„Tankelhárító gránáttal talált el a Hamasz-terrorista Gázában”
Exkluzív interjú egy sebesült magyar katonával
„Tankelhárító gránáttal talált el a Hamasz-terrorista Gázában”

Fotó: Instagram/Dósa D. Bálint

2023. 12. 21.
Dósa D. Bálint izraeli-magyar állampolgár, az izraeli hadsereg ejtőernyős alakulatának tagja, október 7-én a Beeri kibucban, majd Gázában harcolt, ahol december elején megsebesült. 

Bálint története, amit most a Heteknek elmondott, nem csak az október 7-e drámai eseményekben és az utána következő háborúban való részvétele miatt rendkívüli, hanem azért is, mert zsidó származású hitvalló, evangéliumi keresztényként 23 éves korában vándorolt ki Izraelbe, ahol önként jelentkezett a hadseregbe. 

Az interjúban elmondja, hogyan lett a Ferencváros kézilabda csapatának játékosa, miként ismerte meg Jézus Krisztust megváltójának, majd miért döntött úgy, hogy katonaként akarja szolgálni Izraelt. Bálint elmondja azt is, mit jelent számára hívő keresztényként a terrorizmus elleni háború. Dósa D. Bálint története a Hetek podcast csatornán hallható először.

„Hetedike szombat reggel volt, ami a katonaságban szabadnap, de mi bent voltunk a bázison, vigyáztunk a területünkre.” – idézi fel a terrortámadás napját Bálint, aki pont egy héttel korábban fejezete be az elit ejtőernyős alakulatanál a kiképzést, és vált teljes jogú tagjává az egységének. 

„Éppen müzlit reggeliztem, amikor jöttek az információk, hogy milyen szintű és milyen komolyságú a támadás. Egy órán belül teljes menetfelszerelésben készen kellett állnunk a bázisunk elhagyásra. Tudtuk, hogy azonnal indulunk bevetésre” – mondta a magyar katona.

„Október 7-én Szderótba és a Beeri kibucba vezényeltek bennünket, a második-harmadik hullámban érkeztünk a gázai határ közelébe. Az izraeli területek felszabadítása és a beszivárgott terroristák likvidálása volt a feladatunk. Az újságírók és politikusok előtt láttuk a legsúlyosabb támadást szenvedett településeket, nem kívánom senkinek a látványt. Ezt követően két héten keresztül nagyon intenzív felkészítést kaptunk a speciális gázai hadműveletre”.

Dósa Bálinték alakulatát november 3-án küldték be Észak-Gázába. „Gáza városa, a világ egyik legsűrűbben lakott területe szinte teljesen üres volt ekkorra, de a terroristák meghúzódtak az alagutakban. Miután bevonultunk Szedzsaljába, amely egy külvárosi terület, ahol a Hamasz egyik terrorközpontja található,

A feladatunk egy élő pajzsnak használt iskolaépület elfoglalása volt. Miután ezt elvégeztük, sajnos egy terroristának sikerült valahogy beférkőznie a vonalaink közé.”

A Hamasz-terrorista tankelhárító gránátot lőtt ki Bálint és a helyszínt biztosító társa felé.

„Egy földalatti alagútból jöhetett elő, és látta a mi pozíciónkat, hol vettük fel az őrhelyünket. Amikor ránk lőtt, az egységtársammal ketten megsérültünk. Az egész testem tele lett repeszekkel, a legnagyobb a bal combomon egy komoly vérzést indított el, amit szorító és nyomókötéssel tudtak csak elállítani. Hála Istennek a fejemet a védőszemüveg és a sisak megvédte.”

Bálintot azóta haza engedték a kórházból, és most otthonában gyógyul, ahol édesanya is meglátogatta Magyarországról. „Arra készülök, hogy jó egy hónap múlva visszatérhetek az alakulatomhoz, mert meggyőződtem arról, hogy Isten ezt a feladatot szánta nekem” – mondta a magyar fiatalember, aki megköszönte az itthonról kapott jókívánságokat és keresztény hívők imáit.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!