hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2011. 01. 14. (XV/2) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Szárazföldi cunamik

Lapzártánk idején tetőzött az ár az ausztráliai Brisbane-ben. A kontinensnyi ország harmadik legnagyobb városában több tízezer ház került veszélybe az ár miatt. Szemtanúk már cápát is láttak az elárasztott utcákon.

Gyilkos tanok áldozatai

Gabrielle Giffords demokrata képviselőnő éppen politikai rendezvényén vett részt az arizonai Tucson városában, amikor egy 22 éves férfi odarontott hozzá, és szó nélkül fejbe lőtte. A támadó ezután tovább lövöldözött. Összesen 6 embert ölt meg, 14 személyt pedig megsebesített. A támadó volt barátai és osztálytársai szerint nihilista és paranoid volt, aki kedvenc műveinek a Mein Kampfot és a Kommunista Kiáltványt tartotta. Közben az Egyesült Államokban politikai vita alakult ki arról, mi válthatta ki a mészárlást.

Kikiáltható-e egyoldalúan a palesztin állam?

Egyoldalú lépésekre készül a Palesztin Hatóság, arra hivatkozva, hogy a közel-keleti tárgyalások kátyúba jutottak, ugyanakkor egyezkedni sem hajlandó Izraellel. Olyan határozati javaslat benyújtását tervezi az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amely jogellenesként és a béke akadályaként akarja elítéltetni az izraeli településpolitikát. Közben a palesztin vezetés igyekszik támogatókat keresni az egyoldalúan kikiáltandó palesztin állam nemzetközi elismeréséhez.

Belföld

Fideszes önkormányzatok „ütik” a Hoffman-koncepciót

„Ez a húszéves terveink szétzúzása” – röviden csak ennyit mondott lapunknak az egyik vidéki képviselő-testület fideszes szakértője a kereszténydemokrata oktatásügyi törvényterveze-tekről, amelyek nagy vihart kavarnak már november óta. Úgy tűnik, az önkormányzatok leginkább attól félnek, hogy az átalakítás tetemes pluszköltségeit nekik kell majd fedezniük.

Totális álprobléma

Jelentős változtatásokat tervez a kormány a kommunista titkosszolgálatok idején keletkezett iratokkal kapcsolatban. A történészek aggályosnak tartják az elképzeléseket.

Médiatörvény: bűnbak lett a rossz kommunikáció

Néha nem a kommunikátor felelőssége a rossz kommunikáció, az utóbbi fél évnek a médiatörvényről kellett volna szólnia, a Fidesz még nem vesztett annyi szavazatot, hogy saját maga előtt elhiteltelenedjen a politikája, a forradalmi retorika gátolja a kommunikációt – kommunikátorok a kormánypárti közbeszéd stílusáról.

Van min filozofálni

Az ötvenes évek legsötétebb időszakát idéző, a sztálini orvosperekhez hasonló politikai tisztogatás zajlik több tudományos műhelyben, így például a történész és a filozófus szakmán belül is – állítják egybehangzóan az érintettek annak kapcsán, hogy a kormány elszámol-tatási kormánybiztosa feljelentést tett az MTA Filozófiai Kutatóintézetének több pályázata ügyében.

A média rendszabályozása nyers idegeket érint

„Kár, hogy az EU-elnökséget magyarázkodással kell kezdenünk. Nem lesz könnyű újból olyan történelmi szituációt találni, ahol Magyarország a nemzetközi figyelem középpontjába kerülhet. Ha ezt az esélyt egyszer elherdáltuk, nehéz lesz pótolni. Senkinek se legyen semmiféle illúziója, ez nem a Fideszről szól, nem Orbán Viktorról, nem Gyurcsány Ferencről, hanem Magyarországról.”

Hit és értékek

Krokodilok várnak a vesztesre

A nigériai elnök, az ENSZ Biztonsági Tanácsa és az EU hatástalan ultimátumai után hétfőn este is eredmény nélkül tért haza az a három nyugat-afrikai kormányfő, akik a nyugat-afrikai államok gazdasági közössége (ECOWAS) és az Afrikai Unió megbízásából igyekeztek meggyőzni Laurent Gbagbo elefántcsontparti elnököt arról, hogy ismerje el választási vereségét, és távozzon az elnöki posztról.

Hadjáratok a Név ellen

Tizenkét hónap alatt mintegy 176 ezer keresztényt gyilkoltak meg hitük miatt a világon. Nem a hírhedt római keresztényüldözések idején, nem is a középkor valamelyik véres századában. A megrázó adat az új évezredből való: 2008 közepe és 2009 közepe közötti időszakot összesítette egy legfrissebb jelentésében egy emberi jogi szervezet.

HÁTTÉR

Benzinár: mit tehet a kormány?

A magyar politikában az energiaárak kérdése jóval több, mint egy szakpolitikai ügy. A 2002-es „Nem lesz gázáremelés!" vita óta szimbólummá vált, és azóta is állandó konfliktusforrás a kormány és az ellenzék között. Az utóbbi hetekben újra kiéleződött ez a kérdés, hiszen az üzemanyag ára hétről hétre nő(tt). Az újra induló vita egyrészt kikezdheti a Fidesz hitelességét, másrészt jelentős társadalmi hatásai vannak - fogalmaz a Heteknek írt szakmapolitikai elemzésében a Policy Agenda Intézet.

