Már a szomszédban is megjelent a majomhimlő
Már a szomszédban is megjelent a majomhimlő

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 05. 23.
Egy 35 éves bécsi férfit vittek kórházba influenzaszerű tünetekkel, vasárnap délután megerősítették, hogy majomhimlővel fertőzött. Már 14 országban van jelen a vírus.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A Telex összefoglalója szerint eddig összesen tizennégy országban azonosítottak majomhimlős esetet, kezdetben az Egyesült Királyságban, később az Egyesült Államokban, Kanadában, végül egyre több európai országban is felbukkant a vírus, köztük Belgiumban is, ahol 21 napos karantént tettek kötelezővé a majomhimlővel fertőzötteknek. 

A főleg trópusokra jellemző vírust eddig 107 beteg esetében mutatták ki világszerte, további 82 esetet még vizsgálnak.

Ahogy arról a Hetek is beszámolt, a majomhimlő egy ritka vírusfertőzés, amely általában enyhe lefolyású, és a legtöbb ember néhány hét alatt felépül belőle. Jellemzően lázzal, kiütésekkel és duzzadt nyirokcsomókkal jelentkezik, számos szövődményhez is vezethet. A betegség Közép- és Nyugat-Afrika részein a leggyakoribb.

A vírus testnedvvel, fizikai érintkezéssel terjedhet, de a legvalószínűbb, hogy az átadás a homoszexuális és biszexuális irányultságúak közti szexuális együttlét során áll fenn. Az Egyesült Királyság egészségügyi szervezetének közleményében egy orvosi főtanácsadó azt írta:

Különösen a meleg és biszexuális férfiakat sürgetjük, hogy figyeljenek a szokatlan kiütésekre vagy elváltozásokra, és haladéktalanul forduljanak szexuális egészségügyi szolgálathoz

- írja Susan Hopkins. A majomhimlő ellen nincs specifikus vakcina, de a himlő elleni oltás 85%-os védelmet nyújt, mivel a két vírus meglehetősen hasonló.(Hetek / Telex)

hetek

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!