Újabb éremesély vívásban: Márton Anna az elődöntőben
A sértült térddel versenyző kardozó 11:25-kor vívhat a döntőért
Újabb éremesély vívásban: Márton Anna az elődöntőben

Fotó: MTI/Illyés Tibor

2021. 07. 26.
Márton Anna bejutott a legjobb négy közé, azaz az esti programban éremért vívhat a női kardozók hétfői egyéni versenyében a tokiói olimpián.

A 2015-ben világbajnoki bronzérmes, sérült térddel versenyző Márton a mindössze 18 éves, nemzetközi szinten szinte ismeretlen üzbég Zajnab Gyajibekovával csapott össze a negyeddöntőben és 15-11-re nyert, viszonylag simán. Az elején kedve szerint adta a tusokat, az első három perc után 8-2-re vezetett. A folytatásban aztán volt 9-2 és 10-4 is, de ekkor Gyajibekova magára talált, és feljött két tusra, előbb 11-9-re, majd 12-10-re és 13-11-re, a végén azonban Márton nyugodt maradt, és érvényesítve a papírformát megnyerte az asszót.

"Megpróbáltam nyugodt maradni, mert ez egy óriási lehetőség volt a számomra, főleg, hogy egy ilyen fiatal, rutintalan versenyzőt kaptam.

Nagyon nem szerettem volna, hogy elvigyen az izgalom és a hév. Arra törekedtem, hogy higgadt maradjak és egy pillanatra sem fordult meg a fejemben, hogy ezt az asszót nem fogom megnyerni" - mondta az MTI-nek a BVSC-Zugló 26 éves vívója, aki második olimpiáján szerepel. Öt éve, Rióban tizedik lett.

Elárulta, hogy az ellenfél feltérképezésében csapattársai, Katona Renáta és Battai Sugár is segítettek, mert ők látták az üzbég előző asszóját a lelátóról.

"Elmondták, hogy mire számítsak, és tényleg az is történt. Az elmesélésükre alapoztam a taktikámat és az előkészítéseimet, és működött. Ez csapatmunka volt"

- tette hozzá.  

Márton következő ellenfele az egyéniben kétszeres világbajnok, Rióban ezüst-, illetve csapatban olimpiai aranyérmes Szofija Velikaja lesz magyar idő szerint 11.25-kor. Az orosz kardozó a negyeddöntőben Athén és Peking bajnokát, a hozzá hasonlóan 36 éves amerikai Mariel Zagunist verte magabiztosan, 15-8-ra.

Ahogy azt mi is megírtuk, a magyar delegáció első két érmét is vívásban szereztük, Szilágyi Áron sporttörténelmet írt, sorozatban harmadszor is olimpiai bajnok lett, míg Siklósi Gergely ezüstöt szerzett.

"Őt nagyon jól ismerem, de nem szeretnék emlékezni egyetlen korábbi asszónkra sem. Szeretnék tiszta lappal indulni az elődöntőben, nyerjen a jobbik, az, aki ma jobb formában van és erősebb" - fogalmazott a magyar vívó, aki eddigi összecsapásaik során mindössze egyszer, egy 2018-as világkupán tudta legyőzni Velikaját.    

A bronzmérkőzést 12.50-től, a döntőt 13.45-től rendezik a Makuhari Rendezvényközpont B csarnokában.

Eredmények:

a 32 között: Márton Anna-Marija Belen Perez Maurice (argentin) 15-12

a 16 között: Márton-Csoj Szu Jeon (dél-koreai) 15-12,

negyeddöntő: Márton-Zajnab Gyajibekova (üzbég) 15-11

(hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!