Újraindult az ukrán gabonaexport, enyhülhet az élelmiszerhiány
Újraindult az ukrán gabonaexport, enyhülhet az élelmiszerhiány

Illusztráció - Gabonaszállító hajó az odesszai kikötőben.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 08. 01.
Az orosz-ukrán háború kitörése óta elhagyta az odesszai kikötőt az első olyan hajó, mely ukrán gabonát szállít. Az ukrán export újraindulásával valamelyest enyhülhet a globális élelmiszerválság és a gabonaárak is csökkenhetnek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Oroszország és Ukrajna török közvetítéssel megállapodott arról, hogy az ENSZ-szel együtt egy műveleti központot hoz létre Isztambulban, ahonnan közösen koordinálják az ukrán gabona exportját a következő négy hónapban.

A tárgyalások során Oroszország beleegyezett abba, hogy a termények szállítása alatti időszakban nem támadja az ukrán kikötőket, de a megállapodás után alig egy nappal Oroszország két rakétát is kilőtt az odesszai kikötőre.

Ukrajna a megállapodással vállalta, hogy hadihajókkal kíséri majd a teherszállító hajókat, hogy el tudják kerülni az aláaknázott vizeket. Az egyezséget a felek meghosszabbíthatják a négy hónap lejárta után.

Az ukrán kikötőt elhagyó első hajó 26 000 tonna kukoricát szállít Libanonba, de a következő hetekre már további szállítmányokat is beterveztek.

Ma Ukrajna a partnereivel együtt még egy lépést tesz azért, hogy megelőzze a világméretű éhezést. A kikötők megnyitása legalább 1 milliárd dolláros valutabevételt fog hozni a gazdaságnak és lehetőséget biztosít a mezőgazdasági ágazat számára, hogy a következő évre tervezni tudjon”

- írta Alexander Kubrakov infrastruktúráért felelős ukrán miniszter a Facebook-oldalán.

(BBC / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!