hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bill Clinton feláldozta volna a boszniai háborút a karrierje érdekében
Elárult bosnyákok
Bill Clinton feláldozta volna a boszniai háborút a karrierje érdekében

Fotó: AP / Hidajet Delic

2020. 07. 29.
Titkosítás alól feloldott dokumentumok tanúsága szerint 25 évvel ezelőtt a borzalmas srebrenicai mészárlás után az Egyesült Államok vezetői politikai játszmáik miatt majdnem elengedték az áldozat bosnyákok kezét.

Ugyan nem mondható, hogy Donald Trump és Bill Clinton közel állnának egymáshoz a politikai palettán, azonban legalább egy dolog közös bennük: mindkettőjüknek komoly nemzetközi problémákkal kellett megküzdeniük az újraválasztásért való küzdelem előtt vagy éppen alatt. Trump esetében elsősorban a koronavírus, míg Clintonnak a délszláv háború és az izraeli–palesztin konfliktus jelentett nagy kihívást. Azonban úgy tűnik, túlságosan is sok mindenre hajlandó volt újabb négy évért a Fehér Házban.

Egy kellemetlen háború

Az 1992-ben kirobbanó boszniai háború volt a délszláv konfliktus legvéresebb szakasza. A sorozatos kegyetlenségek mélypontját az éppen 25 éve történt mészárlások jelentették, amikor is a szerb erők több mint 8000, zömében muzulmán vallású bosnyákot mészároltak le a védett övezetté nyilvánított Srebrenica térségében. Mindezt a tehetetlen ENSZ-békefenntartók (Unprofor) szeme láttára.

Az ismert narratíva szerint a később a Hágai Nemzetközi Bíróság által is népirtásként elítélt cselekmény a nemzetközi közösség haragját és NATO-légicsapásokat vont maga után, mely végül is a felek tárgyalóasztalhoz ülését eredményezte. Az újonnan nyilvánosságra került információk szerint azonban ez elsősorban nem Clinton elnökön múlt, mivel számára az elsődleges prioritást a ’96-os választások megnyerése jelentette.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!