hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 07. 16. (XIV/28) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Tűzkereszt London szívében

Öt évvel ezelőtt, aki azon a forró júliusi napon bekapcsolta a televíziót, minden híradás élén az utcán ünneplő angolokat láthatta, akik kitörő örömmel fogadták a NOB azon döntését, hogy 64 év után, 2012-ben újból London rendezheti a nyári olimpiát. Ekkor még senki sem sejthette, hogy a szigetország fővárosa másnap újból a címlapokra kerül, ám ezúttal a döbbenet és tragédia képei következtek…

30 éve tart az afgán háború

Nagy Sándor óta senki sem győzött Afganisztánban – tartják a történészek. A Stratfor kutatóintézet az elmúlt három évtized eseményeit vizsgálva úgy véli, hogy az afganisztáni konfliktus a Közel-Kelet egyik legbonyolultabb kihívása.

Belföld

Szigetvár veszedelme

Csődbe jutott Szigetvár – adták hírül a megyei lapok a megdöbbentő hírt még tavasszal. Úgy látszik, az adósságrende­zésre átutalt, vissza nem térítendő állami támogatás kevésnek bizonyult. Szakértők szerint az adósságrende­zési törvény következetes betartása hazánk településeinek harmadánál produkálna hasonló helyzetet.

Munkanélküli segélyért folyamodott a milliókban dúskáló celeb

Gyönyörűen illusztrálja a hazai celebvilág erkölcsi állapotát hazánk egyik legfoglalkoztatottabb modelljének esete, aki luxuskörülményei ellenére munkanélküli segélyért folyamodott az államkincstárhoz.

Harmadik elnökét is az Orbán-oppozíciónak köszönheti az MSZP

Új elnökséget választott a szocialista párt – ez biztos, és más semmi az MSZP hétvégi kongresszusa után. A jelek szerint a küldöttek személyzeti ügyekre szorítkoztak, azt nem tudni, milyen jövőképet vizionál a párt, és az is homályban marad, hogy merre lódulna meg a baloldal.

Hatalomféltés miatt nem lehet rendet tenni vidéken

Úgy tűnik, a „közönségnek játszik” a Fidesz a zárószavazásra váró közbiztonsági csomaggal, amelynek értelmében a kis értékben elkövetett lopás vagy akár rongálás miatt tinédzsereket is elzárással lehetne büntetni. Ezzel folytatódik az első Orbán-kormány idején a drogtörvénnyel, most pedig a három csapás törvénnyel fémjelzett büntetőpolitika, amely abból az alapvetésből indul ki, hogy minél nagyobb a törvény szigora, annál nagyobb annak visszatartó ereje.

A hét eseményei

Jogtalanul „nyírták ki” a Sláger RádiótPert nyert a Danubius Rádió és a Sláger Rádió az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) ellen. A bíróság megállapította jogellenesen pályáztatta és hirdette velük szemben győztesnek az FM1-et és az Advenio Zrt.-t. Ugyanakkor az eredei állapot helyreállítására vonatkozó kérelemnek a bíróság nem adott helyt. Brüsszel megvétózhatja a lex JáraitA kormány néhány biztosítót mentesítene a bankadó alól, így többek között Járai Zsigmondnak, az első Orbán-kormány pénzügyminiszterének a biztosítóját. Lapértesülések szerint brüsszeli vizsgálat indulhat, ha változatlanul lép hatályba a „lex Járai”.

Az LMP-t hizlalja, az MSZP-t és a Jobbikot, sorvasztja a Fidesz

A Fidesz az utóbbi húsz évben alaposan átrajzolta a magyar jobboldal térképét, hisz több körben, részben vagy egészben magába olvasztotta az MDF-et, a Kisgazdapártot és a KDNP-t is. Két hónapja tartó kormányzása alatt láthatóan az ellenzéki oldallal kapcsolatban is világos koncepcióval rendelkezik: az LMP pályázhat „őfelsége ellenzékének” szerepére; az MSZP politikusait az elszámoltatással igyekeznek kriminalizálni; a Jobbikot pedig a nyílt konfrontáció helyett adminisztratív eszközökkel gyengítik. Ha megvalósul a Fidesz-vezérkar koncepciója, akkor népszerűségvesztés esetén is marad tartalék a hatalom megőrzésére.

Hit és értékek

VIII. János, a női pápa

Az európai történelem egyik legabszurdabb legendája szolgált inspirációul Donna Woolfolk Cross amerikai írónő Pope Joan (Johanna pápanő) című regényéhez. A feminista irodalomkritika elragadtatással fogadta, és hamarosan a sikerlisták élére került. A könyv szerelmi történet, és emancipációs dráma is egyben, nem utolsósorban pedig egy kis „történelmi túra” a sötét középkorba.

