“Segítség, pornót néz a gyerekem!" - Szakértői tanácsok szülőknek
Lehetetlen minden rossztól megóvni a gyermeket, de mit tegyünk, ha nem kívánt videóra vagy képekre talál?
“Segítség, pornót néz a gyerekem!" - Szakértői tanácsok szülőknek

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 04.
A legtöbb szülő minden rossztól megóvná gyermekét, ám arra senkinek nincs lehetősége, hogy egy teljesen steril világot teremtsen szerettei számára, száz százalékosan kiszűrve az élet kellemetlen oldalával való találkozást. Legnagyobb igyekezetünk ellenére sem tudunk teljes biztonságot nyújtani az internetes pornográfiával szemben; szerencsére azonban hatékony utókezelésre is van lehetőség – ha már tudtunk nélkül belefutott gyermekünk ilyen tartalmakba.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Molnár-Kulcsár Johanna szerint onnantól kezdve, hogy megjelenik a gyermek környezetében az okostelefon, már fontos beszélgetni arról, hogy vannak olyan filmek, képek, jelenetek, amik nem gyerekeknek valók.

“A legfontosabb, hogy legyen egy cselekvési terv olyan esetekre, amikor olyan tartalommal találkozik, amitől rossz érzése van, vagy megijed.

Tudnia kell, hogy nyugodtan mondhat nemet, bátran csukja be a szemét, forduljon el, menjen el onnan és szóljon egy felnőttnek. Ha nincs ilyen cselekvési terv, általában sokkolódnak és lefagynak.” 

A szakember a következő tippeket adja a szülőknek, ha kiderül, a gyermekük pornót nézett.

1.    Jó, ha már előzetesen felkészülünk egy ilyen jellegű beszélgetésre, hogy amikor előkerül a téma, legyenek támpontjaink.

2.    Nyugalom! Fontos, hogy ne az első sokkból reagáljunk, adjunk magunknak időt, hogy lenyugodjunk és ekkor beszéljünk a gyerekkel.

3.    Először kérdezzünk. Miért érdekli? Milyen igényt próbál ezzel betölteni? Mire kíváncsi? Hogy érezte magát utána?

4.    Meséljünk neki arról, hogy mennyi köze van a pornónak a valódi intimitáshoz (nagyjából annyi, mint a szuperhős-filmeknek a valósághoz). Beszélgethetünk arról, hogy a pornó csak a fizikai aspektusát ragadja meg a szexualitásnak, azt is érzelmek és szeretet nélkül, kizárólag tárgyként használva a másikat. Elmondhatjuk, hogy a pornó kizárólag stimulálni akar, és amit lát, annak semmi köze a valódi szeretethez, a valóságban nem működik, csak torz képet közvetít.

5.    Beszélgethetünk arról, hogy a pornószínészek testfelépítése egyáltalán nem felel meg a valódi testnek, csak kisebbségi komplexust és károkat okoz, ha velük hasonlítja össze magát, vagy a jövendőbelijét.

Végül pedig fontos beszélgetni velük a valódi intimitásról, s kölcsönös szereteten, beleegyezésen és tiszteleten alapuló házastársi kapcsolatról. A cél, hogy a felelősség felé tereljük a gyerekeket, hogy maguktól tudják, mi az, ami nem nekik való, mikor kell tekerni, elfordulni, vagy elhagyni a helyszínt.

Arról pedig; hogyan beszélgessünk gyermekeinkkel a szexualitásról, a legfrissebb lapszámunkban olvashatnak bővebben

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!