Újabb vírus jelent meg Kínában, járványtól tartanak a tudósok
Újabb vírus jelent meg Kínában, járványtól tartanak a tudósok

Képünk illusztráció. /Forrás: Shutterstock/Puzzlepix/

2020. 06. 30.
Sajnos ez nem egy rossz vicc: az új típusú influenzavírus-törzs egyelőre csak disznókat fertőz, de minden esély megvan arra, hogy idővel emberre is átterjed. 

Kínában felfedeztek egy új influenzavírus-törzset, amely magában hordozza egy újabb járvány kitörésének a lehetőségét – írja a BBC. A betegség a közelmúltban jelent meg a sertések között, de tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a vírus könnyen átterjedhet az emberekre is. 

A kutatók attól tartanak, hogy az újtípusú influenza mutálódva könnyen terjedhet emberről-emberre, ezáltal újabb globális világjárvány robbanhat ki.

Hozzáteszik, hogy a probléma ugyan jelenleg nem áll fenn, a betegség rendelkezik minden olyan jellemzővel, ami lehetővé teszi az emberek megfertőződését, ezért szorosan nyomon kell követni a vírus alakulását. A cikk azt is megjegyzi, hogy mivel egy teljesen új törzsről van szó, az emberi szervezet nem immunis a betegségre, vagy csak csekély immunitással rendelkezik. 

A kutatásban résztvevők szerint minél hamarabb intézkedéseket kell hozni a vírus megfékezése érdekében, és szoros megfigyelés alá kell vonni a sertéstelepeket. 

(BBC)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!