Több mint 900 ember életét vesztette egy afganisztáni földrengésben
Több mint 900 ember életét vesztette egy afganisztáni földrengésben

forrás:Youtube/Excelsior News

2022. 06. 22.
A földmozgást Pakisztánban és Indiában is érezni lehetett.

Hét éve a legsúlyosabb, 6,1-es magnitúdójú földrengés rázta meg szerdára virradóra az Afganisztán keleti részén fekvő Paktika tartományt. Az első hírek 280 halálos áldozatról és több mint 500 sérültről szóltak, magyar idő szerint szerda délben azonban már legalább 920 elhunytról és 610 sérültről számoltak be a tálib hatóságok.

Hozzátették:

az áldozatok száma várhatóan tovább emelkedik, mert a földrengés számos épületet lerombolt és földcsuszamlásokat is okozott, a romok feltárása pedig még nem kezdődött meg mindenhol.

 

 

Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Intézet szerint a rengéseket Pakisztánban és Indiában is érezték. Az amerikai földtani intézet mérése szerint a földmozgás epicentruma a Kabultól nagyjából 150 kilométerre délre található Hoszt városánál, 51 kilométeres mélységben volt.

Tálib illetékesek felszólították a humanitárius szervezeteket, küldjenek mielőbb segítséget, „megelőzendő egy még nagyobb katasztrófát”.

Beszámolójában a BBC azt írja, hogy a földrengések rendszerint komoly károkat okoznak Afganisztánban, ahol a vidéki területeken rengeteg a rossz minőségben megépített épület, az évtizedek óta húzódó konfliktusok pedig akadályozták a természeti csapások elleni védekezés fejlesztését. Az afgán katasztrófavédelem és mentőszolgálatok már a tálibok tavaly augusztusi hatalomátvétele előtt is nehezen tudtak megküzdeni az efféle helyzetekkel, többek között a nem megfelelő felszereltség miatt.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!