hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kell-e tartani a keleti vakcináktól? - ellenérzések és ellenőrzések
Növekszik az oltási hajlandóság, de sokan még kivárnak
Kell-e tartani a keleti vakcináktól? - ellenérzések és ellenőrzések

Müller Cecília országos tiszti főorvos megkapja a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagját.(Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

2021. 02. 03.
Az egészségügyisek és az idősotthonok lakói után a héten kezdődött el az oltási program harmadik szakasza, a 80 év fölöttiek és a katonák oltása. Az oltási hajlandóság világszerte, így hazánkban is növekszik ugyan, de az emberek jelentős része még kivár.

A magyarok körében tavaly novemberben mért, világviszonylatban is rendkívül alacsony, 15 százalékos oltási hajlandóság óta folyamatosan növekvő tendencia jellemző. A KSH hetenkénti mérése alapján január végére 34 százalékra nőtt a magukat beoltatni szándékozók aránya, az ellenzőké pedig 34-ről 25 százalékra csökkent, míg a bizonytalanok száma még mindig meghaladja a 40 százalékot. A megfelelő átoltottsághoz minimum 50 százalékos beoltottság szükséges. Nálunk eddig 250 ezer embert oltottak be, ebből 77 ezret a szükséges két adaggal. 

Az elmúlt hetekben világszerte növekedett az emberek hajlandósága arra, hogy beoltassák magukat a koronavírus elleni oltással, ám – a YouGov nemzetközi felmérése szerint – a legkevésbé a kínai és orosz vakcinában bíznak, leginkább pedig az amerikai, angol, német gyártmányokban (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca). Kiderült az is, hogy az oltást nem tervezők túlnyomó része sem megrögzött oltásellenes, hanem csak szeretné kivárni, hogy kiderüljön: elég biztonságosak-e a vakcinák. A KSH mérései is azt mutatják, hogy az oltáshoz való hozzáállást leg­inkább a vakcina biztonságosságáról alkotott képünk befolyásolja. 

Rendhagyó engedélyezés

A biztonságérzetet azonban nem igazán erősítette, hogy a magyar kormány a januári rendeletmódosítások révén az AstraZeneca és a kínai Sinopharm vakcinák esetében szükségtelenné tette az OGYÉI szakmai értékelését a gyógyszerhatóság által kiadott ideiglenes engedélyekhez. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!