hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szárazföldi cunamik

2011. 01. 14.
Lapzártánk idején tetőzött az ár az ausztráliai Brisbane-ben. A kontinensnyi ország harmadik legnagyobb városában több tízezer ház került veszélybe az ár miatt. Szemtanúk már cápát is láttak az elárasztott utcákon.

Mindenfelé törmelék úszik az árral Brisbane utcáin. Még egy eredetileg úszó étterem is elszabadult az árban. A kétmilliós ausztrál várost átszelő folyó kilépett a medréből, és elárasztott több elővárost, de a felhőkarcolókkal teli városközpont is veszélybe került. Sok utcában csak csónakkal lehet közlekedni. Sokan a háztetőkön kerestek menedéket. Az egyik utcába szemtanúk szerint betévedt egy cápa. Az ár több tízezer ingatlant veszélyeztet.
Egy Hussain Mohammed nevű diák a BBC brit közszolgálati televíziónak arról számolt be, hogy teljesen elment az áram, így a város estére sötétbe borult. Szinte senkit nem lehetett látni éjjel az utcákon, mivel a víz szintje vészes gyorsasággal emelkedett. Campbell Newman, Brisbane polgármestere azt mondta, félelmet és rettegést kelt benne a folyó ereje.
„Ez történelmünk legsúlyosabb természeti katasztrófája” – mondta Queensland szövetségi állam miniszterelnöke. Anna Bligh azt is hozzátette, hogy bár a víz szintje nem éri el az 1974-es, rekord mértékű áradásokét, mégis óriási a katasztrófa, hiszen a város azóta sokkal nagyobb és jóval népesebb. Olyan városrészek is víz alá kerültek, amelyek nem is léteztek 36 évvel ezelőtt.
A hatóságok azt tanácsolták Brisbane lakosainak, hogy tartalékoljanak ivóvizet, készüljenek fel áramkimaradásokra, készítsék fel házaikat az áradat kivédésére, majd keressenek rokonaiknál vagy átmeneti szállásokon menedéket, és ne menjenek az utcára. Több tízezer embert érintett az árvíz közvetlenül a nagyvárosban. A lakosok fegyelmezetten vették tudomásul a vészhelyzetet, sokan valóban elindultak a menedékhelyekre. Fosztogatásokról nem érkezett jelentés, igaz, az egyik kerület polgármestere kilátásba helyezte, hogy „bója készül azokból, akiket lopáson kapnak”.
A helyszínen tájékozódott a helyzetről az ausztrál kormányfő is. Julia Gillard felszólította az embereket, hogy figyeljenek a szomszédaikra, kopogjanak be hozzájuk, főleg ha idős emberekről van szó, és már nem látták őket egy ideje.
„Queensland már túl van néhány sötét napon, de további sötét napok jönnek” – mondta Gillard. Az előrejelzések szerint valóban további esők várhatók. Pedig az ausztráliai Queensland szövetségi államban már hetek óta tart az áradás, aminek legalább 12 halálos áldozata van, ötvenen pedig eltűntek. Összesen mintegy 200 ezer embert érintenek az árvizek. Több települést szinte cunamiként öntött el a hirtelen jött áradat. A károkat több milliárd ausztrál dollárra becsülik. Gyakorlatilag leállt a két húzóágazat: a bányászat és a mezőgazdaság.

Haiti évforduló

Haitin az egy évvel ezelőtti, apokaliptikus földrengésre emlékeztek szerdán. 2010. január 12-én a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földmozgás a történelem egyik legpusztítóbb rengése volt. Mintegy 250 ezer halálos áldozatot követelt, és további százezrek megsérültek. Az utak jelentős része járhatatlanná vált, nem volt áram, és ivóvíz sem. A fővárosban és környékén élő embe­reknek szinte semmije sem maradt. Azóta is közel kétmillióan élnek ideiglenes sátortáborokban, ahol a rossz higiénés körülmények miatt tavaly kolerajárvány tört ki, amelyben eddig több mint 3600 ember halt meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!