WHO: A határok lezárása „nem fenntartható stratégia” a koronavírus ellen 
WHO: A határok lezárása „nem fenntartható stratégia” a koronavírus ellen 

Illusztráció(Forrás: Shutterstock/Puzzlepix)

2020. 07. 28.
Az Egészségügyi Világszervezet szerint számos ország számára „majdnem lehetetlen” zárva tartani a határait a belátható jövőben. A határzár és az utazási korlátozások számos ország koronavírus elleni harcának fontos része maradtak a második hullámban is.

Bár sokan azt várták a nyártól, hogy csökkenni for a koronavírus-járvány tombolása, több országban hamar érkezett a második hullám a nagy meleg ellenére. Újabb korlátozó intézkedéseket léptettek hát életbe, hogy megfékezzék a fertőzések számának gyors növekedését

A Covid-19 járvány megfékezése céljából alkalmazott határzár-stratégia azonban nem fenntartható, nyilatkozta a WHO hétfőn, sürgetve az országokat, hogy a vírus helyi terjedésével kapcsolatos információkon alapuló átfogó stratégiát alkalmazzanak.

Ugyanakkor az, hogy Európán belül bizonyos országokban nő a fertőzések száma, máshol pedig úgy tűnik, sikerült megfékezni a járványt, így lazítottak a korlátozó intézkedéseken, vitákat generált a frissen életbe léptetett határzárok értelmét illetően. 

Az ENSZ egészségügyi testülete arra figyelmeztetett, hogy az ilyen intézkedéseket nem lehet hosszútávon fenntartani, és csak akkor hasznosak, ha más széleskörű a fertőzési láncok azonosítására és megtörésére irányuló intézkedések mellett alkalmazzák őket. 

"A nemzetközi határok zárva tartása nem feltétlenül fenntartható stratégia a világgazdaság és a világ szegényei, de igazából senki szempontjából sem,”

 

- nyilatkozta Michael Ryan, a WHO képviselője. 

"A gazdaságoknak meg kell nyílniuk, az embereknek dolgozniuk kell és a kereskedelemnek vissza kell állnia a normális kerékvágásba.”

 

Ryan hozzátette, a koronavírus esetében lehetetlen olyan egységes politikát alkalmazni, ami mindenki számára megfelelő, mert a fertőzések különböző módokon jelentkeznek a világ országaiban. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, számos ország, köztük Magyarország is beutazási tiltásokat helyezett életbe erősen fertőzött országokkal szemben. A legfrissebb hírek szerint Spanyolországban, Franciaországban és Németországban ismét nagy növekedésnek indult a fertőzések száma.

(i24News/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!