hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Akik a válságon is nyernek
A Forbes milliárdoslistája

2010. 07. 16.
A Forbes magazin évről évre közzéteszi a világ leggazdagabb embereinek listáját. Idén különös érdeklődésre tartott számot, hogy a pénzügyi válságból vajon hogyan sikerült kilábalniuk a milliárdosoknak. Mint kiderült, sokaknak ismét jól működött a pénzügyi „szimata”, vagyis olyan helyekre fektettek be, ahol az elmúlt egy évben is növekedést tudtak produkálni.

A Forbes milliárdoslistáján ezúttal 1011 név szerepelt. Ehhez képest 2008-ban még 1125 milliárdost tartottak nyilván, ami rekordnak számított, tavaly viszont a lista a válság miatt 793 névre szűkült. Az idei létszámnövekedés viszont azt mutatja, hogy sokan jól ki tudták használni a recessziót és az azt követő felfutási hullámot. A korábbi kiesők közül 164-en kerültek vissza a listára.

Az 1011 milliárdos nettó összvagyona eléri a 3,6 trillió dollárt, ami összesen 50 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A listán még mindig az amerikaiak képviseltetik magukat legnagyobb számban, ám dominanciájuk érezhetően visszaesett: a világ milliárdosainak 40 százaléka amerikai, noha tavaly ez az arány még 45 százalék volt.

A recesszióból azonban, úgy tűnik, Ázsia sokkal gyorsabban éledezik, mint Amerika vagy Európa. Ennek megfelelően az idei listán az új milliárdosok kétharmada is Ázsiá­­ból származik: Amerika a 97 „újoncnak" csupán a 16 százalékát adta, és Európában is már csak 14-gyel több a milliárdosok száma, mint Ázsiában. Első ízben fordul elő, hogy Amerika után Kínában található a legtöbb milliárdos.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!