Történelmi fordulat: Húsz év után ismét magyar polgármestere lesz Marosvásárhelynek
Soós Zoltán elképesztő fölénnyel nyert az önkormányzati választáson
Történelmi fordulat: Húsz év után ismét magyar polgármestere lesz Marosvásárhelynek

Forrás: Facebook/Soós Zoltán

2020. 09. 27.
Soós Zoltán lesz Marosvásárhely következő polgármestere, miután leváltotta a várost 20 éve vezető politikai kört. Mindezt ráadásul elsöprő fölénnyel.

Soós Zoltán függetlenként indult a romániai önkormányzati választásokon, az RMDSZ támogatásával. Soós a Maros Megyei Múzeumot vezetői történészként indult a választáson, amelyen a cél a várost már húsz éve irányítő Dorin Florea leváltása volt. A Florea-féle vonalat idén Claudiu Maior jelentette, akit a hírek szerint Soósnak rendkívül nagy arányban sikerült megvernie. 

Az RMDSZ és Soós Zoltán kampánycsapata által közzétett párhuzamos szavazatszámlálás szerint a magyar jelölt több szavazatot kapott, mint a riválisai együttvéve. 

Marosvásárhelyen 57 417-en szavaztak a román központi választási iroda által közzétett részvételi adatok szerint. A párhuzamos szavazatszámlálás szerint Soós jelentős előnnyel került az élre, 24 950 voksot kapott, a második helyen levő Claudiu Maior, aki a Pro Románia színeiben indult, 7611 voksot gyűjtött. A harmadikra, a liberális Theodora Benedekre 5899-en szavaztak. Ezeket a számokat még a nem teljes feldolgozottságnál jegyezték.

Soós Zoltán legutóbb az Indexnek adott interjújában beszélt arról, hogy az esetleges győzelme esetén "húsz elvesztegetett évet kell ledolgozni, behozni". A magyar politikus igyekezett hangsúlyozni, függetlenként indul, és számára egyedül Marosvásárhely érdeke számít, nem pedig politikai pártoké. 

Soós a győzelmi beszédében úgy fogalmazott: 

"Ma győzött Vásárhely! Együtt győztünk közösen! Azt ígértem, minden marosvásárhelyi polgármestere leszek. A város minden polgárát képviselem majd. Visszavettük Vásárhelyt, nem a magyarok, hanem a vásárhelyiek. Nem a magyarok győztek a románok felett, hanem a vásárhelyiek győztek."

Masorvásárhely győztes polgármestere elmondta, az elmúlt 20 év komoly sebeket ejtett, de "nem ért létfontosságú szervet, a szívet és az agyat, mert ma a vásárhelyiek szívvel és ésszel szavaztak". "Évszázados sebeket, évtizedes előítéleteket kellett begyógyítanunk" - magyarázta. 

Soós hozzátette, komoly feladatok várnak most a pártokra a győzelem után. A polgármester stabil koalíciót szorgalmazott, amely megérti a vásárhelyiek szavát. 

Soós Zoltánnal a Hetek korábbi interjúját itt olvashatja

Soós egyedüli magyar jelöltként szállt versenybe, mind a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), mind az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) támogatta.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes gratulált Kelemen Hunornak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökének a romániai önkormányzati választásokon elért eredményekhez.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy az RMDSZ választási sikere az erdélyi magyarság sikere.

Külön gratulált a történelmi marosvásárhelyi győzelemhez, valamint a Szatmárnémetiben és a Székelyföldön elért sikerekhez.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!