Terjedő majomhimlő: már Európa, Amerika, és Ausztrália is érintett
Szexuális úton terjedhet a betegség
Terjedő majomhimlő: már Európa, Amerika, és Ausztrália is érintett

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 05. 20.
Az egészségügyi hatóságok szerint több európai országban, valamint az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában is vizsgálják a majomhimlő eseteit.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Az új eseteket Belgiumból, Franciaországból, Ausztráliából és Németországból jelentették.
Ezt követik az olasz, svéd, spanyol, portugál, amerikai, kanadai és az angol megerősített fertőzések.

A majomhimlő Közép- és Nyugat-Afrika részein a leggyakoribb.

Mi is a majomhimlő?

A majomhimlő egy ritka vírusfertőzés, amely általában enyhe lefolyású, és a legtöbb ember néhány hét alatt felépül belőle. Jellemzően lázzal, kiütésekkel és duzzadt nyirokcsomókkal jelentkezik, számos szövődményhez is vezethet.

Aggodalomra semmi ok:

A vírus nem terjed könnyen az emberek között, és a lakosságot érintő kockázat nagyon csekélynek mondható – írja a WHO.

Hogyan terjed?

A vírus testnedvvel, fizikai érintkezéssel terjedhet, de a legvalószínűbb, jogy az átadás a homoszexuális és biszexuális irányultságúak közti szexuális együttlét során áll fenn.

Az Egyesült Királyság egészségügyi szervezetének közleményében egy orvosi főtanácsadó azt írta:

Különösen a meleg és biszexuális férfiakat sürgetjük, hogy figyeljenek a szokatlan kiütésekre vagy elváltozásokra, és haladéktalanul forduljanak szexuális egészségügyi szolgálathoz.

-    írja Susan Hopkins.

Az Egyesült Királyságban május 7-én jelentették az első fertőzést. A beteg nemrégiben Nigériába utazott, ahol feltehetően elkapta a vírust, mielőtt Angliába utazott volna - közölte az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Hivatala.

„Jelenleg 20 megerősített eset van az Egyesült Királyságban”

- közölte Sajid Javid egészségügyi miniszter pénteken.

A majomhimlő ellen nincs specifikus vakcina, de a himlő elleni oltás 85%-os védelmet nyújt, mivel a két vírus meglehetősen hasonló.

Az Egyesült Királyság hatóságai közölték, hogy készleteket vásároltak a vakcinából, és elkezdték felajánlani azoknak, akik "nagyobb mértékben vannak kitéve" a majomhimlőnek.

A spanyol egészségügyi hatóságok is több ezer himlőoltást vásároltak a járvány kezelésére - írja az El País spanyol lap.
Ausztráliában az első esetet egy olyan férfinál fedezték fel, aki az Egyesült Királyságba utazva betegedett meg.

 (Hetek/BBC)
 

forrás: Hetek

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!