„Szégyellje magát!” – Így szidják Orbánt az uniós vétó miatt
„Szégyellje magát!” – Így szidják Orbánt az uniós vétó miatt

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 06. 02.
Indulatos reakciókat váltott ki nyugati politikusok részéről az, hogy Magyarország megvétózta az EU-szankciók hatodik csomagját Kirill orosz pátriárka listázása miatt. A magyar álláspont azonban nem új: erről nyilatkozott lapunknak néhány hete Efrém Ignác szír pártiárka, aki Orbán Viktorral is tárgyalt az egyházi vezetők ellen tervezett uniós lépésekről.

„Szégyellje magát! Egy nap majd kiderül, hogy milyen kompromittáló dossziéval zsarolják önt az oroszok”

– írta Twitter-üzenetében Michael Gahler, az Európai Néppárt külügyi szóvivője annak kapcsán, hogy a hét eleji uniós csúcson energiaügyben született kompromisszum ellenére Magyarország vétót emelt a hatodik szankciós csomag ellen. A magyar uniós nagykövet ugyanis jelezte, hogy nem tartja elfogadhatónak az orosz egyházi vezető elleni büntető intézkedéseket. Kirillt azért vették fel a szankciós listára, mert támogatja Vlagyimir Putyint.

A politikus üzenete nem magánvélemény, az Európai Néppárt is megosztotta azt saját Twitter-csatornáján. A kirohanás nem csak a stílusa miatt sértő, hanem azért is, mert az eredeti szöveg a „Kompromat” szót használja, ami a KGB által külföldiekről gyűjtött olyan információt jelöl, aminek nyilvánosságra hozatalával az illetőt folyamatosan kézben tartják. (Korábban ilyen „Kompromat” dossziéval vádolták politikai ellenfelei Donald Trumpot is, mint kiderült alaptalanul.)

Az EU Observer által megkérdezett más európai diplomaták is élesen fogalmaztak a kilátásba helyezett újabb magyar vétóról.

„Ha az ujjadat nyújtod, az egész karod kell nekik. Orbánt felbátorította az, hogy bejött neki az olajmegállapodás. Ideje, hogy Európa kimondja: ebből elég!”

– mondta egy név nélkül nyilatkozó diplomata. 

A francia uniós nagykövet – aki az órákig tartó, időnként heves vitát hozó tanácskozást vezette – azt állította, hogy már túl késő ilyen változtatásokra a szövegben. Azt ugyanakkor ő is elismerte, hogy függetlenül attól, rajta marad-e Kirill a listán vagy sem, a késedelem „kínos” Európa számára és tovább rontja a Magyarországgal való kapcsolatokat. 

A szankciók befagyasztanák Kirill pátriárka teljes külföldön tartott vagyonát. A kormánykritikus orosz Novaja Gazeta szerint az egyházi vezető Svájcban, Ausztriában és Olaszországban tart fenn bankszámlákat, amelyeken jelentős összeggel rendelkezik.

A magyar kormány álláspontja ugyanakkor nem lehet újdonság az európai vezetők számára. Orbán Viktor néhány hete Budapesten Efrém Ignác szír pártiárkával is tárgyalt arról, hogy az egyházi vezetőket mentesíteni kellene az ukrajnai háború miatti szankciók alól. Efrém pártiárka a tárgyalás után a Heteknek nyilatkozva elmondta, megkérte a magyar miniszterelnököt, továbbítsa ezt az álláspontot az Európai Unió és politikustársai felé. 

„Nem veszi ki jól magát, ha egy egyházi vezetőt akarnak szankciók alá helyezni. Ez nem korrekt megoldás, különösen akkor, ha politikai megfontolás áll mögötte. Természetesen a háború borzalmas, és az erőszakot mindenki elutasítja. Az egyházi vezetőkkel szembeni fellépés azonban nem hordoz jó üzenetet, sem az adott felekezet hívei, sem pedig az általános közvélemény felé.

Szerintünk az orosz egyház és más egyházak fontos szerepet játszhatnak a népek közötti egyetértés és megbékélés kimunkálásában. Reméljük, hogy a háború befejezése után Kirill pátriárka és egyháza sokat tud majd tenni a sebek begyógyításáért. Ne felejtsük el, hogy a konfliktus mindkét oldalán állnak ortodox hívek. Ezért kértük meg Orbán Viktor urat, hogy ezt az üzenetünket továbbítsa az európai vezetőknek, és kérje meg őket, hogy álljanak el a tervezett lépésektől” – nyilatkozta Efrém pátriárka lapunknak, és hozzátette, Orbán Viktor erre ígéretet is tett.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!