Tovább tombolnak a radikális abortuszpártiak, miközben egyre több a terhességmegszakítás az Egyesült Államokban
Újabb terhességi központra dobtak Molotov-koktélt
Tovább tombolnak a radikális abortuszpártiak, miközben egyre több a terhességmegszakítás az Egyesült Államokban

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 06. 16.
Radikális amerikai abortuszpárti aktivisták újabb abortuszellenes terhességi központra dobtak Molotov-koktélt az Oregon állambeli Gresham városában, alig egy héttel azután, hogy hasonló eset történt a New York állambeli Buffalóban.

Hasonló, radikális aktivisták korábban már Wisconsin és Oregon államban is Molotov-koktélokat dobtak ottani abortuszellenes csoportok irodáira, valamint egy abortuszellenes terhességi központra a New York állambeli Buffalőban.

Ugyanezek a személyek korábban már több, mint egy tucat templomot és más abortuszellenes terhességi központot is megrongáltak

- írta a LifeNews.

Szombat reggel ezúttal az Oregon állambeli Gresham Pregnancy Resource Centert gyújtották fel - fogalmazott a terhességi központ vezérigazgatójának közleménye. A helyi rendőrség és tűzoltóság nyomozásának első információi alapján a tűzbombát a központ egyik ablakán dobták be az épületbe. Személyi sérülés nem történt.

A robbanószerekkel elkövetett bűnügyekben nyomozó amerikai hatóság (ATF) helyi irodája vizsgálja a mostani gyújtogatási ügyet. Az elkövetők által az épület falán hagyott felirat alapján a Jane's Revenge nevű abortuszpárti aktivista csoport tagjait gyanúsítják a gyújtogatással. 

Ez a radikális csoport vállalta a felelősséget a Wisconsin állam fővárosában, Madisonban álló abortuszellenes, életpárti szervezet épületének májusi felgyújtásáért is.

A szervezet akkor még olyan, erőszakosabb támadásokkal fenyegetőzött, amelyek Wisconsin állam határain túlra is kiterjedhetnek, amennyiben nem teljesítik a törvényes abortusz lehetőségének megtartására vonatkozó követeléseiket.

"Wisconsin még csak az első szikra, de ott vagyunk mindenhol az Egyesült Államok területén, és nem adunk ki további figyelmeztetéseket"

- írta akkor a Jane's Revenge nevű radikális szervezet.

Egyre többen kérnek abortuszt

Mindeközben az amerikai közszolgálati rádió, az NPR szerdán arról tudósított, hogy az Egyesült Államokban egyre többen kérik művi terhesség-megszakítás végrehajtását az orvosoktól. Már 2020-ban megfordult az elmúlt 30 évben tapasztalt trend, amikor még csökkent az abortuszok száma, de

az elmúlt években stabilan emelkedni kezdett az esetek száma

- áll a Guttmacher Intézet szerdán közzétett jelentésében.

Az 1968-ban alapított, New York-i székhelyű, egészségügyi és közpolitikai kutatásokat végző intézet számításai szerint 2020-ban 930.160 ilyen beavatkozást végeztek az országban, s ez 8 százalékos emelkedést jelent a 2017-es adatokhoz képest.

A jelentés szerint a növekedés oka lehet, hogy egyes tagállamokban megnőtt a terhesség-megszakítást társadalombiztosítási finanszírozással végrehajtó egészségügyi létesítmények száma, illetve egyre több lett az alacsony jövedelmű amerikai családok abortuszának finanszírozását támogató civil- vagy magánalapítvány. Az intézet szerint másik ok lehet az, hogy 2019-ben az amerikai szövetségi kormány csökkentette az állami finanszírozású családtervezési program (Title X) támogatását, emiatt kevesebb amerikai jutott olcsó, vagy ingyenes fogamzásgátló szerhez.

A jelentés szerint az abortuszok száma leginkább a nyugati parton és a közép-nyugati térségben emelkedett. A szigorúbb szabályozású Missouri államból például a páciensek gyakran a szomszédos Illinois állam egészségügyi létesítményeinek szolgáltatásait vették igénybe, ebben a tagállamban 2017 és 2020 között 25 százalékkal nőtt az abortuszok száma. További magyarázat lehet - a kutatóintézet szerint - az, hogy az alkotmánybíróság szerepét is betöltő amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság júniusban várhatóan megsemmisíti a Roe kontra Wade néven ismert, 1973-as legfelsőbb bírósági döntést, amely legalizálta a terhességmegszakítást az Egyesült Államokban.

Fokozott védelem a legfelsőbb bírák családtagjainak is

Közben az amerikai Kongresszus alsóháza helyi idő szerint kedden este megszavazta a legfelsőbb bírák személyi védelmének kiterjesztését a bírák családtagjaira is, a javaslatot már csak az Egyesült Államok elnökének kell jóváhagynia - számolt be a The New York Times című amerikai napilap szerdán.

A képviselőház 396:27 arányban szavazta meg, hogy az alkotmánybíróság szerepét betöltő Legfelsőbb Bíróság mindenkori bíróira vonatkozó rendőri védelmet a családtagjaikra is kiterjesszék. A szenátus - az amerikai törvényhozás felsőháza - már a múlt hónapban jóváhagyta a javaslatot, amely most Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke aláírására vár. 

A múlt héten letartóztattak egy felfegyverzett férfit, aki Brett Kavanaugh, a Legfelsőbb Bíróság egyik konzervatív tagja Maryland állambeli otthonában tervezett a bíró életére törni. Mint azt vallomásában a férfi  elmondta, azért kívánta a bíró halálát, mert a legfelsőbb bíróság kiszivárgott véleménytervezete alapján attól tartott, hogy a bíró az abortuszjogok visszavonása és a fegyvertartás korlátozása mellett tenné le voksát.

(Hetek / MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!