Új-zélandi férfi lehet az első "transznemű" súlyemelő olimpikon
Új-zélandi férfi lehet az első "transznemű" súlyemelő olimpikon

Forrás: Youtube/The Daily Wire

2021. 05. 07.
Laurel Hubbard új-zélandi súlyemelő, egy magát nőnek valló biológiai férfi, lehet az olimpiák történetének első transznemű sportolója, aki nők ellen versenyezhet a megmérettetésen. Ugyan még nem szerzett kvótát, és hivatalosan nem jelentették be, hogy a nemzeti csapat tagja lesz, de az összes kritériumnak megfelel, így a várakozások szerint ott lesz Tokióban.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Történelmet írhat az idei nyári olimpia, miután a "transznemű" súlyemelő Laurel Hubbard helye gyakorlatilag garantált a női nehézsúlyú kategóriában.

A 43 éves férfit hivatalosan még nem nevezték meg az új-zélandi csapat tagjaként, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség azonban megerősítette, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által jóváhagyott módosított szabályok miatt

automatikusan kvalifikálja magát.

Míg a csapatokat csak július 5-ig kell megnevezni, az új kvalifikációs szabályok értelmében, amelyek a Covid-19 járvány miatt léptek hatályba, Hubbard helye biztonsnak látszik a tokiói olimpián.

Ez azt jelenti, hogy a magát nőként meghatározó biológiai férfi lesz az olimpiák történetének első transznemű sportolója, aki nők ellen versenyez majd. Emellett ő lehet a játékok legidősebb súlyemelője is.

A "transznemű" versenyző kérdése erőősen megosztja a közvéleményt:

egyesek óriási előrelépésnek tartják a transz közösség szempontjából, mások azonban felháborítónak találják a nemi különbségből adódó tisztességtelen előnyt. 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság konkrét tesztoszteron szinthez (12 hónapon keresztül 10 nanomól/liter) köti a kvalifikációt, ez azonban sokak szerint nem az egyetlen faktor, ami hozzájárul az egyenlőtlen küzdelemhez. 

A közelmúltban számos tudományos tanulmány kimutatta, hogy a pubertáson átesett férfiak a tesztoszteronszintjük elnyomására szolgáló gyógyszerek szedése után is jelentős erőbeli előnyöket élveznek.

Hubbard 35 évig férfiként élt, és nem versenyzett a nemzetközi súlyemelésben. 2012-e nemváltása óta számos címet elnyert.

"A kiwik [új-zélandiak] tisztában vannak azzal, hogy férfiak női sportokban való versenyeztetése nyilvánvaló igazságtalanság"

- mondta Ani O'Brien, az új-zélandi "Speak Up for Women" lobbicsoport képviselője.

"Nemzetként büszkék vagyunk arra, hogy jó sportolunk, és a jövő évi olimpiára való felkészülésben ez most egyáltalán nem fest rólunk jó képet"

- tette hozzá O'Brien.

(Guardian/TheBlaze/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!