Soha nem látott erdőtűz pusztít Ausztria keleti részén
A Rax hegy térségében több mint 100 hektárnyi területen tombolnak a lángok
Soha nem látott erdőtűz pusztít Ausztria keleti részén

Forrás: YT/OE24.TV

2021. 10. 27.
Erdőtűz ütött ki a Rax nevű osztrák hegy oldalánál, Mittagsteinben a hét elején. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a hegységhez, éjjel már körülbelül 200 tűzoltó volt szolgálatban, kedden pedig 300-ra emelkedett az akcióban résztvevők száma. A térségben több mint 100 hektárnyi terület került tűz alá.

A tűzoltók a földről és a levegőből is próbálják megfékezni a lángokat, illetve védvonalakat alakítottak ki, hogy a lángok ne tudjanak továbbterjedni a környező településekre. Emellett egy közelben lévő gyártelepet is sikerült biztosítania a tűzoltóságnak.

Az erdőtűz helyszíne csaknem 70 km-re fekszik Soprontól és az osztrák-magyar határtól.

Eddig körülbelül 115 hektárnyi erdő égett le, és a többszáz tűzoltó mellett több helikopter dolgozik a területen. Bár a hétfői nappal szemben kedden délelőtt nem fújt a szél, a szakemberek most azzal számolnak, hogy keleti szél támad, az oltás pedig legalább 4-5 napig eltart.

A kerületi tűzoltóparancsnok, Josef Huber így írta le a helyzetet:

A valaha volt egyik legnagyobb ausztriai erdőtűz.

A fegyveres erők szóvivője, Michael Bauer közlése szerint a belügyminisztérium és a fegyveres erők több hullámban összesen 8 repülőgépet vezényelt a Rax hegyre, köztük két Blackhawk helikoptert. Míg a többi repülőgép csak 450 litert tud szállítani, egy Blackhawk 3000 liternyi vizet bír el.

Az állami tűzoltóság parancsnoka szerint már több tűzoltó is megsérült a mentés közben, ezért riasztották a mentőket is.

(hetek/OE24.at)

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!