hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Korrupció és csalás gyűrűjében: a marosvásárhelyi csoda háttere
Történelmi siker indíthatja újra Székelyföld motorját
Korrupció és csalás gyűrűjében: a marosvásárhelyi csoda háttere

Fotó: FB / Soós Zoltán

2020. 09. 30.
A korrupció elleni harc, a román szavazók megnyerése és az RMDSZ-szel való viszony újraértelmezése – többek között ezek voltak a fő elemei Soós Zoltán kampánystratégiájának. A múzeumigazgató a szavazatok abszolút többségével nyerte meg a polgármester-választást Marosvásárhelyen.

Történelmi sikert ért el Soós Zoltán Marosvásárhelyen, miután szeptember 27-én, vasárnap megnyerte az önkormányzati választásokat, ezzel húsz év után ő lett az első magyar polgármestere az egykor Székelyföld fővárosának is nevezett településnek. Marosvásárhelyen az 1990. márciusi véres eseményeket követően került kisebbségbe a magyar közösség, azt megelőzően a kommunista vezetés betelepítési politikájával csak felzárkóztatni tudta a románságot – amely a század elején a város lakosságának tíz százalékát sem tette ki. 

Soós győzelmét megelőzően öt cikluson keresztül volt Dorin Florea Marosvásárhely polgármestere. Először 2000-ben nyert, a hivatalban levő Fodor Imrével szemben. Az akkor már ötven százalék alá szoruló marosvásárhelyi magyarság ezzel egy kulcsfontosságú pozíciót vesztett el. A kudarc elsődleges oka az volt, hogy az RMDSZ-es Fodornak a tizenkét román mellett volt egy magyar kihívója is, így az első fordulóban a szavazatoknak csak a 49,78 százalékát szerezte meg, emiatt pedig második fordulót kellett kiírni. Ekkor Florea, aki az első fordulóban több mint tízezerrel kevesebb szavazatot kapott, az etnikai kártyát kijátszva, a román pártok összefogásával már be tudta hozni hátrányát, így 51,47–48,52 százalékos arányban legyőzte Fodor Imrét, ezzel megszerezve első polgármesteri mandátumát Marosvásárhelyen.

A következő években sikeresen alkalmazta az oszd meg és uralkodj elvét, és akkora népszerűségre tett szert, hogy az RMDSZ hiába indított egy parlamenti képviselőt, Dr. Kelemen Atillát ellene, a román politikus fölényes győzelmet aratott 2004-ben, a szavazatok 56 százalékát szerezve meg. A második vereség oka az volt, hogy időközben számos magyar támogatója is lett Floreának, az RMDSZ megítélése pedig nem volt egyértelműen pozitív. A legnagyobb romániai magyar érdekvédelmi szervezet a következőkben 2008-ban és 2012-ben is egy-egy ismert politikust indított Dorin Florea ellen, de mindkét alkalommal elmaradt a siker. Borbély László parlamenti képviselő, korábbi környezetvédelmi és fejlesztési miniszter és Frunda György szenátor is csúfos vereséget szenvedett. Előbbi 44, utóbbi 37 százalékot kapott. 

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!