hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Benzinár: mit tehet a kormány?
Ami a csövön kifér

2011. 01. 14.
A magyar politikában az energiaárak kérdése jóval több, mint egy szakpolitikai ügy. A 2002-es „Nem lesz gázáremelés!" vita óta szimbólummá vált, és azóta is állandó konfliktusforrás a kormány és az ellenzék között. Az utóbbi hetekben újra kiéleződött ez a kérdés, hiszen az üzemanyag ára hétről hétre nő(tt). Az újra induló vita egyrészt kikezdheti a Fidesz hitelességét, másrészt jelentős társadalmi hatásai vannak - fogalmaz a Heteknek írt szakmapolitikai elemzésében a Policy Agenda Intézet.

A korábbi kormányzati időszak alatt az az idő tájt ellenzékben lévő Fidesz azért támadta az akkori kabinetet, mert szerintük a kormánynak van eszközrendszere megakadályozni az üzemanyag árának növekedését, úgy, hogy csökkenti a jövedéki adó mértékét. Most, amikor tartósan 360 forint fölé emelkedett a 95-ös ólmozatlan benzin literenkénti ára, a jelenlegi ellenzék, emlékezvén a Fidesz korábbi kommunikációjára, természetesen szembesíti ezzel a kormányt. Persze, a válasz most is ugyanaz, mint pár évvel ezelőtt: a költségvetés jelenlegi helyzetében erre nincs mód.

Ki a felelős a benzinár növekedéséért?

Ahogy korábban említettük, erősen társadalompolitikai hatása van a benzinár emelkedésének. Hiszen a családok jövedelmi helyzetében komolyan érezteti hatását, amelyért sokan a kormányt fogják felelőssé tenni. De vajon felelős-e az aktuális kormány, és ha igen, miben?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!