Vidnyánszky: tudtuk, hogy ekkora balhé lesz, fel voltunk készülve
Az SZFE kuratóriumi elnöke Hit Rádiónak nyilatkozott az egyetemet övező konfliktus hátteréről
Vidnyánszky: tudtuk, hogy ekkora balhé lesz, fel voltunk készülve

Forrás: Youtube/ATV

2020. 10. 07.
Nem érte felkészületlenül a konfliktus, elismerte, hogy biztos elkövettek hibákat, megbánta, hogy “bagázsnak” nevezte a színművészetis csapatot, és reményét fejezte ki a gyors konszolidálódással kapcsolatban Vidnyánszky Attila. A Nemzeti Színház igazgatója és a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának elnöke a Hit Rádió Gyújtópont című műsor vendége volt. 

"Ez egy nagyon komoly harc, egy nagyon komoly folyamat, amely remélem egyfajta tisztuláshoz és megoldáshoz fog vezetni. Nem most lesz vége, ez egy hosszú folyamat még, de azon vagyunk mindnyájan a kuratóriumon belül, hogy mihamarabb konszolidálódjék a helyzet"

- felelte az interjú elején Vidnyánszky az irodája előtti plakátok által inspirált kérdésre, hogy a történtek a komédia vagy a tragédia műfajához állnak közelebb, hozzátéve: reméli egyik műfajba sem kell majd sorolni az eseményeket. 

A kuratóriumi elnök ugyanakkor világossá tette, nem érte meglepetésként őket a helyzet, tudták, hogy ekkora balhé lesz, fel voltak készülve. Több évtizedes szakmai kapcsolatai bánták, számos előadásának házigazdája üzente meg külföldről, hogy persona non grata, ne is jöjjön.

Beismerte ugyanakkor, hogy biztosan követtek el hibákat a folyamat során, az egyik pedig határozottan az volt, hogy “bagázsnak” nevezte a színművészeti csapatot.

"Hiba volt, igen. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy álságos és felháborító az a játék, amely arról szól, hogy a tanárok és az egyetem vezetése mennyire szeretnének dolgozni és tanítani, és hogy a diákok teljesen függetlenül szervezik az életüket. Ez annyira hazug és nem igaz. Eszük ágában nincs elindítani a normális oktatást, ezért kellett drasztikus lépésként kívülről kinevezni embereket."

Azoknak a diákoknak, akik attól tartanak, hogy majd egy fundamentalista, elnyomó intézménybe kell majd járniuk, Vidnyászky az interjú során azt üzente,  nyugodtan nézzék meg, milyen előadások születtek eddig az intézményben folyó munka eredményeképp.

Bár korábbi nyilatkozata alapján úgy tűnt, hogy szükséges, félre áll, a Hit rádió kérdésére kijelentette, az a szándéka, hogy végigcsinálja az újítási folyamatokat.

"Mindez nem pusztán személyes ügy, hiszen önmagán túlmutató dolgok vannak. Szerinte bárki lenne a helyén, ugyanez a forgatókönyv zajlana."

(Hit Rádió/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!