hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Korrupció és csalás gyűrűjében: a marosvásárhelyi csoda háttere
Történelmi siker indíthatja újra Székelyföld motorját
Korrupció és csalás gyűrűjében: a marosvásárhelyi csoda háttere

Fotó: FB / Soós Zoltán

2020. 09. 30.
A korrupció elleni harc, a román szavazók megnyerése és az RMDSZ-szel való viszony újraértelmezése – többek között ezek voltak a fő elemei Soós Zoltán kampánystratégiájának. A múzeumigazgató a szavazatok abszolút többségével nyerte meg a polgármester-választást Marosvásárhelyen.

Történelmi sikert ért el Soós Zoltán Marosvásárhelyen, miután szeptember 27-én, vasárnap megnyerte az önkormányzati választásokat, ezzel húsz év után ő lett az első magyar polgármestere az egykor Székelyföld fővárosának is nevezett településnek. Marosvásárhelyen az 1990. márciusi véres eseményeket követően került kisebbségbe a magyar közösség, azt megelőzően a kommunista vezetés betelepítési politikájával csak felzárkóztatni tudta a románságot – amely a század elején a város lakosságának tíz százalékát sem tette ki. 

Soós győzelmét megelőzően öt cikluson keresztül volt Dorin Florea Marosvásárhely polgármestere. Először 2000-ben nyert, a hivatalban levő Fodor Imrével szemben. Az akkor már ötven százalék alá szoruló marosvásárhelyi magyarság ezzel egy kulcsfontosságú pozíciót vesztett el. A kudarc elsődleges oka az volt, hogy az RMDSZ-es Fodornak a tizenkét román mellett volt egy magyar kihívója is, így az első fordulóban a szavazatoknak csak a 49,78 százalékát szerezte meg, emiatt pedig második fordulót kellett kiírni. Ekkor Florea, aki az első fordulóban több mint tízezerrel kevesebb szavazatot kapott, az etnikai kártyát kijátszva, a román pártok összefogásával már be tudta hozni hátrányát, így 51,47–48,52 százalékos arányban legyőzte Fodor Imrét, ezzel megszerezve első polgármesteri mandátumát Marosvásárhelyen.

A következő években sikeresen alkalmazta az oszd meg és uralkodj elvét, és akkora népszerűségre tett szert, hogy az RMDSZ hiába indított egy parlamenti képviselőt, Dr. Kelemen Atillát ellene, a román politikus fölényes győzelmet aratott 2004-ben, a szavazatok 56 százalékát szerezve meg. A második vereség oka az volt, hogy időközben számos magyar támogatója is lett Floreának, az RMDSZ megítélése pedig nem volt egyértelműen pozitív. A legnagyobb romániai magyar érdekvédelmi szervezet a következőkben 2008-ban és 2012-ben is egy-egy ismert politikust indított Dorin Florea ellen, de mindkét alkalommal elmaradt a siker. Borbély László parlamenti képviselő, korábbi környezetvédelmi és fejlesztési miniszter és Frunda György szenátor is csúfos vereséget szenvedett. Előbbi 44, utóbbi 37 százalékot kapott. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!