Zelenszkij orosz csapatkivonást kért karácsonyra, Washington és Moszkva szerint kár erre várni
Amerika az ukrán légvédelem erősítéséről tárgyal
Zelenszkij orosz csapatkivonást kért karácsonyra, Washington és Moszkva szerint kár erre várni

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 12. 15.
Az Egyesült Államok nem számít arra, hogy a harcok leállnának Ukrajnában a télen, illetve, arra sem mutatnak jelek, hogy a háború véget érne az év vége előtt - jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának kommunikációs vezetője szerdán egy sajtóbeszélgetésen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn beszélt arról, hogy Oroszország karácsonykor megkezdheti csapatainak kivonását Ukrajna területéről, és ezzel megmutathatja, hogy képes lemondani az agresszióról. "Azt javasoljuk, hogy Oroszország tegyen egy konkrét, érdemi lépést a diplomáciai rendezés felé, amelyről Moszkvában oly gyakran beszélnek. (...) 

Helyes lenne idén karácsonykor megkezdeni az orosz csapatok kivonását Ukrajna nemzetközileg elismert területéről"

- fejtette ki Zelenszkij, de az ukrán elnök felhívását Moszkva elutasította, amikor Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő kijelentette: senki sem tett javaslatot ukrajnai tűzszünetre, a téma nincs napirenden. Szerdai sajtótájékoztatóján nem kívánta kommentálni azokat a sajtóértesüléseket sem, amelyek szerint Washington Patriot rakétavédelmi rendszereket szállíthat Kijevnek.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a Kremlben egyetértés van abban, hogy ezek a rendszerek azonnal legitim célpontokká válnának az orosz fegyveres erők számára.

Az ügy előzménye az keddi sajtóértesülés, miszerint az Egyesült Államok Patriot típusú nagy hatótávolságú légelhárító rendszert ad Ukrajnának. A CNN internetes oldalán írt arról - több kormányzati forrásra hivatkozva -, hogy az amerikai kormányzat már véglegesíti a terveket a Patriot típusú légelhárító rakétarendszert Ukrajnába telepítéséről - írja az MTI.

John Kirby most úgy fogalmazott,

nem tudja megerősíteni, hogy megállapodás született volna a szállításokról.

Ugyanakkor Pat Ryder, a légierő dandártábornoka korábban megerősítette, hogy zajlanak az egyeztetések az ukrán légvédelem erősítéséről, de ő sem kommentálta a sajtóértesülést, miszerint Patriotokról is szó van.

Ukrajna hónapok óta kér az Egyesült Államoktól nagy hatótávolságú légelhárító rendszert, ami hatékony lehet az orosz hadsereg folytatódó, kiterjedt rakétatámadásaival szemben.

(Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!