Robert C. Castel: Új győzelemelmélet kell Ukrajnának
Védekezéssel többre menne Kijev
Robert C. Castel: Új győzelemelmélet kell Ukrajnának

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2023. 09. 28.
Ukrajnának már rég át kellett volna állnia a védelemre, és Kijevnek egy új győzelemelméletre is szüksége lenne – mondta Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő a Hetek Podcast legújabb adásában.

Az orosz házelnök által felállított „vagy, vagy” ultimátum a hamis dichotómia klasszikus esete – állítja Castel. Mint arról beszámoltunk, Vjacseszlav Vologyin szerint csupán két lehetősége van Ukrajnának:

vagy kapitulál Oroszország feltételei szerint, vagy megszűnik államként létezni.

"Ukrajna előtt azonban az idézett kettőnél jóval több lehetséges út áll nyitva. A dolgok jelenlegi állása szerint azonban egyik sem vezet biztató irányba. Ukrajnának egy új győzelemelméletre van szüksége, ami reálisabban kapcsolja a céljait a rendelkezésére álló eszközökhöz. - mondta adásunkban Robert C. Castel, aki úgy véli:

a támadás és a védelem jelenlegi egyensúlya egyértelműen az utóbbinak kedvez.

"Pusztán katonai szemszögből nézve a dolgot Ukrajnának már rég át kellett volna állnia hadászati szinten a védelemre és az offenzív gerjedelmeket a harcászati szintre kellett volna korlátoznia."

A biztonságpolitikai szakértő úgy véli, hogy ez jobban megfelelt volna a két ország közötti demográfiai asszimetriának is.

"Hideg fejjel szemlélve a kialakult helyzetet ez szolgálná a legjobban az ukránok érdekeit. A probléma csupán az, hogy egy de gaulle-i parafrázissal élve, Anglia egy sziget, az USA nem Európában van és Ukrajna érdekei nem a nyugati tengeri hatalmak érdekei" – zárja elemzését RCC.

A teljes beszélgetést csatornánkon meghallgathatják.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!