Homoszexuális szexpartikon robbant be Európába a majomhimlő, de messze nem csak ezekben a körökben terjed
Rusvai Miklós szerint kiirthatatlanná válik a vírus Európában is, hogyha átterjed a rágcsálókra
Homoszexuális szexpartikon robbant be Európába a majomhimlő, de messze nem csak ezekben a körökben terjed

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 05. 24.
David Heyman, az Egészségügyi Világszervezet fertőző betegségeket kutató szakértője szerint két olyan európai "partiról" is tudni, ahonnan elszabadult az Afrikából átterjedő majomhimlő. Rusvai Miklós virológus a Hetek kérdésére úgy fogalmazott, bizonyos tekintetben hasonlítható ez a járvány az AIDS kezdeti elterjedéséhez. 

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A WHO kutatója az AP hírügynökségnek nyilatkozva beszélt arról, hogy egy spanyol és egy belga parti lehet a magyarázata a mindezidáig precedens nélküli európai fertőzéssorozatnak. Ezeken a partikon az információk szerint homoszexuális, illetve biszexuális férfiak létesítettek csoportosan szexuális kapcsolatot egymással, ezért lehet az, hogy az ismert fertőzésesetek között jócskán felül van reprezentálva a homoszexuális férfiak száma. 

A majomhimlő terjedéséről és jellemzőiről korábban itt, itt és itt is írtunk.

Kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy messze nem arról van szó, hogy a majomhimlő csak homoszexuális férfiak körében terjedhet. Az világos, hogy szexuális úton is terjed, de a fertőzés szempontjából a kulcs tulajdonképpen a szoros testi érintkezés, tehát cseppfertőzéssel, testnedvekkel, fizikai kontaktussal is terjed. 

Rusvai Miklós virológus a Heteknek hangsúlyozta, hogy bár e tekintetben

nagyon is hasonlítható a majomhimlő terjedése az AIDS kezdeti terjedéséhez, hiszen a csoportos szexuális együttlét ilyen szempontból ideális egy vírus terjedéséhez,

viszont óva int attól, hogy a fertőzötteket emiatt bárki is megbélyegezze. Mint fogalmazott, a jelenleg ismert esetek többségéről nem derült ki, hogy homoszexuálisokról lenne szó, ők más módon kapták el a fertőzést. Azt viszont mindenképpen el kellene kerülni, hogy egy fertőzött csak azért ne menjen orvoshoz, mert attól tart, hogy vajon összekapcsolják a megbetegedését a homoszexualitással.

Az viszont egyértelműen állítható, ahogyan a WHO tájékoztatásából is kiderül, hogy jelentős számban férfiak közötti szexuális kapcsolaton keresztül történt meg a vírus átadása az első európai eseteknél, amelyben a fentebb már említett partik játszották a központi szerepet. 

A WHO egyelőre 92 megerősített és 28 gyanítható fertőzésesetről tud. 

Németországban egyébként ugyancsak négy olyan esetről tudnak, ahol partikon történő szexuális kapcsolat áll a fertőzés hátterében. Ezeknél az eseteknél a Kanári szigeteken és Berlinben voltak ilyen jellegű partik. 

(The Hill)

Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!