Szolidaritásáról biztosította a Black Lives Matter a palesztin "szabadságharcosokat"
A szervezetek közötti együttműködés régre nyúlik vissza
Szolidaritásáról biztosította a Black Lives Matter a palesztin "szabadságharcosokat"

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 19.
A hivatalos Black Lives Matter szervezet Twitter-oldalán szolidaritását fejezte ki a szabadságukért harcoló palesztinok mellett. Ezzel gyakorlatilag a Hamasz terrorszervezet pártjára állt a gázai konfliktusban, melynek során egy hét leforgása alatt több mint 3500 rakétát lőttek ki izraeli civilekre, és a zsidó állam hadserege katonai célpontok elleni számos megtorló csapással válaszolt.

A hivatalos BLM Twitter-oldalon a szervezet kijelentette, hogy "mindig" partner lesz a "palesztin felszabadítás" ügyében.

“A Black Lives Matter szolidaritással áll ki a palesztinok mellett. Olyan szervezet vagyunk, amely elkötelezte magát a telepes gyarmatosítás minden formájának való véget vetés mellett, és folyamatosan képviselte és képviselni is fogja a palesztin felszabadítás ügyét."

Hasonló üzenetet fogalmazott meg számos más progresszív szervezet és törvényhozó Amerikában, köztük Cori Bush demokrata képviselő is, aki kijelentette: "A fekete életekért és a palesztin felszabadításért folyó harc összekapcsolódik. Ellenezzük a militarizált rendőrségre, megszállásra és erőszakos elnyomó rendszerek támogatására folyósított összegeket. Háborúellenesek vagyunk. Megszálláselllenesek vagyunk. Apartheidellenesek vagyunk. És pont."

Már Black Lives Matter mozgalmak szintén elkötelezettségüknek adtak hangot a Hamasz és annak célkitűzései mellet. A pattersoni BLM hosszú nyilatkozatot adott ki a "megszállásról", melyben Izraelt "elnyomó apparátusnak" titulálta, illetve kitért arra, hogy hogyan is kapcsolódik a szervezet a palesztin ügyhöz: 

"Szolidaritásunk mély gyökerei a palesztin és az amerikai székhelyű felszabadítási mozgalmak közötti kölcsönös támogatás gazdag tradíciójának részét képezik, a Fekete Párducoktól a közelmúlt gázai és fergusoni aktivisták közötti kommunikációjáig. Küzdelmünk sok módon kapcsolódik."

A Black Lives Matter szervezetként kezdetek óta részt vesz az izraeli-palesztin konfliktusban, illetve része a kifejezetten antiszemita Izrael-bojkott (BDS) mozgalommal.

A közelmúltban a gázai konfliktussal kapcsolatban megkérdeztük Eliyahu Berkowitz rabbit is, aki szintén felhívta a figyelmet a Black Lives Matter és a palesztin aktivisták közötti többrétű kapcsolatra:

"A látottak a BLM-tüntetésekre emlékeztetnek, például amikor rendőrautókat gyújtanak fel. Szerintem a két erőszakhullámnak közös spirituális eredete van, sőt szervezeti kapcsolódás is fennáll amerikai oldalról. Az amerikai palesztin aktivisták rendőrellenesek és nagy támogatói a BLM mozgalomnak, amely rész vesz a bojkottokban is. Társadalmi-politikai szinten többnyire ugyanazok a politikusok támogatják a BLM mozgalmat, mint a palesztinokat."

(Daily Wire/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!