A Facebook-generáció kevesebbet beszél Jézusról

Kevesebbet beszélnek a hitükről nem hívőkkel a tizenéves keresztény fiatalok – derül ki a Barna Research Group legfrissebb tanulmányából, amelyet a 13 és 17 év közötti amerikai keresztény fiatalok hitéletéről készített. A felmérés arra is rámutatott, hogy a keresztény tinédzserek spirituális szempontból a legaktívabb amerikaiak közé tartoznak, ugyanakkor ellentmondások jellemzik a hitéletüket.

A hatalom bűvölete

A hatalom – minek tagadjuk? – nagyszerű dolog. Minél nagyobb, annál kívánatosabb. Megnyitja a lehetőségek tárházát, és eszközöket is biztosít, hogy ezek körét bővítsük és a megvalósítás irányába tereljük. Ki ne örülne annak, hogy sok mindent megtehet? S idővel elhiszi, hogy mindent. Meggyőződése a hatalomgyakorlás közben egyre erősödik. Ezért aztán nemigen válogat az eszközökben, hogy növekvő lehetőségeit valóra váltsa.

HÁTTÉR

Szárnyakon a frank - Svájc is szenved

Több százezer család figyeli rendszeresen árgus szemekkel az aktuális valutaárfolyamokat. A svájci frank hetek óta a tűréshatáron túl, 210 forint feletti csúcs környékén mozog, miközben a kormány „devizahitel- mentő” akciója egyre halványabb reményeket táplál. Pénzpiaci elemzők ugyanakkor a tartósan erős frankárfolyamra hívják fel a figyelmet.

Nyócker

A fővárosi nyolcadik kerületet sokan még ma is előítélettel szemlélik. A leg­különfélébb etnikumoknak otthont adó, méltatlanul lesajnált Józsefváros azonban az ország motorja volt a 19. században, egyes részei pedig ma is látványos fejlődésnek indultak. Múltja bővelkedik történelmi emlékekben, klasszicista épületei mellett pedig még a világháborús golyónyomokat hordozó falak, az omladozó kövek is történelmi titkokat rejtenek. E titkok feltárásában Baglyas Gyuri, a Budapest Beyond Sightseeing alapítója és túravezetője sietett segítségünkre.

Akik a válságon is nyernek

A Forbes magazin évről évre közzéteszi a világ leggazdagabb embereinek listáját. Idén különös érdeklődésre tartott számot, hogy a pénzügyi válságból vajon hogyan sikerült kilábalniuk a milliárdosoknak. Mint kiderült, sokaknak ismét jól működött a pénzügyi „szimata”, vagyis olyan helyekre fektettek be, ahol az elmúlt egy évben is növekedést tudtak produkálni.

Alig van pénzünk, mégis fesztiválozgatunk

Nemzetközi viszonylatban is rengeteg, évente kétezernél is több fesztivált szerveznek hazánkban, amely egyebek mellett annak is betudható, hogy a magyarok fesztivállátogató kedve a gazdasági válság ellenére sem csökkent: 2010 a Fesztiválok Éveként vonul be a köztudatba a Magyar Turizmus Zrt. jóvoltából. A bulidömpingben kiemelten kezelt „könnyűzenei rendezvények” továbbra sem a szürke hétköznapokból való kikapcsolódás helyszínei, hanem az egész évben zajló hétvégi züllések felturbózott, kihelyezett tagozatai.

Próféta, szörny vagy széthullás: Mi lesz Európa jövője?

Henry Kissingernek az unió telefonszámát firtató – ma már diplomáciatörténeti – kérdésére formálisan immár nyolc hónapja megszületett a válasz. Ha a volt amerikai külügyminiszter az Európai Unió első emberével kívánna tárgyalásokat folytatni, most már tudná, hogy a Lisszaboni Szerződés vívmányaként az Európai Tanács elnökét, Herman Van Rompuy-t kell tárcsáznia. Vagy talán mégsem ilyen egyértelmű a helyzet? Az Európai Újságíró Központ brüsszeli konferenciáján az unió tisztségviselői, szakértők és 13 tagállam újságírói vitatták meg a Lisszaboni Szerződés eddigi hatásait.

A font fontosabb

„A második világháború óta nem volt arra példa, hogy Nagy-Britanniát koalíciós kormány vezesse. A kialakult helyzetben pedig olyan kényes kérdésekről kell megegyeznie a David Cameron miniszterelnök által vezetett Konzervatív Pártnak és Nick Clegg Liberális Demokrata Pártjának, amiről eddig teljesen eltérő nézeteket vallottak. Ilyen téma az Európai Unió jövője is” – mondta Budapesten a tavasszal megalakult angol kormány első Magyarországra látogató tagja, David Lidington.

