítók háborúja

„A MÁV Biztosító komoly pénzügyi hiánnyal küzd, ami sok tízezer vétlen autóst is kellemetlen helyzetbe sodorhat.” „A MÁV Biztosító évek óta sikeres, ezért versenytársai lejárató akciót indítottak ellene, hogy megroggyanva olcsón felvásárolhassák.” A két állítás egyszerre nem lehet igaz.

A hét eseményei

NégyszemköztSólyom László köztársasági elnök szerdán a Sándor-palotában megbeszélést folytatott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, a szocialista párt elnökével. A téma a kialakult koalíciós válság volt. A találkozó után sem az államfő, sem a kormányfő nem nyilatkozott a sajtónak. Az államfő a többi pártelnökkel is találkozik: Sólyom László a tervek szerint pénteken fogadja Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, majd Dávid Ibolyát, az MDF vezetőjét. A sort Kóka János, az SZDSZ elnöke zárja hétfőn.A romlás jelei„A mai magyar közélet súlyos válságban van, és úgy tűnik, hogy nem a megoldás irányába fordulnak az események, az országot pedig mély korrupció hatja át” – mondta Bogárdi Szabó István református püspök a Dunamelléki Református Egyházkerület közgyűlésén. A püspök szerint „szisztematikusan fenntartott” társadalmi bizalmatlanság van jelen a közéletben, amelynek keretében „mindenki mindenkit gyanúsít”. „A romlás jelei közé” sorolta az elmúlt hetek tanárokat ért atrocitásait is, de az egyházban fellelhető visszásságokra is kitért a református püspök, amikor arról beszélt, hogy az egyházkerület által felvett hiteleket, amelyeket a területükön lévő 107 egyházközségnek továbbítottak, 3-4 vonakodik visszafizetni. Azt is negatív felhanggal mondta, hogy csökkent az egyháztagok száma is. Az egyházfegyelem lazulását is a negatív tendenciák közé sorolta, meglátása szerint „alig lehet az egyházfegyelmet fenntartani”.Lehet-e giccsadó?Az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete tiltakozik azon törvénymódosító javaslat ellen, amelynek értelmében minden internet-hozzáférési szolgáltatás árbevétele után 0,8 százalék kulturális járulékot (azaz giccsadót) kell fizetniük.Átfogó vizsgálatot a rendőrségen!Kállai Ernő a rendőrség és a kisebbségek kapcsolatát készül több hónapon át kutatni. Vizsgálata kitér arra is, mennyire felkészült a rendőrség a kisebbségi csoportok közötti konfliktusok kezelésére.Pénzt kérnek az államtól A városrendészeti bizottság előbb kiszámolja, mennyi pénz kellene az 1500 fős létszámhiány felszámolásához (rendőr­lakások építése, 30 százalékos bérpótlék), majd Demszky Gábor főpol­gármester elkéri a pénzt az államtól.

Pintér Sándor, a nagy népnevelő

Megfosztják a közmunka-lehetőségtől három hónapra azokat, akiknek a gyermeke 30 igazolatlan órát hiányzik az iskolából, vagy akiknek rendezetlen a lakókörnyezetük – a jogszabály-módosítást a héten fogadta el a parlament. Eddig is a legelesettebbek szorultak ki a legkönnyebben a közmunka rendszeréből, ám ez az intézkedés lehetővé teszi szubjektív okokkal a tényleges kizárásukat, azaz a legszegényebb családos munkanélkülieket sújtja a leginkább.

Hit és értékek

Az utolsó legenda

Ben Hur megszemélyesítőjeként Charlton Heston minden idők legsikeresebbfilmjében játszotta a főszerepet, de Mózesként is ő nyújtott felejthetetlen alakítást a Tízparancsolat című alkotásban. Heston azonban nemcsak nagy formátumú színész volt, hanem emberként és hazafiként is olyan életet élt, amelyre Hollywood világában ma már alig találni példát.

Lesznek-e még hősök?

Az arcom egy másik kort idéz – mondogatta magáról a most elhunyt Charlton Heston. A színészlegenda jól érzékelhető űrt hagyott maga után: talán az utolsó hős volt, aki a filmvásznon és a valóságos életben is meg tudta győzni a közönséget arról, hogy ma is vannak Mózesek. A Tízparancsolatban kivezette a népet a szolgaságból, polgárjogi aktivistaként Martin Luther Kinggel vonult együtt Washingtonban.

HÁTTÉR

Rabbi kontra lelkész

A keresztény cionistákkal való „káros” együttműködés beszüntetésére szólította fel Izraelt egy befolyásos amerikai rabbi. Eric Yoffie, a liberális Reform Judaizmus Szövetség vezetője úgy véli, hogy az evangéliumi keresztények „elutasítják a demokratikus Izrael lehetőségét”. Yoffie név szerint is sértő megjegyzésekkel illette John Hagee lelkészt, akit „szélsőségesnek” nevezett. „Számomra nincs annál nevetségesebb és tragikusabb, mint hogy ezt az embert Izrael barátjának tekintik” – mondta a rabbi. Izraelben több politikai és vallási vezető visszautasította Yoffie kirohanását. Slomo Riskin efratai főrabbi az Izrael és az evangéliumi kereszténység közötti kapcsolatot a huszadik század „egyik csodájának” nevezte.

