hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy év börtön lelkigondozásért?
Új törvény a „melegek védelmében”
Egy év börtön lelkigondozásért?

Új törvény a „melegek védelmében”(Forrás: Jesus.de)

2020. 05. 21.
Németországban az Egészségügyi Minisztérium elõterjesztése alapján a Bundestag törvényben tiltotta be homoszexuálisok terápiás „visszafordító kezelését”. A témáról Uwe Heimowskival, a Német Evangélikus Szövetség munkatársával beszélgettünk, aki a kormány, illetve a Bundestag felé képviseli a szervezetet.

Akár egyéves börtönbüntetést is kaphat a jövőben az, aki „kényszerrel” igyekszik valakit elfordítani a homoszexuális életformától. Mit jelent ez az egyházak számára?

– A Német Evangélikus Szövetség, amelyet képviselek, több felekezetet és rengeteg Bibliához hű hívőt tömörít, akik természetesen aggodalommal figyelik a fejleményeket. A Bibliában az áll, hogy a homoszexualitás bűn, ám a törvény kapcsán felmerül a kérdés, hogy szabad-e ezentúl olyan embereknek segítséget nyújtani, akik meg szeretnék változtatni ezt az életvitelt. Előfordulhat, hogy valaki felkeres egy gyülekezeti tagot, hogy szeretne kijönni a homoszexualitásból, a hívő imádkozik is vele, majd – ha az illető feljelenti – azonnal a bíróság előtt találja magát.

Másrészt viszont a törvény szövegezése úgy készült, hogy garantálja a vallásszabadságot. Az egyház ugyanis a törvény értelmében nem mondhatja, hogy ha valaki homoszexuális, az beteg, de azt igen, hogy a homoszexualitás bűn. Ez a megkülönböztetés nagyon fontos nekünk, mert az állam nem mondhatja meg, hogy mi a bűn, mi pedig cserébe nem avatkozunk a pszichológia dolgába. Ebben az értelemben továbbra sem bűncselekmény a szellemi véleményünket kifejezni a kérdésben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!