hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Trump-ítélet: mutatjuk, miért lejt a pálya

Nyugodtan állíthatjuk, hogy történelmet írt a manhattani bíróság Donald Trump volt amerikai elnök ügyében, ugyanis ilyen körülmények, ilyen eljárási rend és ilyen ítélet még egyetlen amerikai bíróságon sem született. Sőt, a döntés következményei is egyedülállók lehetnek a novemberi elnökválasztás szempontjából.

Lelepleződött, mik az EP-választás igazi céljai

Lapzártánk idején még javában dübörög az önkormányzati és európai parlamenti választások kampányhajrája, az orosz–ukrán háborús részvétellel kapcsolatos parázs viták árnyékában egyre nagyobb kérdőjel rajzolódik ki Magyarország és a blokk jövőjével kapcsolatosan.

Belföld

Békés Márton: Magyarország Európa laboratóriuma lesz?

Néhány nappal a választások előtt értékeltük az elmúlt hónapok fejleményeit Békés Mártonnal, a XXI. Század Intézet igazgatójával, aki az „Operation Peter Magyar” művelet hátteréről is beszélt.

Izgalmas lett a kampányhajrá

Orbán Viktor intenzív kampányfinise fordíthatta meg a Fidesz kegyelmi botrány óta felgyorsult lejtmenetét – nyilatkozta lapunknak Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research igazgatója, miután a héten közzétett mérésükből kiderül, a kormánypárt népszerűsége egy hónap alatt, 6 százalékot erősödve visszakapaszkodott 45 százalékra. A kutatók szerint jót tett a Fidesznek a Békemenet, ahol erőt sugárzott a Duna-parton vonuló tömeg, bár a kutatásokban eddig folyamatosan erősödő Magyar Péter is hasonló tömegdemonstrációra készül a választások előtti napon. Az előjelekből nyilvánvaló: talán az eddigi legizgalmasabb EP-választás előtt állunk.  

Hit és értékek

Mi a választás tétje keresztény szempontból?

Napjainkban az egyik legnagyobb hiba, amit egy keresztény hívő elkövethet, az, ha azt hiszi: politikai állásfoglalásainak és döntéseinek nincsen messzemenő következménye és erkölcsi jelentősége. A Biblia az individualizmus helyett teljesen más elveket közöl a hívők közéleti szerepvállalása kapcsán.

HÁTTÉR

Keblére öleli vagy börtönbe zárja a szülővárosa Trumpot?

Donald Trump személyes története szorosan összefonódik New Yorkkal. Itt töltötte formatív éveit, itt épített sikeres építőipari birodalmat és most itt lett törvényen kívüli. Épp, amikor meghódítani, azaz a választási térképen republikánus pirosra színezni készül a megrögzötten demokrata metropoliszt.

Így lehetne megoldani a roma-helyzetet?

Tradicionális oláh cigány családból származik, 15 évesen feleség lett, 20 évesen takarítónőként dolgozott. Ma többdiplomás segítő szakember, aki Sztojka Attila kormánybiztos felkérésére lett a CIKÖSZ elnökségi tagja. Balogh Szilvia a cigányság felemelkedésének kulcsát az evangéliumban és a roma nők helyzetének javításában látja.

Tulajdonképpen miről szól Tolsztoj óriási regényfolyama?

Legtöbben úgy tartják, hogy a Háború és béke háborúellenes mű. De ha jobban megnézzük, kiderül, hogy nem, Hanem a nyugatról érkező háború elleni mű. Ez óriási különbség. Különösen napjainkban. Valójában ez egy honvédő szabadságharcra felszólító alkotás, a kívülről jövő uralkodási kísérletek elhárítására.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!