Védelmi gyakorlat valódi terroristákkal

Miközben Izrael történetének legnagyobb civil hadgyakorlatát tartották, a Gázai övezet határán valóságos háborús viszonyok alakultak ki. Palesztin terroristák rajtaütöttek azon az üzemanyag-terminálon, ahonnan a gázai palesztinok a benzint kapják. Két izraeli civil vesztette életét a támadásban.

Bütykölésre ítélve

A „liberális pofontól” tartva eddig egy szűk szakmai kisebbség elképzeléseit volt kénytelen erőltetni az MSZP az egészségügyi reformban – mondja Gaál Péter egészségügyi közgazdász, aki szerint a koalíciós szakítással lehetőség nyílik egy széles szakmai és társadalmi támogatottságú program kidolgozására. Eközben a szocialisták a februárban elfogadott pénztártörvényt „bütykölik”, az SZDSZ szakértője pedig úgy véli, a reformnak vége.

Reménységgel vetnek

Nincs még igazi színe a búzának, itt-ott még a tavalyi kukoricaszár is kilátszik belőle, de már zsendül, erősödik az őszi vetés. Erős északi szél fúj, hajtja a fellegeket maga előtt, eső illatát hozza felénk. János gazda a szemét árnyékolva, bizakodva néz a távolba, és halkan megjegyzi: a kovácsházi határ már ázik. Jó jelnek számít.

Presztízsverseny és bulimánia az egyetemeken

Miközben a fővárosi egyetemek és főiskolák rendre tarolnak a felsőoktatási versenyben a kurrens szakokon, a vidéki intézményeket az elszegényedés fenyegeti. A lapunknak nyilatkozó tanárok és diákok beszámolói alapján az embernek olyan érzése támad, mintha inkább a több szórakozási lehetőség miatt tódulnának Budapestre a középiskolából kikerült diákok, és nem okosodni.

Ópiumjegyességek

Afganisztán máktermesztő tartományaiban arra kénysze-rültek a földművesek, hogy lányaikat adják el hiteleik elengedéséért cserébe. A gyakorlat a terményhelyet-tesítő program miatt alakult ki, a hagyományos zöldségek és gabona termesztésére államilag kényszerített gazdák ugyan­is nem tudják eltartani családjaikat az ebből származó bevételből.

Évgyűrűk és gleccserek

Amikor a kutatók a Föld éghajlattörténetét vizsgálják, az idősebb fák gyűrűire és a gleccserekből vett mintákra támaszkodnak. Eddig a két „éghajlatarchívum” nem volt egymással kompatibilis. Most azonban sikerült őket összeegyeztetni.

Hibás válasz az agyban

Illés Zsolt ideggyógyász orvos fiatal kora ellenére megjárta már a tudomány fellegvárainak számító intézeteket Japántól Amerikáig. Kutatásai során az emberi agy megbetegedéseivel foglalkozik, s ezen belül is a sclerosis multiplex megválaszolatlan kérdései érdeklik.

Csúcs- boltok

A Tesco, a CBA és a Coop áll a legnagyobb forgalmú élelmiszert és vegyiárut értékesítő kiskereskedelmi láncok tizenötös ranglistájának élén – derült ki a Nielsen piackutató vállalat kutatásából. A Tesco 554,9 milliárd forint forgalmat ért el tavaly az előző évi 544 milliárd után. A lista végén álló Héliker 9,2 milliárd forint bevételt könyvelhetett el.

KÁVÉSZÜNET

Ha rákerülsz a lapátra

A csalódást keltő szezon után nagytakarítás és megújulás várható a Barcelona futballcsapatánál. Ronaldinho és Henry mehet, eljött Messi és Krkic ideje.

Egy rettegett vadmacska

Ki gondolta volna, hogy a nőiesség sötét bőrű megtestesítője keményebbet üt, mint Rocky, élesebben köp, mint a bagórágók, és cifrábban káromkodik, mint egy falusi kocsis? Naomi Campbell, a kilencvenes évek szupermodellgárdájának „fekete ékköve” nem jelentette be visszavonulását, mint Claudia Schiffer, nem szült gyermekeket, mint Cindy Crawford, helyette dührohamokat kap, verekszik, és ha még marad szabadideje, diktátorokkal interjúzik…

Szicília

Az Olaszországhoz tartozó sziget népszerű volt már a Keresztapa című film előtt is: többezer éves történelem, görög, római, föníciai, bizánci, olasz emlékek, ínycsiklandó ételek, remek borok és Európa legnagyobb működő vulkánjának otthona. A legideálisabb idő az utazásra április-május, mivel ilyenkor még alig látni turistákat. Narancs- és citromligetek illatát hozza a szél, amitől az ember tökéletesen boldognak érzi magát.

Ha nem segít a büntetés

A figyelmetlen és szófogadatlan gyermek viselkedésének hátterében az esetek legalább harminc százalékában nem szembeszegülés vagy lustaság áll, hanem olyan problémák, melyek a gyermeknek magának sokkal több nehézséget jelentenek, mint a környezete számára. Ilyenek a hallással vagy a beszédészleléssel kapcsolatos zavarok, amelyek ma már felismerhetők és kezelhetők. Arról nem beszélve, hogy a felnőttek megértőbb hozzáállása már önmagában is sokat javíthat a gyermek viselkedésén.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!