Robert C. Castel: Nincs idő felkészülni, ha Putyin atomfegyvert vet be
Van esélye annak, hogy Izraelt belerángassák ebbe a háborúba?
Robert C. Castel: Nincs idő felkészülni, ha Putyin atomfegyvert vet be

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 10. 04.
Ha az oroszok egy konvencionális rakétacsapás ködében vetnek be taktikai atomfegyvert, akkor a másik oldalon talán észre sem fogják venni, hogy az egyik ilyen töltet nem egy konvencionális, hanem nukleáris töltet volt – állítja a Heteknek adott interjúban Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértő. 

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Castel szerint maga a taktikai atomfegyver elnevezés egy mesterséges meghatározás, mert az orosz katonai doktrínában semmilyen kitétel nincs. „Teljesen elképzelhető, hogy az oroszok nem taktikai, hanem stratégiai fegyvert tesznek be, és nem az ukrán csapatok ellen, hanem Ukrajna mélységében valahol egy ipari központ, egy áramelosztó központ vagy egy vasútállomás ellen, esetleg elektromágneses impulzus gerjesztésére.”

Arra kérdésre, hogy mennyi idő áll rendelkezésre, hogy Ukrajna és a Nyugat fölkészüljön, ha esetleg egy ilyen lépésre szánnák el magát az orosz katonai vezetés, Castel azt válaszolta, hogy lehetnek erre utaló előzetes jelek. 

„A kérdés az, hogy milyen eszközzel kívánják célba juttatni ezt töltetet. Ha tényleg hiperszonikus rakétával kívánják mérni ezt a csapást, akkor az percek alatt bekövetkezik. Nem vagyok benne biztos, hogy a nyugati hírszerzés képes leszedni az összes célba juttató eszközt, ami az orosz arzenálban jelenleg rendelkezésre áll.

Ezek lehetnek atomtengeralattjárók, lehetnek szárazföldi silók, lehet bombázó repülőgép is, de lehet teljesen konvencionális módon, tehát egy gyalogsági különleges alakulat által célba juttatott töltet, vagy akár nukleáris agyúlövedék is. A lehetőségek száma szinte korlátlan. Percek állnak a rendelkezésünkre, hogy egy ilyen csapásra reagáljunk, és ha az oroszok egy konvencionális rakétacsapás ködében vetnek be taktikai atomfegyvert, akkor a másik oldalon talán észre sem fogják venni, hogy az egyik ilyen töltet nem egy konvencionális, hanem nukleáris töltet volt.”

Az interjúban számos további téma szóba került, többek között ezek:

Jelent-e a négy megszállt tartomány annektálása szint lépést a háborúban?

Megkísérelheti-e Putyin egy atomcsapás előtt semlegesíteni az amerikai műholdakat? Képes-e Putyin csillagháborúra Amerika ellen?

A gyakorlatban mit jelenthet egy ilyen űrbeli támadás? A földről vagy egy orosz műholdról lőnének az amerikai hálózatokra?

Milyen lehetőségei vannak az ellencsapásra az amerikai űrhaderőnek, a Space Force-nak?

Ha sikeres lenne az orosz megelőző űrcsapás, van-e B-terve Amerikának? Például Elon Musk műholdhálózata ki tudná-e segíteni az amerikai hadsereget?

Jelentett változást a sorozás a frontvonalon? 

Egymást vádolja Oroszország és az Egyesült Államok az északi-tengeri gázvezetékek felrobbantása miatt. Melyik forgatókönyv a reálisabb?

Az orosz médiában megjelentek antiszemita vádaskodások is arról, hogy az oroszországi zsidók úgymond nem lojálisak eléggé az Ukrajnában zajló honvédő háborúhoz. Hogy látják ezt Izraelből, okozhat ez például egy újabb kivándorlási hullámot?

Az oroszok iráni drónokat is bevetettek a háborúban, és állítólag izraeli zarándokokat is célba vettek ezekkel, akik Ukrajnába utaztak egy ünnepre. Van esélye annak, hogy Izraelt belerángassák ebbe a háborúba? Vagy annak, hogy épp Izrael mér csapást az iráni atomprogramra az ukrajnai események árnyékában?

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!