Börtönország

A földnek ezen a pontján huszonkétmillió embert tart szó szerint fogságban a kommunista abnormalitás és az ázsiai fanatizmus ördögi elegye. Az életnek itt szinte semmi értéke nincs, és a szabadság bármely dimenziója gyakorlatilag ismeretlen a lakosság előtt. Vezetőik a világ egyik legnagyobb hadseregét tartják állandó készenlétben, ám arrogáns magabiztosságukat mégsem ez, hanem az atombomba birtoklása adja. Lukács Csaba újságíró, a Magyar Nemzet külföldi tudósítója kétszer járt már Észak-Koreában.

Láthatatlan milliárdok

A KSH vitatott adatai szerint a prostitúcióipar közel 160 milliárdos évi forgalmat bonyolít hazánkban. A kritikusok a hivatalos statisztikák megalapozottságát hiányolják, de nem vonják kétségbe, hogy óriási, akár nagyságrendekkel komolyabb összegek mozgásáról beszélhetünk. Szakértők szerint összetett társadalmi jelenségről, mindenekelőtt szociális problémáról van szó, melynek a megfelelő kezelését eddig egyetlen hazai kormány sem vállalta fel.

Beteljesül-e Mikola betonozós álma?

A 2014-es országgyűlési választásokon előfordulhat, hogy Tőkés László képviselőként bekerülhet a magyar törvényhozásba. Bár hivatalos álláspont még nincs, de több nyilatkozat arra utal, hogy a kettős állampolgársággal együtt a kormány választójogot is biztosítana a határon túli magyaroknak. Az már biztos, hogy az új alkotmányban nem szerepel majd a választójog feltételeként a magyarországi bejelentett lakcím. Elfogadhatatlan a határon túli magyarok választójoga – mondja viszont az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője. Ehhez a szervezethez  tartozik a Fidesz is.

KÁVÉSZÜNET

Messi messze a legjobb?

Lionel Messi, a Barcelona argentin játékosa zsinórban másodszor nyerte el az Aranylabdát. A győztes két csapattársát, Andrés Iniestát és Xavi Hernándezt utasította maga mögé. A héten kihirdetett eredmény nagy meglepetést keltett, mivel Messi ugyan szárnyalt a spanyol bajnokságban a Barcelonával, viszont a tavalyi év legrangosabb sporteseményén, a dél-afrikai futball-világbajnokságon Argentína színeiben még gólt sem szerzett, míg Iniesta neve mellett a világbajnoki címet jelentő döntő gól szerepel.

Az utolsó lovagok

Kis túlzással azt mondhatnánk, a katasztrófavédők éve volt a tavalyi: a kora nyári árvíz, a nyári viharok, majd októberben a vörösiszap-ömlés, amely bejárta a világsajtót. Úgy tűnik, a rossz sorozatnak még nincs vége, hiszen jelenleg is a fél ország szenved a belvíztől.

Washingtoni múzeumi körkép

Múzeumok éjszakája, Múzeumok őszi fesztiválja és egyéb trendi ötletek a közönség becsalogatására Magyarországon. De mi van az év többi, nem akciós napján? Mitől leszünk kíváncsiak a régi korok emberére, szokásaira? Mitől tudunk méltón emlékezni nagy elődeinkre, mi kell az egészséges nemzeti öntudat kifejlesztéséhez? Mitől nem válik unalmassá egy kiállítás? Mit tegyen a kultúrpolitika, mire adjon pénzt? Kérdések, melyek nagyon messze, egy európainak tűnő tengerentúli nagyvárosban fogalmazódtak meg bennem, ott, ahol megtalálták a jó válaszokat: az USA fővárosában.

Pénz – beszéljük meg!

Ádám jól menő vállalkozó volt, de a gazdasági nehézségek az ő cégét is elérték az elmúlt két évben. Ahogy akadoztak a megrendelések, egyre több időt töltött az irodában, a megoldásokat keresve. Aztán az otthoni veszekedések is megszaporodtak, míg egy este üres lakásba érkezett haza. Zénó sikeres középvezető volt, de 2009-es elbocsátása óta nem talál jól fizető állást. A párja szerint nem elég rámenős, a lecsökkent családi költségvetés pedig mindennapossá tette a feszültségeket. Zita korábban szinte csak hobbiból űzte  magánpraxisát, a fő kereső a férje volt. A két kereset mellett nem is volt feltűnő, hogy a családi béke a hatalmas fogyasztáson alapul. Az elmúlt évben azonban változott a felállás: az asszony jövedelmére egyre nagyobb szükség lett. A férj emiatt akár kétes üzletekbe is belekóstolt, csakhogy a luxus életszínvonalat – és a saját nélkülözhetetlenségének a látszatát – fenn tudja tartani.

Bicskától a sebészkésig

Vajon mi kell ahhoz, hogy egy írni-olvasni alig tudó takarítónő bukdácsoló és indulataival küzdő fiából világhírű idegsebész váljon? Leginkább hit, salamoni bölcsesség, valamint az áldozatmentalitás teljes elutasítása. Dr. Ben Carson számos olyan, orvosi szenzációnak számító műtétet hajtott már végre, amelyekkel életeket mentett. És elmondása szerint az operációk során sokszor érzi, hogy a kezét „Isten vezeti”.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!