Egy forradalom paródiája
Egy forradalom paródiája

Forrás: Youtube/Katona József Színház

2020. 10. 21.
Egy többrészes sorozatot néz a közönség immár hónapok óta: egy forradalom paródiáját. Színészetben profik adják elő. Az egyik részben forradalmi elődökre emlékeztek: a komédiások élőképben formálták meg Eugéne Delacroix, „A szabadság vezeti a népet” című képét. A lendületet megőrizve az egyik következő látványos részt október huszonharmadikán mutatják majd be, a kommunista diktatúra ellen felkelők jelmezében.

Ez egy véleménycikk.

Maguk a résztvevők nem egészen tudják eldönteni, hogy most ez az egész komoly vagy csak egy inspiratív performansz. Az az igazság, hogy én sem tudom eldönteni.

Nézve a képen a rokonszenves hülyéskedést, nehezen tudom elhinni, hogy ezek a fiatalok gaz felforgatók. Valószínűleg nem is azok.

Most épp tanköztársaságot játszanak.

Miért állt elő mégis ez a furcsa helyzet? Az ugyanis teljesen biztos, hogy épületek elfoglalása és az ehhez hasonló eszközök erősen bolsevik mószerek ( a korai , még hatalmon kívüli korszakból). Ez nem normális politikai harc, ez inkább egyetemeltérítés. Sokak szerint a kormányzat az eltérítő. Nekik megmutatnám a felsőoktatási törvény két részletét.

Az egyik: „A felsőoktatás rendszerének működtetése az állam, a felsőoktatási intézmény működtetése a fenntartó feladata.” A másik: „Felsőoktatási intézményt önállóan vagy más jogosulttal együttesen...a Magyarországon nyilvántartásba vett alapítvány, vagyonkezelő alapítvány, közalapítvány...alapíthat.”

Nem mennék bele itt részletesen az oktatáspolitikai kérdésekbe, az egyetemi autonómia terjedelmének rejtelmeibe. A fenti részletekből az kiderül, hogy a fenntartó akár meg is szüntetheti az intézményt. Én például úgy gondolom, hogy a színészképzés akár teljesen magánkézbe is kerülhetne. Egyértelmű, tehát, hogy komoly gondok vannak a hallgatók módszereivel és álláspontjával. Talán a kormány is lehetett volna tárgyalás-centrikusabb. De türelmesek, az biztos.

A hallgatókat saját maguk mellett különböző politikai erők, tanácsadók tolják abba az irányba, hogy a paródiából tragédia legyen.

Sokan szeretnék, hogy a sok szempontból természetes ifjonti hévből komoly forradalmi láz keletkezzen a szabadon és demokratikusan választott kormányzat ellen. A képen fent látszik az önirónia, az, hogy nem veszik túl komolyan magukat. Jó lenne, ha ez így is maradna.

Reviczky Gábor nem ajánlotta a hallgatóknak, hogy később ugyanezeket a módszereket alkalmazzák a színházban, ahol dolgozni fognak. Ezt én sem ajánlanám. Az a javaslatom, hogy zárják le ezt a hosszúra nyúlt sorozatot, adják vissza az eltérített épületeket és tanuljanak. Még a céljaikról sem kell lemondaniuk, csak demokráciában elfogadott mószereket válasszanak.

Az előadás, a szatíra, a paródia meg tetszett, bevallom. Tanulság is van: így nem szabad.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!