Újabb mérföldkő: átlépte a hárommilliót a beoltottak száma
A miniszterelnök közösségi oldalán jelentette be a hírt
Újabb mérföldkő: átlépte a hárommilliót a beoltottak száma

Forrás: Facebook /Orbán Viktor

2021. 04. 13.
Átlépte a beoltottak száma a hárommilliót, ezt Orbán Viktor jelentette be Facebook-oldalán. A kormány korábban azt kommunikálta, hogy ennél a mérföldkőnél további enyhítéseket jelentenek be, azt viszont még nem tudni, hogy pontosan milyeneket.

A miniszterelnök már múlt pénteken jelezte, hogy várhatóan a mai napon lesz az, amikor Magyarországon az oltottak száma eléri a hárommilliót.

Egyelőre nem tudni, hogy ez újabb enyhítéseket bejelentéséhez vezet-e majd, ahogy azt korábban belengették.

megérkezett a Janssen-oltóanyag első szállítmánya Magyarországra

Megérkezett a Janssen-oltóanyag Magyarországra kedden, az első szállítmány összesen 28 800 embernek elegendő vakcinát tartalmaz - jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a Hungaropharma kőbányai telephelyén.

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

Galgóczi Ágnes közölte, a szállítmány fagyasztva érkezett és így is tárolják, kiszállítását csak a kiolvasztás után kezdik el. Elmondta, a tervek szerint a Janssen-oltóanyagot honvédségi oltóbuszokkal viszik a kistelepülésekre, és

várhatóan hétfőn kezdik meg az oltást.

A Janssen adenovírusvektor-vakcina egyadagos, tehát nincs szükség második, emlékeztető oltásra a védettség kialakításához.

Mint mondta, ez az oltóanyag az orosz Szputnyik-oltóanyag első komponenséhez hasonló.

Közölte, az egy adagos Janssen-oltóanyag 18 éven felüliek beoltására alkalmas, és köztük a krónikus betegek is megkaphatják. Jelezte,

a beoltottak 14 nap után már védettnek minősülnek.

Elmondta, újabb Janssen-oltóanyag várhatóan két hét múlva érkezik, abban a szállítmányban már 58 ezer adag lesz.

A kedden érkezett szállítmányt a Hungaropharma kőbányai úti telephelyén tárolják, mínusz 20 Celsius fokon. Az NNK járványügyi osztályvezetője az oltóanyag kiszereléséről azt mondta, egy dobozban tíz ampulla van, egy-egy ampulla öt ember oltására elegendő, egy adag pedig fél milliliter.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!