Újabb három gabonaszállító hajó hagyta el Ukrajnát
A hajók Írországba, Nagy-Britanniába és Törökországba tartanak
Újabb három gabonaszállító hajó hagyta el Ukrajnát

Illusztráció-Hajó az odesszai kikötőben( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 08. 05.
A török védelmi minisztérium bejelentése szerint három gabonával megrakott hajó hagyta el az ukrán kikötőket pénteken a nemrégiben megkötött biztonságos áthaladásról szóló megállapodásnak megfelelően.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a háború kitörése óta az első gabonaszállító hajó hétfőn indult útjára Odesszábból. 

„Arra számítunk, hogy az ENSZ és Törökország részéről a biztonsági garanciák továbbra is működni fognak és a kikötőinkből származó élelmiszerexport stabil és kiszámítható lesz minden piaci szereplő számára.”

- mondta az ukrán infrastruktúra fejlesztésért felelős miniszter a hajók elindulása után. 

Az öt hónapja tartó háborúban diplomácia áttörésként értelmezhető, hogy az ENSZ és Törökország közvetítésével biztonságos áthaladási megállapodást kötött Kijev és Moszkva, azután, hogy az ENSZ globális élelmiszerhiányra figyelmeztetett a gabonaszállítások leállítása miatt. 

A nap folyamán két gabonaszállító hajó indult Csornomorszkból és egy Odesszából, melyek összesen mintegy 58 ezer tonna kukoricát szállítanak. 

A török védelmi minisztérium közölte, hogy az Odesszából Írországba tartó hajó 33 tonna kukoricát, a Csornomorszk kikötőjéből elinduló egyik hajó 13 ezer tonna kukoricát szállít Nagy-Britanniába, a másik pedig 12 ezer tonnát Törökország egyik fekete-tengeri kikötőjébe.

A Libéria lobogója alatt közlekedő, török áruszállító hajó várhatóan a nap folyamán érkezik meg Ukrajna csornomorszki kikötőjébe- közölte az odesszai regionális igazgatás. Ez az első hajó lenne, amely a háború kitörése óta ukrán kikötőbe érkezne. 

(Reuters/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!