hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyerekeknek tilos!
Új mozgalom Amerikában

2011. 11. 17.
Egyre több amerikai véli úgy, hogy gátat kell vetni a rakoncátlan gyermekek „önkényének”, és egyre többen értenek egyet azzal a döntéssel, hogy egyes éttermek korhatárhoz kötik a gyermekek jelenlétét. Az ellenzők tábora viszont elfogadhatatlan diszkriminációnak tartja a gyermekek közösségi vagy közéleti helyszínektől való távoltartását.

Amikor Mike Vuick, a pennsylvaniai McDain's étterem 64 éves tulajdonosa idén nyáron úgy döntött, hogy étterméből kitiltja  a 6 évesnél fiatalabb gyermekeket, maga is meglepődött az óriási sajtóvisszhang láttán. Nemcsak a kontinensnyi méretű országban, hanem Ausztráliától Új-Zélandig a világ számos részén felkapták a hírt, s olyan tévétársaságok foglalkoztak vele, mint a CNBC, az MSNBC vagy a Fox News. Egyesek hősként méltatták Vuickot, mások szerencsétlen öregembernek titulálták, aki diszkriminációval sújtja a legkisebbeket. Pedig csupán annyi történt, hogy a vendéglősnek elege lett a panaszokból, miszerint egyes - nem kellő nevelésben részesített - kölykök nem hagyják nyugodtan étkezni a felnőtt vendégeket. Az étteremtulajdonos hiába próbált szót érteni a szülőkkel, süket fülekre talált, s noha ő is tudja, hogy a szabály nem disztingvál jó modorú és neveletlen gyerek között, valamit tennie kellett. „Sok szülő világában - s talán ez rendben is van - a gyermekük a középpont. Azonban nem akarják felfogni, hogy a világmindenségnek már nem a csemetéjük a centruma" - mondta a vendéglős a Pittsburgh Post Gazette-nek.

Vuick úr rendeletét több ezer e-maillel „jutalmazták" az érintettek, amelyekben - állítása szerint - a döntését helyeslők 11-szeres túlerőben vannak az ellenzőkkel szemben. Ráadásul a többgyermekes családok többsége is az ő pártján áll. A közvélemény-kutatások eredményei szintén őt látszanak igazolni: a pittsburghi KQV-AM rádió felmérése szerint a hallgatók 74 százaléka elfogadta, 26 százaléka ellenezte a tiltást. Egy tévécsatorna weboldalán pedig 10 ezer emberből 64 százalék helyeselte a korhatár bevezetését, 26 százalék elfogadhatatlannak tartotta, és 10 százalék tartózkodott.

Az óriási visszhang kirobbanásának egyik oka az lehet, hogy országszerte hasonló tapasztalatokkal találkoztak azok a felnőttek, akik tehetetlennek érezték magukat a neveletlen gyermekek „önkényuralmával" szemben. A karolinai Olde Salty étteremben azóta egy táblát függesztettek ki, miszerint „Az ordibáló gyermekeket NEM toleráljuk". Néhány felbőszült szülő számára ez a felirat lépte túl a tolerancia-küszöböt. Pedig a chicagói Taste of Heaven már 2005-ben figyelmeztette a gyermekeket a helyes viselkedésre, miután azok a finom sütemények láttán szüleik szeme láttára rohantak bele a süteményes vitrin üvegfalába.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!