hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Srebrenica: egy illúzió vége

2008. 04. 16.
Tizenöt évvel ezelőtt, 1993. április 16-án az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot fogadott el arról, hogy a háború sújtotta Boszniában a többségében muzulmánok lakta Srebrenicát és környékét védett övezetté nyilvánítják. Két nappal később mintegy nyolcszáz holland kéksisakos érkezett a városba, hogy felügyeljék a demilitarizált övezetet, ám ez sem mentette meg a Balkánt a második világháborút követő legszörnyűbb európai genocídiumtól. (2008. 04. 11)

A boszniai szerbek célja világos volt: annak a keleti országrésznek az elfoglalása és etnikai megtisztítása, ahol ők éltek többségben, hogy ezzel készítsék elő a terepet az anyaországhoz való jövőbeni csatlakozásra. Négy bosnyák enklávé: Bihac, Gorazsde, Zepa és Srebrenica azonban „beékelődött” ezekre a területekre, ezért 1995 tavaszán a boszniai szerbek miniszterelnöke, Radovan Karadžić parancsot adott Ratko Mladić tábornoknak, hogy „egyenesítse ki” a leendő határt.

Miközben a Boszniai Szerb Köztársaság Drinai Hadteste lassan körbevette Srebrenicát, a környező településekről egyre több, a falvaikból elkergetett muzulmán érkezett a városba, akik joggal bíztak az ENSZ- erők védelmében. Az itt összezsúfolódott közel negyvenezer menekült humanitárius helyzete azonban katasztrofálisnak bizonyult. Alig volt vizük, és csak a légi úton érkező segélyszállítmányokból tudták ideig-óráig fenntartani magukat. Ráadásul a bosnyák ellenállók gyakran használták afféle védőernyőként a holland kéksisakosokat, és innen támadták a szerbek állásait. Ez súlyos hibának bizonyult, ugyanis a narancsos katonáknak nem voltak aknavetőik, és kézifegyvereiket is csak önvédelmi célból használhatták. Mladić pontosan ismerte a helyzetüket, és igyekezett kideríteni, hogy meddig feszítheti a húrt. Májusban több száz ENSZ-katonát ejtettek túszul, és néhányukat a kamerák előtt láncolták zászlórudakhoz és szerb fegyverraktárakhoz. Ráadásul a Srebrenicából szabadságra eltávozó békefenntartókat már nem engedték vissza, így létszámuk 450-re csökkent. Parancsnokuk, Thomas Karremans hiába kérte a NATO-parancsnokságot, hogy intézzenek légi csapásokat a környező szerb állásokra. Ezért amikor Mladić július 11-én hatezer embere élén végső rohamot indított a város ellen, a kéksisakosok rövid ellenállás után megadták magukat.

Srebrenica bevétele után pánikba esett muzulmánok ezrei indultak útnak a három kilométerre, Potocariban lévő holland menekülttábor felé. Tapasztalatból tudták, hogy nem sok jóra számíthatnak, ha a szerbek kezére kerülnek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!