KÁVÉSZÜNET

A csatár hibázhat, a bíró nem

Ha a válogatottunk nem is, játékvezetőink rendszeresen kijutnak a nemzetközi futballtornákra. Kassai Viktor asszisztenseivel, Erős Gáborral és Vámos Tiborral négy mérkőzést vezetett a dél-afrikai világbajnokságon, köztük a spanyol-német elődöntőt.

Egy világbajnokság margójára

Jabulani, Zakumi, vuvuzela. Íme néhány kifejezés, amely alighanem mindörökre beírta magát a futball nagy históriáskönyvébe.  És íme néhány „méltán” legendássá váló név is: Saláta, Cshongjong, Tshabalala, Vangelis. Nevek, arcok, emlékezetes pillanatok – nagy kiábrándulások és beteljesült álmok: ez volt a múlt vasárnap befejeződő dél-afrikai világbajnokság. És ennél egy kicsit azért mégis több…

Az Alföld kapuja: Cegléd

Cegléd a második legnépesebb város Pest megyében. A Kiskunság jellegzetes városa – a különleges látnivalókon kívül – testet-lelket meg­nyugtató pihenési, fel-üdülési lehetőségeket kínál.

Modern luxus

Bár napjainkban a divat egyre inkább teret enged a férfi-női karakterjegyek felcserélődésének, az idei férfitrend lágy sziluettjei és szabásvonalai ellenére mégis olyan újdonságokkal szolgál, amely által az erősebbik nem meg tudja őrizni férfias jellegét az öltözködésben.

„Jó lenne ezt a gyönyörű életemet nem bevégezni”

„Egyre inkább a sors kegyeltjének érzem magam. Ki gondolta, hogy a gyomai négyelemis iskolából, a vizesárok mellől, ahol felnőttem, Pestre kerülve egy-kettő-három, és ismert, befutott színész leszek. És ez már tart több mint hatvan éve. Ki gondolta, hogy 1945-ben Pesten egy légópincében ismerkedem meg azzal a nővel, aki hozzám jött feleségül, és aki azóta is segíti, vigyázza, óvja az életemet. És azóta is olyan szituációkat tesz elém az élet, amit csak el kellett fogadnom. Most, nyolcvankét évesen úgy látom, hogy abban a sok jóban, szépben, sikerben, amiben részem volt, alig volt érdemem. Mintha tizenévesen a sors a kezembe tett volna egy olyan csodálatos forgatókönyvet, olyan irányjelzőt, ami mentén csak végig kellett lépkednem. Pedig annak idején úgy mentem végig a Váci utcán, mintha minden jó és siker csak a magam érdeme lett volna. Nem szeretem túlzottan a fiatalkori rómeós alkatú önmagamat. Megáldott az Isten pirospozsgás színnel, hullámos szőke hajjal és egy kis lukkal az arcomon, ami fiatalos mosolyt festett rám – mindezt én később igen-igen megutáltam. Gejlnek éreztem. Jobban szerettem az élet által megnyúzott arcokat és szerepeket” – mondta a színészóriás a Heteknek három éve adott interjújában (A Tanú vallomásai.  2007. április 13.), azt is megemlítve, hogy ha elölről kezdhetné az éle­tét, akkor nem rágná magát állandóan, jól csinálja-e a dolgokat, vagy rosszul; megfelel-e a viselkedése a közfelfogásnak, vagy sem. Majd eltűnődve hozzátette: „Az is lehet, hogy ez a fajta moralizálás tartott sok esetben féken.”A beszélgetésben elkerülhetetlenül szó esik a halálról és az elmúlásról, melyet Kállai így kommentált: „Nem flancolok azzal, hogy nem félek a haláltól. Van bennem egy távolságtartó kíváncsiság, szeretném úgy átélni ezt az emberhez nem méltó eseményt, mint aki él. Kétségtelen, hogy nagy köszönettel tartozom e teljes, nagy ívű éle­tért, de van bennem valami várakozás, pontosabban egy nehezen körülhatárolható hiány, ami vitathatatlanul a jövő nem ismeréséből fakad. Jó lenne ezt a gyönyörű éle­temet nem bevégezni”.

Száz éve született Jacques-Yves Cousteau

Jacques-Yves Cousteau világhírű tengerkutatónak, oceanográfus-nak köszönhetjük a korallzátonyokra, delfinekre, hajóroncsokra, a világtengerek ökoszisztémájára vonatkozó ismereteink nagy részét. Utazásai során több mint százhúsz filmet forgatott, több mint ötven könyvet írt, az általa alapított társaság mára háromszázezer tagot jegyez. A mérnök-tengerbiológus valójában egy új dimenziót nyitott a tenger rejtelmeinek megismerésében.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!