Robbantásos merénylettel fenyegették meg Szijjártó Pétert az ukrajnai útja előtt
A kijevi nagykövetségre érkezett az üzenet
Robbantásos merénylettel fenyegették meg Szijjártó Pétert az ukrajnai útja előtt

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

2024. 01. 23.
Életveszélyes fenyegetést kapott Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, miután nyilvánosan is bejelentették, hogy január 29-én Ungvárra utazik, hogy ott ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával találkozzon.

Az Index információi szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium ukrajnai képviselete egy ukrán nyelven íródott e-mailt kapott, amelyben életveszélyesen megfenyegették a magyar küldöttséget.

Az üzenetben a következő szerepelt: Magyarok, gyűlöljük a kormányotokat, amely továbbra is mindent megtesz azért, hogy elveszítsük ezt a háborút. Azt hiszitek, hogy a miniszteretek az Ukrajna elleni támadások után csak úgy eljön hozzánk? Mi nem így gondoljuk. Január 29-én tehát robbanásveszélyes üdvözletre számíthatnak. Egy páncélvonat nem fogja megmenteni önöket. Javasoljuk, hogy adjon megrendelést egy temetkezési irodának, hogy elkezdhessék elkészíteni a koporsót Szijjártónak, és az illeszkedjen a magasságához. Isten megbocsát, de az ukránok. Ez olvasható tehát a magyar külügyi képviseletnek címzett levélben.

Reagált a Külügyminisztérium

A Külügyminisztérium a fenyegetéssel kapcsolatban azt közölte, hogy a kijevi nagykövetségre érkezett az ukrán fenyegetés, Paczolay Máté külügyi szóvivő szerint nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy a jövő heti külügyminiszteri találkozóra árnyékot vessen, vagy megpróbálja a megrendezését megakadályozni. "Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy jó legyen az együttműködésünk Ukrajnával és a hétfői találkozó is ezt a célt szolgálja. Az ukrán hatóságok arról biztosítottak bennünket, hogy a legkörültekintőbb biztonsági intézkedéseket fogják foganatosítani a látogatás során annak érdekében, hogy az ungvári találkozó biztonságban megrendezésre kerüljön - fogalmazott. Hozzátette azt is, hogy a magyar szolgálatok is folyamatosan kapcsolatban vannak az ukrán társhatóságokkal és meghozzák a szükséges védelmi intézkedéseket.

Szijjártó Péter a találkozóról csak annyit közölt, hogy oda az ukránok erős delegációval érkeznek, hiszen az elnöki hivatal vezetője mellett az ukrán külügyminiszter is ott lesz. Továbbá reményét fejezte aki, hogy a találkozón sikeresen végig tudják venni a legfontosabb kétoldalú kérdéseket, elsősorban a kárpátaljai magyar nemzeti közösség korábban elvett jogainak ügyét, valamint a két ország közötti kapcsolatok hosszú távú jövőjét.

Semmi sem tántoríthatja el a külügyet

Menczer Tamás külügyi államtitkár a közösségi oldalán reagált a fenyegetésre. Elmondása szerint érzik, hogy a nyomás egyre nő, de őket semmi sem tántorítja el a magyar érdek képviseletétől. Mint fogalmazott, akik azt gondolják, hogy fenyegetéssel, nyomásgyakorlással megtörnek bennünket, azoknak fogalmuk sincs a magyarokról, nem ismernek bennünket. Menczer leszögezte, ők továbbra is feltétel nélküli tűzszünetet, béketárgyalásokat és békét akarnak. A csatatéren nincs megoldás, ott csak halottak vannak – írja a bejegyzésében az államtitkár, aki szerint joguk van hozzá, hogy arra az álláspontra helyezkedjenek, ami tűzszünetet és tárgyalást szorgalmaz.

A hosszabb távú cél egyébként az, hogy létrejöjjön egy csúcstalálkozó Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor között, a mostani egyeztetés is ezt hivatott előkészíteni.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!